Gangy drancujú na hradoch

Vo voľnom čase nezištne pomáhajú zachovávať históriu. Ako dobrovoľníci pracujú na záchrane hradných zrúcanín. Peniaze na práce a náradie si zháňajú sami.

21.12.2015 12:00
Hričov, hrad, zrúcanina, les Foto:
Hrad Hričov.
debata (26)

Zlodeji sa však neštítia okradnúť ani ich. Od mája lúpili na piatich hradoch, na niektoré sa vrátili opakovane. Polícia zatiaľ nikoho nechytila.

Hrady Hričov, Revište, Šášov, Hrušov a Považský hrad. Tam všade úradovali zlodeji, brali, čo im prišlo pod ruku – svetlá, stavebný materiál, náradie. Hrušov doslova vybielili a Považský hrad nechali ponoriť do tmy. Niekto môže o krádežiach povedať, že sú to len drobnosti, no pre dobrovoľníkov veľká prekážka. Strata znamená zastavenie prác či naháňanie peňazí, aby mohli nahradiť ukradnuté veci.

Škoda po krádeži na hrade Hrušov (okres Zlaté Moravce) bola vyčíslená na 3 500 eur. Dobrovoľníci z Občianskeho združenia Leustach z Nitry museli po nej začínať od nuly, zlodeji si zobrali úplne všetko. „Krovinorez, miešačku, centrálu, táčky, lopaty, čakany, všetko murárske náradie, ochranné pracovné prostriedky, všetok kuchynský riad, taniere, príbory, poháre, minerálnu vody a malinovky pripravené pre dobrovoľníkov. Jedným slovom, hrad Hrušov bol po 300 rokoch opäť ,vybielený'. Ale doslova,“ napísali na svojej stránke po krádeži rozhorčení dobrovoľníci.

Už 11 rokov pôsobí združenie na hrade a koncom októbra po krádežiach horný hrad dočasne uzavreli so súhlasom pamiatkarov. Verejnosť sa tam dostane len vtedy, ak sú tam dobrovoľníci. „Vandalizmus a časté krádeže spôsobili škody veľkého rozsahu, aj preto bolo prijaté toto rozhodnutie,“ zdôvodnilo združenie.

Vykradnutý bol aj komplex Považského hradu (okres Považská Bystrica), ktorý od roku 2008 postupne obnovuje a konzervuje Združenie hradu Bystrica. Zlodeji si najskôr zobrali stavebnú miešačku a neskôr hrad ponorili do tmy. Ukradli totiž halogénové svietidlá, ktoré hrad na skalnom výbežku nad obcou Považské Podhradie osvetľovali v noci. Dnes pamiatka opäť svieti vďaka darcovi, ktorý združeniu venoval nové svetlá. Ako informovala Elena Antalová, hovorkyňa krajskej polície v Trenčíne, páchateľov krádeže zatiaľ nevypátrali.

Keď sme miešačku niesli na hrad, mali sme veľký problém ju tam traja vyniesť. Neviem si ani predstaviť, ako ju niekto mohol zniesť dolu a prečo to vôbec urobil
Jozef Mihálik, Združenie priateľov Hričovského hradu

Aktivisti venujúci sa záchrane hradných zrúcaním sú tak nútení zamýšľať sa nad zabezpečením ochrany objektov. Aj to si však vyžaduje ďalšie nemalé finančné náklady. „Uvažuje sa nad tým, ale musíme zvážiť aj to, aký by to malo efekt a aké by boli prevádzkové náklady,“ hovorí Rastislav Uhrovič zo Združenia na záchranu hradu Šášov, ktoré v lete muselo práce prerušiť. Zmizli tam totiž bezpečnostné postroje pre výškové práce, laná, tlmiče pádov, pomôcky dôležité pri oprave veže.

