Zamestnanci v onkologickom ústave kradli lieky

Šesť zamestnancov Národného onkologického ústavu (NOÚ) kradlo cytostatiká, teda lieky na prípravu chemoterapie. Čelia obvineniu z krádeže. Ako to robili nie je zatiaľ známe, zdravie pacientov vraj ohrozené nebolo.

16.12.2015 09:27 , aktualizované: 20:09
narodny onkologicky ustav, nou, Dolinsky, Csaba... Foto: ,
Riaditeľ Národného onkologického ústavu (NOÚ) Jozef Dolinský (vpravo) a riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR v Bratislave Csaba Faragó počas brífingu ku krádeži cytostatík v NOÚ.
debata (106)

Lieky mali putovať za hranice, kde sa predávajú za oveľa vyššie ceny ako na Slovensku. Na problém vývozu liekov do cudziny a ich nedostupnosť na Slovensku denník Pravda upozorňuje už viac ako dva roky. Niektorí lekárnici to prirovnávajú k pandémii. Doteraz sa odhadovalo, že balenia predávajú klasické lekárne, prvýkrát sa však podobný škandál spojil s nemocnicou.

„Ide o historický moment, je to prvýkrát, kedy riaditeľ štátneho zariadenia iniciuje vyšetrovanie vo svojej vlastnej organizácii pre nelegálnu činnosť,“ vyhlásil včera pred médiami riaditeľ Národného onkologického ústavu Jozef Dolinský. Podľa neho by mali pri podobných podozreniach takto konať aj iné zariadenia na Slovensku.

Moderné a drahé lieky určené na chemoterapiu mali miznúť z nemocničnej lekárne onkologického ústavu. So zamestnancami ústavu mali podľa polície spolupracovať dvaja pracovníci farmafiriem. Všetkých vyšetruje polícia na slobode.

Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Katarína Kafková konanie zdravotníkov považuje za hyenizmus. „Vznikajú tu obavy, ako boli pacienti liečení, či boli správne liečení a či naozaj neboli tie chemoterapeutiká riedené,“ mieni Kafková, podľa ktorej je nepochopiteľné, že so zdravím pacientov hazardujú práve zamestnanci nemocnice, v ktorej sa majú liečiť ťažko chorí ľudia. „Vyšetrovatelia by mali preveriť všetkých pacientov, ktorí v tomto čase podstupovali danú liečbu,“ myslí si prezidentka asociácie. Polícia by podľa nej mala zistiť, či pacienti dostávali celú dávku liekov, alebo neúplné množstvá, čo mohlo mať za následok nedostatočnú liečbu.

Dodala, že samotní pacienti by si mali zistiť, či spadali do obdobia, keď zamestnanci nelegálny obchod uskutočňovali, a následne by sa mali domáhať ochrany na súde. Situácia s vývozom liekov zo Slovenska do zahraničia je však dlhodobo nezvládnutý problém, upozorňuje Kafková. „Je veľmi pravdepodobné, že podobné prípady sa dejú aj v iných zariadeniach a doplácajú na to najmä pacienti,“ pripomenula Kafková.

Podozrenie, že dochádza k manipulácii s liekmi, vzniklo podľa riaditeľa NOÚ Jozefa Dolinského na konci októbra. Podozrenie sa ukázalo ako relevantné a vedenie ústavu kontaktovalo políciu.

Polícia prijala trestné oznámenie 13. novembra. Následne prehľadala štyri bytové a jeden nebytový priestor. „Zaistili sme výpočtovú techniku, cytostatiká a značnú hotovosť,“ doplnil krajský policajný riaditeľ Csaba Faragó. Vyšetrovateľka Ľubica Bojárová dodala, že začiatkom decembra boli zadržané viaceré osoby a boli proti nim vznesené obvinenia. Zadržaní čelia podozreniu z trestného činu krádeže. V prípade dokázania viny im hrozí 3 až 10 rokov väzenia.

