Socialisti znovu zvážia sankciu pre Smer

Európski socialisti budú opäť posudzovať potrestanie partnerského Smeru za to, že slovenská vláda zažalovala povinné utečenecké kvóty. O návrhu pozastaviť členstvo Smeru rozhodne predsedníctvo Strany európskych socialistov 22. januára.

18.12.2015 12:30
Súdny dvor, Luxemburg Foto:
Slovensko sa obrátilo so žalobou na Súdny dvor EÚ v Luxemburgu.
debata (24)

Europoslanec za Smer Vladimír Maňka povedal, že tento týždeň na stretnutí poslaneckej frakcie socialistov odznela informácia o liste predsedu frakcie Gianniho Pittellu vedeniu Strany európskych socialistov (PES), aby sa touto témou znovu zaoberalo. "Vylúčiť Smer nevylúčia, či pozastavia členstvo, uvidíme.

Keď premiér Robert Fico pred viacerými mesiacmi hovoril, že treba strážiť vonkajšie hranice Schengenu a riešiť problémy tam, kde vznikajú, vtedy sa to nepripúšťalo a dnes sa už vytvára aj garda na stráženie hraníc. Názory sa teda menia," povedal Pravde Maňka. Podľa neho rovnako nikto nechcel počúvať, že by spolu s utečencami mohol vstúpiť na územie EÚ aj nejaký terorista a dnes už všetci hovoria, že je to bezpečnostný problém.

Ako ďalej Maňka povedal, predstavitelia viacerých štátov vo frakcii socialistov, krajiny visegrádskej štvorky, Rumunsko, Bulharsko, Lotyšsko, Estónsko, Litva a Rakúsko sa dohodli na stretnutiach, na ktorých budú hľadať spoločné postoje. „Mnohí mi tiež povedali, že nepodporia pozastavenie členstva Smeru,“ podotkol Maňka.

Politológ Tomáš Koziak si myslí, že tlak socialistov na Smer už v januári nemusí byť taký intenzívny ako v jesenných mesiacoch. „Žiadna kaša sa neje taká horúca, ako sa navarí. Situácia nie je už taká napätá. Slovensko nie v tejto situácii samo a odmietavý postoj proti kvótam neprichádza len od vlády v Bratislave. K pozastaveniu členstva preto už asi nemusí dôjsť, aj keď môže byť dôrazne povedané, že solidarita je vec, za ktorou by si socialisti mali stáť,“ zhodnotil politológ.

Slovenská vláda sa nedávno obrátila na Súdny dvor EÚ v Luxemburgu so žalobou, ktorou napadla septembrové rozhodnutie ministrov vnútra EÚ o povinnom prerozdelení 120-tisíc migrantov do členských krajín únie. Premiér Robert Fico ešte v októbri obhajoval odmietavý postoj Slovenska ku kvótam pred frakciou socialistov v Európskom parlamente v Štrasburgu. Tvrdil, že systém kvót nebude fungovať a ide len o politický symbol a Slovensko má na žalobu právo.

Potrestanie žiadal šéf parlamentnej frakcie Talian Gianni Pittella, predsedníctvo PES si však sankciu rozmyslelo s tým, že bude Smer ďalej monitorovať a počká si na podanie žaloby. Slovensko bolo ešte v októbri so žalobou osamotené. Napokon sa k nemu pridalo aj Maďarsko a tiež sa obrátilo na súd v Luxemburgu.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #kvóty #socialisti #kvóty pre cudzincov