Fico: Nemôžeme súhlasiť s vytvorením občanov druhej kategórie v EÚ

Podľa premiéra Roberta Fica hlavnými témami tohtoročného posledného summitu bude migrácia, energetická únia a požiadavky Veľkej Británie o reforme Európskej únie.

17.12.2015 16:11
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (35)

Povedal to novinárom v lietadle cestou do Bruselu. Podľa premiéra dôležitou migračnou témou budú hot-spoty a ochrana schengenskej hranice. Počas debaty o energetickej únii sa chce Fico pýtať, či Nord Stream II spĺňa požiadavky o energetickej únii a ako je v súlade s politikou voči Ukrajine. Pokiaľ ide o požiadavky britského premiéra Davida Camerona, Fico zdôraznil, že Slovensko bude súhlasiť s okruhmi tém, ktoré sa týkajú napríklad konkurencieschop­nosti, ale nie so zmenami v základných zmluvách o fungovaní EÚ.

„Na jednej strane vítame, že sa dôraz kladie na ochranu vonkajších hraníc pred ďalšími prílevmi nelegálnych migrantov, na druhej strane považujem za obrovské zlyhanie, že sme sa do takéhoto stavu dostali,“ uviedol Fico na margo debaty o ochrane schengenského priestoru. Pripomenul, že Slovensko nemá problém s vytvorením Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, aj keď pripustil, že to môže vyvolať diskusiu na tému suverenity. „Je to nápad, ktorý spočíva v tom, že ak niektorá krajina nezvláda ochranu schengenskej hranice, tak by zasiahla Európska komisia a poslala by tam medzinárodné sily na stráženie hranice,“ objasnil premiér.

Podľa Fica je tiež neprijateľné, že z 11 plánovaných centier na identifikáciu a registrovanie migrantov, tzv. hot-spotov, fungujú zatiaľ len dva. Horšie je to podľa premiéra s kvótami, kde sa zo 160-tisíc migrantov podarilo premiestniť 185. Zároveň bude podľa Fica zaujímavá diskusia o Sýrii, pretože ako uviedol, už aj Moskva a Washington sa zhodli, že prezident Sýrie Baššár „Asad nevadí, ale sú stále európske krajiny, ktoré tvrdia, že Asad vadí. Tak by sa mali chlapci dohodnúť, že čo platí“.

Pokiaľ ide o energetickú úniu, predseda vlády považuje za úspech, že „sme dostali túto tému na rokovanie európskej rady, pretože budeme klásť jednoduchú otázku – do akej miery je projekt Nord Stream II v súlade so zásadami energetickej únie a do akej miery je tento projekt v súlade s doterajšou politikou voči Ukrajine“. Dodal, že na jednej strane všetci tvrdia, že Ukrajine treba pomáhať, na druhej strane je projekt Nord Stream II, ktorý by nášho východného suseda obral o dve miliardy eur na tranzitných poplatkoch. „Bavíme sa o niečom, čo nie je v súlade ani s politikou, ani s princípmi energetickej únie,“ vyhlásil Fico s tým, že Slovensko bude principiálne proti tomuto projektu.

Fico na margo požiadaviek Veľkej Británie vyhlásil, že Slovensko chce, aby bola Veľká Británia súčasťou EÚ a Slovensko sa stotožňuje s väčšinou jeho návrhov na reformu Únie, napríklad pokiaľ ide o konkurencies­chopnosť alebo suverenitu národných parlamentov. „Je to však jeden bod, veľmi citlivý, kde navrhuje Veľká Británia štvorročný odklad tzv. zamestnaneckých výhod iných ako občanov Veľkej Británie, ktorí vo Veľkej Británii pracujú. Toto považujeme za diskriminačné, porušujúce základnú zmluvu o fungovaní EÚ,“ poznamenal premiér s tým, že toto je červená línia, ktorú nesmieme prekročiť.

„Toto je taký najcitlivejší moment, keď majú byť vytvorené dve kategórie občanov a my to nemôžeme akceptovať. Preto ponúkneme Cameronovi, aby sme sa išli baviť, ako zabrániť zneužívaniu sociálnych dávok vo Veľkej Británii,“ skonštatoval Fico. Ako priznal, britský premiér Cameron by sa mal zúčastniť aj na rokovaní V4 a zároveň očakáva, že počas summitu lídrov európskej dvadsaťosmičky bude mať dlhý prejav. Na zasadnutie V4, ktoré sa koná pravidelne pred každým summitom, príde podľa Fica preto, „lebo si uvedomuje, že jeho požiadavka sa týka takých štátov ako Slovensko, Poľsko, Česko, z ktorých veľký počet ľudí pracuje vo Veľkej Británii. Urobili by sme z nich občanov Európskej únie druhej kategórie,“ zdôraznil premiér. Ako poznamenal, je pravdepodobné, že Britániu čaká referendum o zotrvaní v EÚ v roku 2016, ešte predtým, ako Slovensko preberie predsedníctvo v Rade Európskej únie.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Robert Fico #utečenci #summit