Ukrátené vdovy aj vdovci môžu opäť žiadať o dôchodok

Predsa sa dočkali, medzi vdovcami a vdovami spred a po roku 2004 už zákon nebude robiť rozdiely. Tí, ktorí na dôchodky stratili nárok, môžu o ne od 1. januára opäť požiadať.

14.12.2015 14:00
dôchodok, dôchodca, penzia, pracujúci Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Ján Lipiansky zmeny víta a hovorí o odstránení diskriminácie, na ktorú sa mnohí sťažovali.

Cesta k zjednoteniu podmienok získania dôchodku súčasných vdov a vdovcov a tých, ktorí stratili partnera pred rokom 2004, bola dlhá a komplikovaná. Úprava ich dôchodkov sa napokon do zákona dostala cez pozmeňovací návrh poslanca Smeru Viliama Jasaňa.

Po novom sa vdovám a vdovcom spred roku 2004 rušia časové obmedzenia na získanie dôchodku. Ak chceli mať totiž vdovy opätovný nárok na dôchodok, museli splniť podmienky do dvoch rokov. Vdovcom zákon na splnenie podmienok na získanie dôchodku určoval lehotu tri roky. Niektorí z nich preto penziu ani nedostali.

„Vdovy  a vdovci, ktorí ovdoveli pred rokom 2004,   vnímajú existenciu uvedených časových obmedzení ako nerovnaké zaobchádzanie, pretože právna úprava nároku na vdovské a vdovecké dôchodky účinná od 1. januára 2004 žiadnym spôsobom možnosť opätovného vzniku nároku časovo neobmedzuje,“ konštatoval hovorca ministerstva práce Michal Stuška. Ako ďalej uviedol, ministerstvo považovalo za nevyhnutné odstrániť rozdelenie vdov a vdovcov na dve skupiny. K nutnosti upraviť dôchodky dospel rezort aj na základe častých otázok dotknutých vdov a vdovcov.

„Bol som na stretnutiach s Jednotou dôchodcov, kde sa mi práve vdovci a vdovy sťažovali, že existuje prvá a druhá kategória. Mnohokrát sa na mňa obracali aj listami a e-mailami, v ktorých sa pýtali, čo s tým mienime robiť a prečo je to tak,“ povedal poslanec Jasaň. Jeho pozmeňujúci návrh dostal všetky vdovy a vdovcov na jednu úroveň s rovnakými podmienkami. „Chceli sme zjednotiť pravidlá, aby neboli rozdiely medzi skôr ovdovenými a terajšími vdovami a vdovcami. Pre všetkých bude platiť to isté. Takže aj tí, ktorí pred rokom 2004 nedostali dôchodok, teraz oň môžu požiadať,“ ozrejmil poslanec.

Zmeny vítame a považujeme ich za odstránenie diskriminácie. Toto je posledný bod z nášho programu.
Ján Lipiansky, predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku

Ukrátené vdovy aj vdovci budú musieť o opätovné priznanie dôchodku sami požiadať. Výška vdoveckého dôchodku je zákonom presne stanovená na sumu 136,50 eura mesačne. Pre vdovy presná výška dôchodku stanovená nie je. „Pri jej určení sa bude vychádzať zo sumy vdovského dôchodku, ktorá naposledy vdove patrila. Táto suma sa ďalej zvýši podľa osobitných právnych predpisov o zvyšovaní dôchodkov, a to za tie roky, v ktorých by boli splnené podmienky nároku na vdovský dôchodok, ale dôchodok sa nevyplácal,“ vysvetlil hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Opätovný nárok na dôchodok sa posúdi podľa predpisov spred roku 2004. Podmienkami na získanie vdovského dôchodku sú napríklad invalidita, vychovanie aspoň troch detí či dosiahnutie 50 rokov. Pre vdovcov sú podmienkami dôchodkový vek alebo invalidita. „Nárok na pozostalostný dôchodok a jeho výplatu sa po 31. decembri 2015 obnoví postupne splnením zákonom stanovenej podmienky, napríklad vznikom invalidity, dovŕšením 50 rokov veku a podobne vdovám a vdovcom, ktorí tieto podmienky už splnili, sa výplata dôchodku môže uvoľniť najskôr od 1. januára 2016,“ doplnil Višváder.

Jednota dôchodcov je spokojná, aj keď sa úprava dôchodkov stihla prijať v poslednej chvíli. „Keby sa to teraz nestihlo, pravdepodobne by sme rok stratili. Zmeny vítame a považujeme ich za odstránenie diskriminácie. Toto je posledný bod z nášho programu. Všetky ostatné od minimálneho dôchodku cez ďalšie sa v priebehu roka a pol realizovali,“ uzavrel šéf jednoty Lipiansky.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vdovecký dôchodok #pozostalostná penzia