V počasí žiaden obrat. Samé hmly a námraza

Bez vŕzgajúceho snehu a praštiacich mrazov. Také bolo počasie doteraz a také zostane aj v najbližších dňoch. Vodiči by mali byť dvojnásobne opatrní, pretože k prevládajúcim hmlám pribúda aj nebezpečenstvo námrazy a šmyku.

19.12.2015 07:00
pocasie, snehuliak Foto: ,
Blížiace sa Vianoce pripomína aj v Bratislave viac výzdoba ako typické zimné počasie.
debata

Hmly budú teraz dosť časté a nemajú sa vytvárať iba v noci či ráno, ale môžu trvať súvisle aj viac dní. Nebezpečná je v týchto dňoch aj námraza. „Teploty vzduchu sa pohybujú okolo bodu mrazu, a to môže byť zákerné. Teplotné podmienky sa môžu od miesta k miestu meniť a niekde sa môže vytvárať poľadovica. Preto by mali byť motoristi veľmi opatrní, aj keď na mieste, kde nastupujú do auta, môže byť všetko v poriadku, o kúsok ďalej to tak nemusí byť," upozorňuje Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Počasie ovplyvňujú dva rozsiahle systémy. Jedným sú tlakové níže, ktoré sú aktívne nad Atlantickým oceánom, druhým tlakové výše v južnej, juhovýchodnej a východnej Európe. To, že je u nás na toto ročné obdobie nadnormálne teplo, je spôsobené tým, že medzi tlakovou nížou a výšou k nám prúdi od juhozápadu teplý vzduch. Ten spôsobuje inverzie, ktoré sa prejavujú zaujímavými teplotami. Napríklad vo štvrtok bolo najchladnejšie v Banskej Štiavnici, kde teplota vzduchu nevystúpila nad mínus 1,6 stupňa Celzia, ale v takých polohách, ako je Štrbské Pleso, sa teploty dostali nad nulu a v Poprade dokonca na plus 5 stupňov.

„Zdá sa, že počasie sa zásadnejšie nezmení ani v najbližších dňoch. Môže sa stať, že tlaková výš sa posunie trochu na sever, vtedy by existovala šanca, že sem môže preniknúť po jej prednom okraji chladnejší vzduch. Ale to je otázka na obdobie niekedy medzi Vianocami a Silvestrom," predpokladá klimatológ.

Zatiaľ sa zdá, že Vianoce budú mať podobný charakter počasia, aký je teraz. Dobrou správou môže byť aspoň to, že dni sa začnú po zimnom slnovrate na budúci týždeň predlžovať.

Tento rok zimný slnovrat pripadol na 22. decembra, najčastejšie býva 21. decembra. Počas neho je na severnej pologuli deň najkratší, na južnej pologuli zase najdlhší. U nás je predzvesťou toho, že sila slnka sa začína opäť zvyšovať. Podľa dávnej pohanskej viery v tento deň porodila bohyňa Zem svojho syna Slnko, ktorý každým dňom rastie a mocnie. Kresťania si v období zimného slnovratu pripomínajú narodenie Ježiša. Toto obdobie patrilo odpradávna k najväčším sviatkom v roku a spájalo sa s rôznymi poverami a rituálmi. Pekným zvykom bolo uzmierovanie „hnevníkov", rozhádaných susedov, pretože nový rok sa nemal začínal zlobou a hnevom.

Ako bude?

  • Sobota Oblačno až zamračené a hmlisto, na horách polojasno. Ojedinele slabý dážď. Denná teplota 1 až 5 stupňov.
  • Nedeľa Zamračené, hmlisto, miestami mrholenie, v noci a ráno ojedinele aj mrznúce. Denná teplota 3 až 8 stupňov.
  • Pondelok Zamračené a hmlisto, miestami mrholenie. Denná teplota 3 až 8 stupňov.
  • Utorok Zamračené a hmlisto, ojedinele mrholenie. Denná teplota 3 až 7 stupňov, pri zmenšenej oblačnosti okolo 9 stupňov.
  • Streda Zamračené a hmlisto, miestami mrholenie, ojedinele aj mrznúce. Denná teplota 3 až 9 stupňov.
  • Štvrtok Oblačno až zamračené, ojedinele zmenšená oblačnosť. Miestami slabý dážď. Denná teplota 3 až 9 stupňov.

    Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Vianoce #hmla #námraza