Kuzminová má problémy s bývaním

Úspešnej športovkyni, olympioničke a mame na materskej dovolenke Anastasii Kuzminovej hrozí, že zostane bez strechy nad hlavou.

16.12.2015 20:00
Kuzminová Foto:
Anastasia Kuzminová dostala v októbri 2010 kľúče od nového bytu v Banskej Bystrici od Petra Valacha, generálneho manažéra developerskej firmy, ktorá jej byt darovala.
debata (120)

Byt, v ktorom spolu so svojou rodinou už päť rokov býva, patrí súkromnej spoločnosti a tento rok sa jeho vlastníčkou mala stať Kuzminová. Firma jej ho však neplánuje darovať, pretože si športovkyňa podľa jej majiteľa neplnila záväzky. Navyše od biatlonistky žiada viac ako 20-tisíc eur. Tá s týmto tvrdením nesúhlasí, a preto spor bude musieť nakoniec rozlúsknuť súd, na ktorý sa firma obrátila.

Prečítajte si glosu Pavla Komára Čia hanba?

Anastasia Kuzminová riešila bytovú otázku už v roku 2010, keď získala zlatú medailu na olympiáde vo Vancouveri. Mesto Banská Bystrica si ju chcelo udržať a tak jej okrem čestného občianstva malo dať byt alebo pozemok na dom. Kuzminová si vybrala byt, ktorý jej však nedali. Napokon sa nasťahovala do 5-izbového bytu súkromnej spoločnosti v Banskej Bystrici. Podľa vtedy medializovaných informácií jej túto nehnuteľnosť developerská firma VAV invest darovala.

Jej konateľ Peter Valach to však popiera a tvrdí, že spoločnosť byt športovkyni nedarovala, ale uzavrela s ňou zmluvu o podnájme. Cena nájmu bola 1 000 eur mesačne. „Na základe tejto zmluvy VAV invest dala byt do podnájmu obchodnej spoločnosti Nastja SK, s. r. o., ktorá sa za to zaviazala plniť reklamné povinnosti po dobu piatich rokov pre spoločnosti skupiny VAV. Po uplynutí tejto doby pri zabezpečovaní plnenia povinnosti v súlade so zmluvou mala právo pani Kuzminová nadobudnúť vlastnícke právo k spomínanému bytu,“ uviedol v reakcii Valach. Podľa neho si však Kuzminová dva roky neplní reklamné záväzky a ani nereagovala na jeho upomienky, preto zmluvu o reklame zrušil a Kuzminovú zažaloval. Žiada od nej vyše 20-tisíc eur. Problém už rieši banskobystrický okresný súd.

Do jeho rozhodnutia však môžu Kuzminovci podľa Valacha v byte zostať. Pripravia jej novú nájomnú zmluvu, ktorú by mala dostať do piatka. „Tak, aby mohli manželia byt užívať legálne, nakoľko ho v súčasnosti užívajú neoprávnene,“ dodal Valach.

Daniel Kuzmin, Anastasiin manžel, netají rozčarovanie z toho, ako sa situácia s bývaním vyvinula. „Nie sme si vedomí porušenia reklamnej zmluvy. So žiadnym partnerom, a máme ich viac, sa doteraz nevyskytol nijaký problém. Len tento jeden. Prosím, nech súd rozhodne, či máme zaplatiť 20-tisíc eur za neplnenie zmluvných povinností, alebo nie. S pánom inžinerom Valachom sme sa chceli dohodnúť, v poslednom období si na nás nenachádzal čas, ba nedvíhal ani telefón, neodpisoval na esemesky. Navrhli sme, že byt odkúpime, no s tým nesúhlasil,“ tvrdí Kuzmin.

Kuzminovci podpísali so spoločnosťou Petra Valacha niekoľko zmlúv, jednu aj o budúcej o darovaní bytu po uplynutí päťročnej reklamnej spolupráce. Tá už uplynula.

„V polovici októbra sme mali podpísať darovaciu zmluvu. Lenže sme sa dozvedeli, že od januára 2014 je byt založený, vlastníctvo prešlo na syna pána Valacha. Je to zvláštne, tento vážny problém nepríjemne zasiahol do nášho rodinného života. Anastasii berie chuť do tréningu. Chceli sme vycestovať na prvé sústredenie za snehom, pokúsiť sa stihnúť záver tejto sezóny, no v súčasnej situácii to nie je reálne. Že sa takéto niečo deje, považujem za veľkú hanbu. Pán podnikateľ si zrejme neuvedomuje, že táto kauza vrhá zlé svetlo na Banskú Bystricu, ba aj na Slovensko, lebo ak rodine najúspešnejšej slovenskej zimnej športovkyne hrozí vyhadzov z bytu, rozšíri sa to aj do sveta,“ pripomína Kuzmin.

VAV invest označila medializáciu sporu za vyvíjanie neprimeraného a nekorektného mediálneho a emocionálneho tlaku na spoločnosť. „V celom tomto spore sa pán Kuzmin už niekoľkokrát vyhrážal medializáciou, vedomý si významnosti svojej manželky. Na jednej strane pani Kuzminová tvrdí, ako je pre ich rodinu veľa uhradiť podlžnosť na nájme v sume viac ako 20-tisíc eur a na druhej strane sa pán Kuzmin vyhráža vlastníkom spoločnosti VAV invest r.o., že ak im byt nepredáme za maximálne 90-tisíc eur, tak bude situáciu medializovať,“ doplnil Valach.

Kuzminová patrí pod Vojenské športové centrum Banská Bystrica. To jej však zatiaľ bývanie poskytnúť nemôže. Má k dispozícii len ubytovňu, ktorá však podľa Kataríny Vidiečanovej z Dukly nie je voľná.

Ako pomôže rodine mesto alebo ministerstvo obrany, pod ktoré klub Dukla patrí, nateraz nie je isté. Mesto s Kuzminovcami v priebehu roka viackrát rokovalo, no diskutovali skôr na témy zo športovej oblasti. Podľa hovorkyne mesta Zdenky Sekerešovej síce spomenuli aj tému ohľadom ich bytu, no o konkrétnu pomoc nepožiadali. Keby pomoc potrebovali, tak sa tým mesto bude zaoberať. Komunikačný odbor ministerstva obrany uviedol, že minister Martin Glváč už o tomto probléme s Nasťou Kuzminovou komunikuje a majú sa aj osobne stretnúť.

Podľa informácií Dukly ministerstvo obrany žiadnemu z aktuálnych športovcov klubu bývanie neposkytlo. Olympijskí víťazi Elena Kaliská a Michal Martikán dostali v mieste svojho trvalého pobytu po zisku zlatých olympijských medailí pozemky od mesta ako výraz vďaky za reprezentáciu regiónu.

© Autorské práva vyhradené

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová