Komora sestier upozorňuje na vydieranie a nátlak

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) vyzýva riaditeľov nemocníc, aby prestali s neprípustným vydieraním a vyhrážaním sa sestrám a pôrodným asistentkám, ktoré podali hromadnú výpoveď. Upozornila na to riaditeľka komory Iveta Lazorová.

17.12.2015 13:22
debata (21)

Podľa nej, ak riaditelia zdravotníckych zariadení nezabezpečia, aby sa opakovane prestal porušovať etický kódex zdravotníckeho pracovníka, komora bude sestry chrániť v zmysle zákona prostredníctvom svojej právnej kancelárie.

„Viaceré sestry a pôrodné asistentky odvtedy, čo podali výpovede, pravidelne v službách na pracovisku zažívajú zvýšený mobing (ohováranie, umelé vytváranie stresu, výsmech) a bossing (administratívne a pracovné opatrenia, neoprávnenú kritiku, pracovné preťaženie). Mnohé vedúce sestry, námestníčky, ale aj samotní riaditelia si volajú sestry na "koberček“, kde na nich vyvíjajú cieľavedomý manipulatívny tlak s úmyslom "zlomiť ich“, aby stiahli výpovede,“ priblížila Lazorová. Ako doplnila, právnik komory sestier registruje prípady, keď si nadriadený pracovník zámerne vyberal sestry, ktoré sú slobodné matky, pričom ich vydieral tým, že ak ostanú bez práce, bez príjmu sa nepostarajú o svoje deti.

V jednom prípade mal podľa Lazorovej nadriadený kontaktovať priamo rodinných príslušníkov sestry, či vedia o tom, že ich mama podala výpoveď. „Tieto praktiky sú absolútne neprípustné a nemorálne a Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek nedovolí, aby sa ďalej praktizovali. Žiaden vedúci pracovník, ktorý sa k nim uchýli, by nemal pracovať v zdravotníctve, pretože jeho práca je pomáhať ľuďom a nie vedome ubližovať iným,“ vyhlásila šéfka komory.

Lazorová sa odvoláva na časť v etickom kódexe zdravotníckeho pracovníka, podľa ktorej je základom vzťahov medzi zdravotníckymi pracovníkmi vzájomné uznávanie jednotlivých zdravotníckych profesií, čestné, spoločensky korektné správanie či rešpektovanie kompetencií. „Každé vykonávanie mobingu a bossingu zo strany vedúceho pracovníka na svojich zamestnancoch tak hraničí s disciplinárnym previnením,“ argumentuje prezidentka komory.

SK SaPA odporúča sestrám a pôrodným asistentkám vo výpovediach, aby komunikáciu s nadriadenými pracovníkmi o výpovediach nechali na právnika komory, a tým sa vyhli neúmernému psychickému nátlaku. „Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek si ďalej dovoľuje riaditeľom pripomenúť, že každá zo sestier a pôrodných asistentiek podala výpovede slobodne a dobrovoľne preto, lebo neboli vypočuté ich požiadavky. Ak sa nebudú riešiť problémy v zdravotníctve, tak odídu z nemocníc a pacientov nebude mať kto ošetrovať,“ uzavrela Lazorová.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #zdravotné sestry #Protest sestier #vydieranie