Etický kódex pre sudcov potrebuje výklad

Za dvomi rokmi naťahovačiek a dohadovania malo dať bodku stretnutie v Košiciach. Súdna rada, ktorá dva dni rokovala na východe Slovenska, konečne schválila etický kódex.

20.12.2015 17:00
Súdna rada Foto: ,
Súdna rada schválila na svojom rokovaní v Košiciach etický kódex, podľa ktorého by mala posudzovať zlyhanie sudcov a vyvodiť disciplinárne tresty.
debata (24)

Podľa neho by mala posudzovať zlyhanie sudcov a vyvodiť disciplinárne tresty. Jeho výsledný text ešte nezverejnila. Ako sa však Pravda dozvedela, schválený kódex stačiť nebude. Treba k nemu ešte vypracovať výklad.

Podľa predsedníčky Súdnej rady Jany Bajánkovej prijali moderné, jasné a vymožiteľné pravidlá správania sa sudcov. „Teší ma, že aj v tejto oblasti zavádzame vysoký európsky štandard. Verím, že tento kódex sudcovia na celom Slovensku prijmú za svoj a pomôže zvýšiť dôveru v justičný systém,“ vyhlásila Bajánková. Rada sa zhodla v tom, že za porušenie kódexu bude možné uložiť sudcovi disciplinárne opatrenie.

Nové morálne pravidlá majú riešiť správanie sudcov, ako sú napríklad nevhodné výroky, prístup k stranám sporu či stretávanie sa s ľuďmi, ktorí sú podozriví z trestnej činnosti, ale aj pochybné rozhodnutia či rôzne chyby pri pojednávaniach. Sudcovia sa nimi mali riadiť už rok, do toho času však neboli hotové. Súdna rada sa totiž nevedela dohodnúť na konečnom znení kódexu.

Aj na stretnutí v Košiciach mala dve verzie, nakoniec si nevybrala ani jednu. Neuspel ani stručný návrh podpredsedu rady Jána Vanka, ani rozšírená verzia sudkyne Eleny Berthotyovej. Členovia vyrokovali kompromis, ktorý vychádza z oboch.

Spor sa viedol najmä o zriadenie etickej komisie, ktorú navrhovala členka rady Elena Berthotyová. Komisia mala byť tým orgánom, ktorý by rozhodol, či sudca porušil kódex alebo nie. Jej členmi mali byť osobnosti mimo justície. Takýto zámer napokon neprešiel. Podľa schváleného znenia garantom dodržiavania zásad etiky budú samotní sudcovia, 62 sudcovských rád pri jednotlivých súdoch a Súdna rada. Tá bude tiež zjednocovať rozličné stanoviská sudcovských rád.

Berthotyová hovorí, že kódex bol prijatý v tej podobe, ktorá bola priechodná. Podľa nej Súdna rada sa zaviazala, že k nemu prijme komentár. „To je nádejou, že zásady, ktoré sme prijali, budú konkretizované a teda podrobnejšie upravené. Výkladový komentár má tvoriť neoddeliteľnú súčasť a prílohu prijatých zásad,“ upozornila Berthotyová. Výklad pripraví pracovná komisia, schvaľovať ho bude Súdna rada. Termín, dokedy má byť hotový, ešte nie je známy.

Podľa Berthotyovej je tiež dôležité, že Súdna rada získa právomoc v tejto oblasti zjednocovať rôzne názory na uplatnenie kódexu v praxi. „Pri 62 sudcovských radách sa nedá očakávať jednotnosť výkladu týchto noriem,“ myslí si členka rady.

Ak bude rada v budúcnosti posudzovať výroky sudcov, kódex by mal zabezpečiť to, že sa členovia rady už nebudú sporiť o tom, či podobné slová, aké predniesol bývalý predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin na adresu svojej nástupkyne Daniely Švecovej, keď spochybnil jej duševné zdravie, sú dôvodom na disciplinárne potrestanie. Zo 16 členov rady Harabinov výrok „Ona nepozná zákon, svojím spôsobom je to chudera. Môže skončiť až na psychiatrii“, sedem nepovažovalo za porušenie etiky. Podľa nových pravidiel by takéto výroky boli na disciplinárny postih.

Po štrnástich rokoch tak justícia dostala nové morálne pravidlá. Tie, ktoré platili od roku 2001, obsahovali len všeobecné zásady. Aj samotní sudcovia ich vnímali veľmi okrajovo.

Svoj etický kódex majú pripravený aj prokurátori, ktorí by ho mali schváliť v polovici januára.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #sudcovia #etický kódex