Súdna rada ani takmer po roku nie je v Miestodržiteľskom paláci

Súdna rada SR nie je ani približne rok od ponuky premiéra Roberta Fica na jej sídlo v bratislavskom Miestodržiteľskom paláci presťahovaná do tejto nehnuteľnosti.

19.12.2015 14:27
miestodržiteľský palác Foto:
Miestodržiteľský palác v centre Bratislavy.
debata (1)

Rada totiž nechcela byť v paláci v prenájme. Ako uviedli z Kancelárie Súdnej rady SR, ich cieľom je zabezpečiť trvalé sídlo. Úrad vlády, v ktorého vlastníctve a správe je palác, jeho časť vyhlásil za prebytočnú a ponúkol ju v Registri prebytočného nehnuteľného majetku Ministerstva financií SR. Momentálne plynie zákonná lehota na doručenie ponúk, Súdna rada už prejavila záujem. Prevod majetku medzi štátnymi rozpočtovými organizáciami je vždy bezodplatný, vysvetlili z Úradu vlády. Druhá časť paláca, asi 60 percent, ostáva v správe Úradu vlády SR.

V januári si Miestodržiteľský palác spoločne prezreli premiér Robert Fico s predsedníčkou Súdnej rady Janou Bajánkovou, ktorá vtedy ocenila ústretový prístup Úradu vlády SR. Zároveň vyjadrila nádej, že rada bude mať čoskoro nové dôstojné sídlo. Fico zároveň vtedy uviedol, že je zástancom troch druhov moci – zákonodarnej, výkonnej a súdnej. Pokiaľ zákonodarná a výkonná moc majú reprezentatívne budovy v podobe Úradu vlády SR a budovy Národnej rady SR, je čas otvorene hovoriť o tom, že aj súdna moc si zaslúži priestory reprezentatívneho charakteru.

Okrem Súdnej rady spomínal, že je potrebné riešiť priestorovú situáciu Najvyššieho súdu a neskôr aj Generálnej prokuratúry. Na margo Miestodržiteľského paláca pred takmer rokom uviedol, že ide o peknú, zmodernizovanú, minimálne využívanú reprezentatívnu budovu, ktorú nechcú predávať.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada #Miestodržiteľský palác