„Polícia začala vyšetrovať a v rekordne krátkom čase sa podarilo prípad posunúť dopredu. Podľa doterajšieho vyšetrovania zdravie pacientov ohrozené nebolo,“ uviedol Dolinský. Dodal, že NOÚ okamžite rozviazal pracovný pomer so šiestimi zamestnancami, ktorí sa priznali a prijal potrebné opatrenia.

Dokopy polícia zadržala sedem zamestnancov NOÚ, šiesti sa k činu priznali, a dvoch ľudí, ktorí pracovali pre farmafirmy. Medzi pracovníkmi ústavu by mal byť jeden magister, piati laboranti a jeden sanitár. Ide o troch mužov a štyri ženy. Jeden z nich má byť Slovák s trvalým pobytom v Anglicku.

Podľa informácií denníka Pravda polícia pracuje aj s takou verziou, že ide o organizovanú zločineckú skupinu, ktorej cieľom bolo vyvážať lieky do Anglicka. Z ústavu ich mal vynášať sanitár. Pracovníci farmafiriem majú byť českej národnosti s trvalým pobytom na Slovensku.

Do zahraničia mali podľa informácií Pravdy smerovať tri druhy najmodernejších onkologických liekov, medzi nimi herceptin a avastin, ktoré sú určené na liečbu rôznych druhov rakoviny, predovšetkým pokročilého štádia karcinómu hrubého čreva a prsníka. Plná cena liekov na našom trhu sa pohybuje od tristo do dvetisíc eur, v zahraničí je vyššia.

Stále však nie je jasné, ako ku krádeži došlo. Laboranti mohli lieky riediť a pacienti tak dostávali nižšie dávky liečiv, alebo kradli balenia bez toho, aby zmenili dávkovanie pre pacientov. Doterajšie vyšetrovanie podľa Dolinského nepotvrdilo, že by obvinení lieky riedili.

Riaditeľ NOÚ vyzval zdravotníckych pracovníkov aj pacientov, aby oznamovali podozrenia na korupciu či nekalé praktiky. „Záleží nám na správnom a lepšom fungovaní nášho zdravotníctva," dodal Dolinský.

Jeden z oslovených lekárov, ktorý nepracuje v NOÚ a ktorý nechcel byť menovaný, povedal, že zamestnanci mohli na pacienta vybrať napríklad desať dávok, ale ten bohužiaľ zomrel. Minulo sa tak len päť dávok a zvyšné mohli posunúť priekupníkom. „Nemohol to robiť len jeden človek. Museli v tom byť zapojení aj tí, čo podávali lieky, a aj tí, čo ich vydávali z lekárne,“ nazdáva sa lekár.

Problémy s liekmi, ktoré boli podávané pacientom v ústave, nezistili inšpektori Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv pri pravidelnej kontrole. Kedy sa naposledy konala, ústav neuviedol. „Inšpektori odoberajú vzorky liekov na preverenie, či spĺňajú parametre. Z odobraných vzoriek pri kontrolách v NOÚ neboli zistené nedostatky v kvalite liekov,“ uviedla hovorkyňa ústavu Diana Madarászová. Vysvetlila, že cytostatiká, lieky používané na liečbu nádorových ochorení, sa pred podaním pacientovi pripravujú v nemocničnej lekárni podľa schválených postupov a podľa pokynov ošetrujúceho lekára. Presnú dávku by mal určiť lekár. Zloženie výslednej infúzie, ktorú dostane pacient, má kontrolovať zodpovedný farmaceut.

Na špekulantov, ktorí lieky vyvážajú do zahraničia, upozorňoval pravidelne aj denník Pravda. Naposledy sa tak stalo koncom októbra, keď sa lekárnici sťažovali na 39 nedostatkových liekov. Podľa lekárnikov je za vývozom vidina zisku, pretože lieky na osteoporózu, reumu, onkologické či psychiatrické choroby majú v zahraničí vyššiu cenu. Počet nedostatkových liekov, za ktoré nie sú náhrady, sa z roka na rok zvyšuje. Kým v roku 2013 to boli štyri, pred dvoma mesiacmi sa ich počet vyšplhal takmer na štyridsať.

© Autorské práva vyhradené

106 debata chyba
Viac na túto tému: #NOÚ #cytostatiká