Harabinovi funkciu sudcu nepozastavia

Štefanovi Harabinovi funkciu sudcu dočasne nepozastavia. Pre námietku predsedu senátu Michala Boroňa, ktorý dostal na stôl návrh predsedníčky Najvyššieho súdu SR Daniely Švecovej na vyzlečenie Štefana Harabina z talára, uplynula lehota, v ktorej sa malo rozhodnúť o pozastavení výkonu funkcie sudcu.

16.12.2015 14:38
harabin, štefan harabin, najvyšší súd, Foto: ,
Štefan Harabin.
debata (21)
Vyplýva to z informácie, ktorú poskytol hovorca NS SR Boris Urbančík. Senát bol doplnený o nového predsedu Juraja Floroviča a ten zdôraznil, že o návrhu na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu Štefana Harabina sa nemohlo rozhodovať, lebo rozhodnutie by bolo nezákonné, pretože uplynula 10-dňová lehota, v ktorej malo padnúť rozhodnutie. Zároveň návrh postúpili na spojenie s ďalším disciplinárnym návrhom.

Tento disciplinárny návrh je už tretí Švecovej návrh na Harabina. Podala ho 20. novembra pre závažné disciplinárne previnenie. Harabin sa podľa nej previnil rozhodnutiami, ktorými oslobodil skorumpovaných policajtov, lebo považoval za nezákonnú inšpekciu ministerstva vnútra, ktorá ich vyšetrovala. Harabin sa podľa Švecovej dopustil “závažného disciplinárneho previnenia nezlučiteľného s funkciou sudcu”. Šéfka najvyššieho súdu mu vyčíta aj prípad, v ktorom išlo o spojenie dvoch trestných vecí a podľa nej neboli splnené podmienky spoločného konania a rozhodnutia. Ďalším prípadom je kauza policajta Juraja V., ktorý zastavil vodiča auta, lebo nezastavil na značke STOP. Namiesto pokuty si vypýtal 50 eur. Harabin policajta po tom, čo ho odsúdil Špecializovaný trestný súd, oslobodil, podľa Švecovej v rozpore s príslušnými ustanoveniami Trestného poriadku a tiež v rozpore s príslušnou judikatúrou. “Toto rozhodnutie malo právne nezvratný následok. Nie je možné napraviť ho prostredníctvom žiadneho opravného prostriedku,“ vysvetlil hovorca Urbančík.

Na začiatku októbra Švecová podala disciplinárny návrh na stíhanie bývalých členov senátu trestnoprávneho kolégia Štefana Harabina, Gabrielu Šimonovú a Viliama Dohňanského. Tento senát riešil dovolanie vo veci Milana M., ktorý bol stíhaný za trestný čin sexuálneho násilia. Švecová je presvedčená, že sa všetci traja dopustili závažného disciplinárneho previnenia, lebo v tejto veci vydali svojvoľné rozhodnutie, ktoré je v rozpore s právom. Začiatkom novembra podala návrh, pretože podľa nej Harabin bez ospravedlniteľných dôvodov nezvolal rokovanie kolégia podľa zákona, a to ani na základe vlastného rozhodnutia, ani na základe podnetu predsedu senátu Juraja Klimenta, ani na základe jej žiadosti. Neurobil tak, hoci trval stav právnej neistoty vytvorený rozdielnym rozhodovaním senátov NS SR. V týchto prípadoch ako trest navrhovala zníženie platu a preradenie na súd nižšieho stupňa. Ani v týchto prípadoch neboli zatiaľ vytýčené pojednávania.

Harabin možno bude čeliť aj štvrtému návrhu na disciplinárne konanie. Na stole Súdnej rady SR je návrh časti jej členov, aby bol stíhaný za svoje výroky na adresu predsedníčky Najvyššieho súdu SR Daniely Švecovej, prezidenta Andreja Kisku ako aj na adresu trestnoprávneho kolégia. Či rada odporučí predsedníčke Jane Bajánkovej podať návrh na disciplinárne stíhanie, sa rozhodne na zasadnutí vo štvrtok v Košiciach.

Štefan Harabin sa bráni a dal na Sudcovskú radu Najvyššieho súdu SR podnet na podanie návrhu na začatie disciplinárneho konania proti predsedníčke súdu Daniele Švecovej. Predsedníčka najvyššieho súdu podľa neho zneužila funkciu, do ktorej bola vymenovaná, lebo nezákonným spôsobom napriek viacerým upozorneniam sudcov, že koná svojvoľne a nezákonne, zasiahla do ústavnej zásady na zákonného sudcu, keď rozdelila pôvodný senát vedený Štefanom Harabinom. Harabin sa pre Švecovú obrátil listom aj na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Bývalý člen jeho senátu Viliam Dohňanský zas podal návrh na Švecovej disciplinárne stíhanie na Súdnu radu SR a ombudsmanke Jane Dubovcovej. Súdna rada už rozhodla a nepodporila návrh na disciplinárne konanie voči Švecovej na základe Dohňanského podnetu. Ako uviedla šéfka rady Jana Bajánková, skutky uvedené v podnete nie sú disciplinárnym previnením.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #Štefan Harabin #Daniela Švecová