Starý most finišuje. Narýchlo

Hučanie ťažkých strojov, vôňa čerstvého asfaltu a desiatky hemžiacich sa stavebných robotníkov. Tí sa v poslednej chvíli v okolí Štúrovej ulice v centre Bratislavy snažia dokončiť Starý most a s ním súvisiace investície.

14.12.2015 20:00
stary most, stavba, dokoncovacie prace, Foto: ,
Ešte v pondelok sa na bratislavskom Starom moste intenzívne pracovalo.
debata (61)

V smere zo Štúrovej ulice po ňom povedie električková trať do Petržalky. Bratislavčania, ktorí sa tu pristavujú, medzi sebou uzatvárajú stávky, či stihnú utorkový termín. Ak nie, mesto môže prísť o milióny z eurofondov.

Deň pred odovzdaním robotníci kládli asfalt na Štúrovej, doťahovali elektrické vedenie pre električku. Ďalšia skupina zase osádzala dlažbu. „Vyzerá to tak, že to v utorok naozaj plánujú odovzdať,“ povedal jeden z robotníkov, ktorý nechcel byť menovaný. „Kladieme posledné dlažby a my tú našu časť práce určite dokončíme, ale sú tu stále čiastkové veci, ktoré bude potrebné dotiahnuť,“ pripustil.

„Zmluvný termín ukončenia stavebných prác naplníme,“ mieni Lenka Kubejová, hovorkyňa spoločnosti Eurovia, ktorá má celú rekonštrukciu na starosti. Priznala, že robotníci v pondelok dokončovali chodníky v smere zo Šafárikovho námestia na most, pripravovali jazdnú dráhu pre električky, osádzali zábradlia a automaty na lístky. V utorok ich podľa Kubejovej čaká inštalácia trakčného vedenia na moste.

„Termín stíhame, všetko bude vyfakturované tak, ako bolo plánované,“ reagovala hovorkyňa bratislavského magistrátu Ivana Skokanová. Faktúry za stavebné práce totiž musia byť vystavené k utorku. Ináč bude musieť mesto vrátiť takmer 60 miliónov eur Európskej únii, ktoré získalo na výstavbu mosta. Vyfakturovať musí ešte posledné úpravy za uplynulý mesiac v hodnote osem miliónov eur.

Skokanová dodáva, že prípadné reklamácie voči dodávateľovi si mesto uplatní počas kolaudačného konania. Ak sa po odovzdaní ešte vyskytnú chyby, ich odstránenie by mala firma hradiť z vlastného.

„Nie som presvedčená o tom, že to bude odovzdané v tip-top stave a stavebné práce budú ukončené. Tí pracovníci by sa tam nemali hemžiť teraz, ale mali sa tam pohybovať od začiatku výstavby,“ myslí si mestská poslankyňa Marta Černá (Klub pre Bratislavu). Pripúšťa, že sa mestu podarilo zachrániť eurofondy, ale Starý most bude podľa nej len narýchlo dokončený.

Poslanec Ján Budaj (Bratislavský klub) sa spolieha na to, že most bude mestu odovzdaný v poriadku. „Verím, že mesto s výstavbou nebude mať žiadne ďalšie náklady. Našťastie nemrzne, lebo inak by boli mnohé tie činnosti, ktoré robotníci vykonávajú teraz, diskutabilné,“ myslí Budaj, podľa ktorého dokončovacie úpravy okolo mosta budú trvať ešte dlhé mesiace. Mesto prípadné dokončovacie práce nepripúšťa. Skokanová trvá na tom, že všetky ukončia v priebehu utorka.

Postup výstavby Starého mosta pravidelne sleduje aj Bratislavčan Juraj Komora (70). „Pravda je, že most stojí, ale okolo neho je toľko drobných vecí, že neverím, že všetko bude ukončené. Nemajú hotové zábradlie, na petržalskej strane je ešte vidieť lešenie. Ako hrubú stavbu by to mohli odovzdať, ale budú tu ešte nedorobky,“ zhodnotil aktuálny stav Bratislavčan, podľa ktorého môžu byť pracovníci vďační, že im počasie prialo.

„Ja som prekvapený, že to vôbec premostili,“ čuduje sa Ivan Horváth (67) z Bratislavy. „Ten termín splnia, vyfakturujú to, na papieri to bude a detaily budú doťahovať v priebehu troch až štyroch mesiacov,“ doplnil. To, že sa práce doťahujú v poslednej chvíli, je podľa Iny Bálintovej lajdáctvo.

„Dlho sa tu nič nerobilo, pracovali tu len desiati ľudia. Ale toto všetko nie je lajdáctvo týchto ľudí, čo tu dnes robia, ale tých, ktorí sú nad nimi. Môžu sa hanbiť,“ tvrdí dôchodkyňa.

Po novom Starom moste by sa mohli podľa predbežných odhadov Bratislavčania prejsť prvýkrát koncom januára, prípadne začiatkom februára. „Pre električky prichádza do úvahy termín v jarných mesiacoch, ale všetko bude závisieť od kolaudácie, preto sú to len orientačné termíny, ktoré budú spresnené,“ zdôraznila Skokanová, podľa ktorej bude kolaudácia prebiehať postupne.

Starý most v Bratislave začali robotníci rozoberať 2. decembra 2013 a stavebné práce prakticky od začiatku zaostávali za harmonogramom. Projekt prestavby mosta a výstavby trate pre električky má stáť približne 70 miliónov eur bez DPH. Na jeho financovaní sa má z 85 percent podieľať Európska únia. Ďalšími 10 percentami, teda sumou sedem miliónov eur, prispeje štát a zvyšných päť percent vo výške 3,5 milióna eur zaplatí mesto.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Starý most