„Nám krádež ohrozila samotné pokračovanie prác na hrade vzhľadom na to, že tam boli bezpečnostné postroje pre výškové práce a robili sme na veži, takže to bol dosť veľký problém,“ spomína Uhrovič. V prácach pokračovali, až keď si zakúpili nové pomôcky, ktoré však už boli oproti profesionálnym len lacnejšou alternatívou. Predtým na ne, samozrejme, museli pozháňať peniaze. Ani v tomto prípade polícia páchateľa nemá. Mohlo však ísť o tú istú partia, ktorá „navštívila“ aj blízky hrad Revište.

Zo zrúcaniny hradu Revište (okres Žarnovica) si zlodeji brali veci tento rok už trikrát. Najskôr časť hydraulického agregátu z motorového rebríka, ktorý dobrovoľníci zo Združenia na záchranu hradu Revište plánovali použiť na prevoz materiálu a ktorý dostali ako dar od súkromnej firmy. V lete im zmizla kovová kasa na dobrovoľné príspevky a neskôr aj fólia na prekrytie. Hrad Revište je verejnosti opäť prístupný len od tohto roka, keďže sa ho po štyroch rokoch záchranných prác podarilo tak stabilizovať, že už nepredstavuje nebezpečenstvo ohrozenia života jeho návštevníkov.

Obnova strieľne na múre stredného paláca. Foto: ARCHVÍV ZDRUŽENIA PRIATEĽOV HRIČOVSKÉHO HRADU
hrad, Hričov, zrúcanina, aktivisti, oprava, strieľňa Obnova strieľne na múre stredného paláca.

Naposledy sa kradlo na hrade Hričov. Na budúci rok dobrovoľníci zo Združenia priateľov Hričovského hradu v murárskych prácach nemôžu pokračovať. Zmizla miešačka. Združenie muselo vyhlásiť verejnú zbierku na novú. „Sme nezisková organizácia, žijeme len z dobrovoľných príspevkov od ľudí, prípadne keď sa nám podarí získať nejaké dotácie,“ povedal Jozef Mihálik. Miešačku vzali z priestorov horného hradu, museli zdolať schody aj strmý svah. „Keď sme miešačku niesli na hrad, mali sme veľký problém ju tam traja vyniesť. Neviem si ani predstaviť, ako ju niekto mohol zniesť dolu a prečo to vôbec urobil,“ poznamenal Mihálik.

„Musíme sa cez to preniesť a ísť ďalej, nesmieme sa nechať odradiť,“ hovorí ďalší z dobrovoľníkov pracujúcich na Hričovskom hrade Juraj Šimek. „V ruinách hradu je ukrytý kus histórie, postupne sa však rozpadávajú, nemá ich kto opravovať, a my chceme prispieť k tomu, aby sa zachovali aj pre ďalšie generácie,“ pokračuje Šimek.

Podľa aktivistov je neľudské, ak združenie založené na dobrovoľníckej činnosti a odkázané na podporu donorov príde o všetky prostriedky, ktoré tak ťažko a postupne získavalo, konštatuje združenie Leustach. Smutné to je aj podľa sociologičky Zuzany Kusej. „Je to porušenie základnej dôvery v druhých ľudí, ešte zvlášť, keď títo dobrovoľníci robia niečo verejne prospešné a niekto ich oberie o možnosť konať v prospech iných,“ reagovala.

Úsilie dobrovoľníkov pri záchrane pamiatok obdivujú aj pamiatkari. „Keď sa zladia požiadavky pamiatkarov, užívateľov a občianskych združení, je to veľmi dobrý spôsob obnovy pamiatok a taký spôsob, ktorý ani nevyžaduje také veľké finančné prostriedky, nevyžaduje veľké stavebné firmy a stavebné aktivity, ktoré by sa tam diali. Ale čo je pre nás veľmi potešiteľné, deje sa to postupne, krok za krokom a práve takáto obnova môže priniesť tie najlepšie výsledky,“ skonštatoval riaditeľ Krajského pamiatkového úradu v Žiline Miloš Dudáš.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #hrady #zlodeji #gangy