Z Gabčíkova odišlo už 369 žiadateľov o rakúsky azyl

Zo zariadenia pre utečencov v Gabčíkove už odišlo 369 žiadateľov o rakúsky azyl. Možnosť ubytovať sa v tábore, ktorú poskytlo Slovensko na základe memoranda s rakúskym ministerstvom vnútra o pomoci s prichýlením žiadateľov, zatiaľ využilo 743 žiadateľov o azyl v Rakúsku.

16.12.2015 17:24
Gabčíkovo, utečenci, STU Foto: ,
Budova v Gabčíkove, kde sú ubytovaní migranti.
debata (29)

Ako ďalej povedal hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík, v Gabčíkove tak je momentálne 374 migrantov. Podľa memoranda môže byť v zariadení naraz ubytovaných 500 žiadateľov o azyl.

Migranti prichádzajú do Gabčíkova v skupinách priebežne. Memorandum s rakúskym ministerstvom vnútra platí na dva roky. Prví sýrski žiadatelia o azyl v Rakúsku prišli do tábora 17. septembra, bolo ich 24. Slovensko im poskytuje ubytovanie a stravu.

Rakúske ministerstvo vnútra má v Gabčíkove svojich sociálnych pracovníkov, ktorí sa o utečencov starajú, no pomáhajú im aj slovenskí pracovníci. Z Rakúska prišli spolu s utečencami aj členovia rakúskej bezpečnostnej služby. V prípade, ak by utečenci porušili zákon či podmienky pobytu v azylovom centre v Gabčíkove, vedia, že môžu ich azylový proces v Rakúsku ukončiť.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Gabčíkovo #utečenci #žiadatelia o azyl