Bajánková podá návrh na disciplinárne konanie voči Harabinovi

Predsedníčka súdnej rady Jana Bajánková podá návrh na disciplinárne konanie voči sudcovi Štefanovi Harabinovi za výroky, ktoré adresoval predsedníčke NS SR Daniele Švecovej. Uviedla to na krátkom brífingu a dodala, že sa rozhodla na základe štvrtkového rokovania členov Súdnej rady SR v Košiciach.

17.12.2015 14:32 , aktualizované: 15:36
vlada, Bajanik Foto: ,
Predsedníčka súdnej rady Jana Bajánková.
debata (9)

„Súdna rada to prerokovala, no nedospela k jednotnému názoru. Najviac hlasov bolo za to, aby som podala návrh na začatie disciplinárneho konania za výroky vo vzťahu k predsedníčke NS SR. Zákon ukladá predsedovi súdnej rady, aby sám rozhodoval. Podávam disciplinárny návrh voči Štefanovi Harabinovi vo vzťahu k predsedníčke NS SR,“ povedala Bajánková. Za výroky na adresu prezidenta SR Andreja Kisku a na adresu trestnoprávneho kolégia NS SR súdna rada neodporúča podať návrh na disciplinárne konanie.

V diskusii sa jasne prejavili dva názorové tábory, pričom niektorí sudcovia nevideli dôvod na disciplinárne konanie, druhá skupina bola za to, aby predsedníčka Jana Bajánková podala návrh, najmä pokiaľ ide o výroky Harabina na adresu sudkyne, predsedníčky NS SR Daniely Švecovej. Harabin o Švecovej vyhlásil, že je chudera a patrí na psychiatriu. Viacerí členovia súdnej rady konštatovali, že Harabin nemal právo sa takto vyjadriť a jeho výroky na adresu Švecovej boli neslušné, neetické a znižujúce vážnosť justície.

Ako uviedla členka súdnej rady Alena Berthotyová, bola presvedčená o tom, že Harabin sa výrokmi na adresu predsedníčky NS SR, prezidenta a trestného kolégia dopustil disciplinárneho previnenia, a to porušenia povinnosti sudcu zdržať sa všetkého, čo by mohlo ohroziť dôveru v nezávislé, nestranné a spravodlivé rozhodovanie súdov a vážnosť a dôstojnosť funkcie sudcu.

„Výsledky hlasovania svedčia o tom, že sudcovia majú rôzny názor na to, čo sudca môže a čo nesmie. Sudca sa môže kriticky vyjadrovať aj na adresu iných ústavných činiteľov, no kritika musí byť vecná, nesmie byť vulgárna, agresívna a nesmie prekračovať hranice slušnosti,“ povedala Berthotyová. Doložila, že súdna rada sa nesnažila nahradiť disciplinárny senát, ani prejudikovať jeho rozhodnutie.

Disciplinárne konania voči Harabinovi sa vedú pre závažné previnenia. Harabin sa podľa Švecovej previnil rozhodnutiami, ktorými oslobodil skorumpovaných policajtov, lebo považoval za nezákonnú inšpekciu ministerstva vnútra, ktorá ich vyšetrovala. Dodala, že Harabin sa dopustil “závažného disciplinárneho previnenia nezlučiteľného s funkciou sudcu”. Šéfka najvyššieho súdu mu vyčíta aj prípad, v ktorom išlo o spojenie dvoch trestných vecí a podľa nej neboli splnené podmienky spoločného konania a rozhodnutia. Ďalším prípadom je kauza policajta Juraja V., ktorý mal pokutovať vodiča auta, lebo nezastavil na značke STOP. Namiesto pokuty si však vypýtal 50 eur. Harabin oslobodil policajta po tom, čo ho odsúdil Špecializovaný trestný súd, podľa Švecovej v rozpore s príslušnými ustanoveniami Trestného poriadku a tiež v rozpore s judikatúrou.

Na začiatku októbra Švecová podala disciplinárny návrh na stíhanie bývalých členov senátu trestnoprávneho kolégia Štefana Harabina, Gabrielu Šimonovú a Viliama Dohňanského. Tento senát riešil dovolanie vo veci Milana M., ktorý bol stíhaný za trestný čin sexuálneho násilia. Začiatkom novembra podala návrh, pretože Harabin bez ospravedlniteľných dôvodov nezvolal rokovanie kolégia podľa zákona, a to ani na základe vlastného rozhodnutia, podnetu predsedu senátu Juraja Klimenta, ani na základe jej žiadosti. Neurobil tak, hoci trval stav právnej neistoty vytvorený rozdielnym rozhodovaním senátov NS SR. V týchto prípadoch ako trest navrhovala zníženie platu a preradenie na súd nižšieho stupňa. Ani v týchto prípadoch neboli zatiaľ vytýčené pojednávania.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #Súdna rada #Jana Bajánková #Daniela Švecová