Špánik: Nižšie dávkovanie lekár nemusí postrehnúť

Ak obvinení farmaceuti riedili ampulky s liekmi, lekár by podľa zdravotného stavu pacienta nezistil, že dostáva nižšie dávky. Podľa hlavného odborníka ministerstva zdravotníctva na klinickú onkológiu Stanislava Špánika by to ukázalo iba špeciálne vyšetrenie.

17.12.2015 12:00
debata (12)

K manipuláciám dochádzalo na úseku prípravy cytostatík. Ako sa tu pripravujú lieky?
Lekár napíše žiadanku, v ktorej je presne napísané množstvo lieku, aj to, v akom roztoku sa má nariediť. Je tam celý rozpis liečby. Ak ide o klasickú chemoterapiu, tak lieky idú priamo z nemocničnej lekárne. Úlohou pracovníkov riediarní je ich správne nariediť do roztoku na podanie.

Stanislav Špánik
Stanislav Špánik Stanislav Špánik

Týka sa takýto postup aj herceptinu a avastinu, ktoré mali zdravotníci údajne kradnúť?
Ide o lieky, ktoré sa používajú skôr na cielenú liečbu. Sú drahé a lekár musí najprv žiadať súhlas od zdravotnej poisťovne.

V čom je pri nich rozdiel?
Zdravotná poisťovňa liek schvaľuje na základe žiadosti lekára. V nej je presne napísané, o akú diagnózu ide, v akom štádiu, názov lieku, ako dlho ho bude pacient brať a v akej gramáži. Poisťovňa dáva súhlas na meno pacienta, schválenú žiadosť pošle do nemocničnej lekárne, ktorá si lieky objedná u poisťovne. Mnohé z biologických (cielených) liekov totiž nakupujú zdravotné poisťovne centrálne.

Takéto lieky sa potom skladujú v ústavnej lekárni na meno pacienta. Pacient potom príde do lekárne so žiadankou od lekára. V nej je opäť uvedený názov lieku, množstvo a spôsob, akým sa má podať. Pracovník jeho liek odnesie do riediarne, kde podľa predloženej žiadanky pripravia liek. Ten potom pacientovi podajú zdravotné sestry na ambulancii alebo pri lôžku.

Ak by ich obvinení farmaceuti riedili tak, aby im zostali celé ampulky, zistil by to ošetrujúci lekár podľa zdravotného stavu pacienta?
Nie. Jediný spôsob, ako by sa to dalo zistiť, by bolo odobrať krv pacienta a poslať ju na vyšetrenie do nejakého vysokošpeciali­zovaného farmakologického laboratória, ktoré by bolo schopné detekovať danú látku. Ale to sú čisto špekulatívne veci.

Pri bežnom vyšetrení, ktoré absolvujú onkologickí pacienti, na to lekári neprídu?
Nie.

Zdravotný stav pacienta by sa však nezlepšoval. To nie je indikácia?
Toto sú hypotetické špekulácie. Ak by pacient dostal nižšiu dávku lieku, ako mal dostať, tak sa to nemusí nijako prejaviť. Po dlhšom čase však nemusí liečba fungovať.

Skutočne sú ceny u nás také nízke a vidina zisku taká lákavá, že niekto dokáže obrať ťažko chorých ľudí o liečbu?
U nás sa podarilo dosiahnuť to, že cena liekov pre Slovensko sa vypočítava ako priemer z troch najnižších cien v Európskej únii. Môže sa stať, že niektorý liek na Slovensku je veľmi lacný a v niektorých krajinách môže byť aj niekoľkokrát drahší.

Čo hovoríte na takýto čin zdravotníkov? Naznačuje odľudšťovanie zdravotníctva?
Je to nepekné. Nebudem nikoho posudzovať, ani odsudzovať. Navyše, neviem o tom, že by bol prípad už vyšetrený. Nerád špekulujem.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #onkologické lieky #cytostatiká