Vysnívané knihy zaplatili neznámi darcovia

Máloktoré dieťa má takú úprimnú radosť z darovanej knihy, akou žiaril Patrik. Má veľmi rád knihy o zvieratách a dostal veľký Atlas zvierat. "Túto si budem čítať každý deň," vravel a hladkal atlas, ktorý si položil na kolená.

18.12.2015 09:00
knihy, deti, Trenčín Foto: ,
Otvor srdce, daruj knihu je projekt, ktorý v Trenčíne pripravuje miestna nadácia už jedenásť rokov.
debata (5)

Podobné darčeky si z Trenčianskeho múzea vo štvrtok odnieslo ďalších 183 detí z trenčianskych základných a materských škôl. S knihami, zdvihnutými nad hlavou, mávali na spolužiakov a usmievali sa na učiteľky. Pre niektoré to bola ich prvá kniha v živote.

Prekvapenie deťom pripravila Trenčianska nadácia v rámci projektu Otvor srdce, daruj knihu, ktorý je určený školákom a škôlkarom zo sociálne slabších rodín. Zaplatili ich zákazníci piatich kníhkupectiev. Každá jedna kniha bola šitá na mieru konkrétnemu dieťaťu.

„V predvianočnom období tento projekt stavia most vzťahov medzi tými, ktorí potrebujú, a tými, ktorí zo srdca darujú. Akciu organizujeme už jedenásť rokov a za tento čas darcovia splnili vianočné želania 2 235 deťom. Stal sa aj prípad, že jeden anonymný darca kúpil naraz až tridsať kníh,“ vraví Alena Karasová, správkyňa Trenčianskej nadácie.

Aj tento rok najskôr učiteľky a učitelia v siedmich materských a deviatich základných školách z Trenčína zisťovali, ktoré deti pomoc potrebujú. Svojich žiakov poznajú a vedia, ktorých rodiny momentálne živoria, alebo ich vychováva iba jeden z rodičov, prípadne starí rodičia. Pripravili zoznam detí, ktorého súčasťou bola aj informácia o tom, o akých knihách snívajú. „Deti si povedia, po akej knihe túžia, či sú to rozprávky, o zvieratkách, o prírode, o autách a podobne. Žiaci základných škôl vedia zvyčajne už aj názov knihy. My tento zoznam donesieme do kníhkupectiev, ktoré ich označia ilustrovanými páskami s krstnými menami detí. Ktokoľvek, kto príde do kníhkupectva, môže túto knihu kúpiť,“ hovorí o princípe projektu jeho manažérka Nikola Sedláčková z Trenčianskej nadácie.

Keď zákazníci zaplatili niektorú z označených kníh, nechali ju v kníhkupectve. Vedeli, že bude venovaná napríklad Bianke či Patrikovi, podľa toho, aké meno bolo na páske. A mohli napísať aj venovanie. Napríklad Danielke napísal neznámy darca do knihy myšlienku Antoine de Saint-Exupéryho: „Správne vidíme srdcom. Čo je dôležité, zostáva očiam skryté.“

Pracovníci nadácie nakoniec knihy z obchodov zozbierali a teraz pred Vianocami ich odovzdali deťom. Neznámi darcovia nakúpili 184 kníh.

„Je to pekná akcia, pre deti je to veľký zážitok. Malo by sa v tom pokračovať, pretože deti sa ku knihám málokedy dostanú. Treba ich odmalička učiť, aby sa naučili čítať. Dnes už málokto číta, každý je len na internete. Problémom je možno aj to, že knihy sú dosť drahé, je to veľký výdavok pre rodinný rozpočet,“ povedal dôchodca, ktorý prišiel na túto predvianočnú akciu so svojím vnúčaťom.

Jessika z druhého stupňa základnej školy prezradila, že ju viac baví športovať, najmä hrať futbal. Kniha bola pre ňu prekvapením a vraví, že ju skúsi prečítať. Predpokladala, že takýto darček pre ňu pripravila jej učiteľka.

„Deti čítajú málo, a my to musíme podporovať. V škole sa rozprávame o knihách, na hodinách slovenského jazyka veľa čítame, často chodíme do knižnice. Tento projekt je veľmi dobrý nápad, deti, ktoré majú nedostatok materiálnych hodnôt, potrebujú takéto dobročinné akcie,“ myslí si Ľubica Svetlíková, učiteľka Spojenej školy internátnej v Trenčíne.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #knihy #darčeky