Harabin bude v novom senáte. Od Klimenta prechádza k Piovartsymu

Sudca Najvyššieho súdu a jeho bývalý predseda Štefan Harabin bude pôsobiť v novom senáte. Od januára bude Harabin v tom, ktorý riadi Martin Piovartsy. Do nových senátov prešli aj ďalší sudcovia trestnoprávneho kolégia.

18.12.2015 14:53
debata (6)

Doteraz bol Harabin v senáte, ktorý riadil Juraj Kliment. Ten od septembra, keď mu Harabina pridelili upozorňoval, že fungovanie s Harabinom v jednom senáte môže viesť až k fyzickým konfliktom. Podľa Klimeta „pretrvávajúca odborná a morálna disharmónia medzi pôvodnými členmi senátu a sudcom Harabinom bráni akejkoľvek pracovnej a medziľudskej komunikácii“.

Z Piovartsyho senátu prešla do iného sudkyňa Gabriela Šimonová, ktorá čelí spolu s Harabinom disciplinárnemu stíhaniu. V prípade Harabina a Šimonovej ide v krátkom čase o ďalšiu zmenu. Do iného senátu prešiel aj sudca Martin Bargel. O ich preradení rozhodla predsedníčka súdu Daniela Švecová v rámci rozvrhu práce Najvyššieho súdu na rok 2016.

V senáte, kde je zaradený po novom Harabin, sú všetci traja sudcovia zároveň aj predsedami senátov „Platí, že prácu v senáte riadi prvý predseda senátu. Tým je Martin Piovartsy,“ upozornil hovorca súdu Boris Urbančík. Pripomenul tiež, že senát, ktorý predtým riadil Harabin, nebol zrušený. Existuje, ale stále nie je obsadený, vysvetlil.

Harabin pôsobil v senáte s Gabrielou Šimonovou a Viliamom Dohňanským. Po jeho rozpustení odvolalo Harabina v septembri trestnoprávne kolégium zo svojho čela. Harabin však ako predseda senátu, ktorým je od roku 1996, aj naďalej poberá 165-eurový príplatok, aj keď senát priamo neriadi. Predsedu senátu možno z funkcie odvolať len na základe rozhodnutia disciplinárne­ho súdu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Štefan Harabin