Šéfa sýkorovcov Kýbla vzal sudca do väzby

Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) pre prípravné konanie v utorok vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a vzal do väzby šéfa skupiny sýkorovcov Róberta Lališa, zvaného Kýbel, ktorý sa skrýval v zahraničí a zadržali ho v Nemecku.

22.12.2015 18:34
Róbert Lališ, Kýbel, Interpol Foto:
Záznamy Róberta Lališa na stránke Interpolu.
debata (11)

Verdikt nie je právoplatný, obvinený podal voči nemu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR. Informovala o tom hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Dôvodom väzby je obava, že by mohol ujsť, pokračovať v trestnej činnosti a pôsobiť na svedkov. Väzba sa bude vykonávať v Ústave v Banskej Bystrici. Lališa stíhajú na Slovensku ako šéfa zločineckej skupiny sýkorovci a za viacero vrážd.

Proces so skupinou sýkorovci, ktorým Lališ šéfoval, sa začal v Banskej Bystrici v januári 2015. Tridsať pojednávacích dní sa uskutočnilo bez Kýbla i jeho kamaráta Martina Biháriho, prezývaného Rus, voči ktorým sa konalo ako proti ujdeným. Tesne pred skončením procesu však Biháriho zadržali na Morave a 9. decembra aj vypovedal na súde o aktivitách a pomeroch v gangu. O pár dní nato zadržali Kýbla v nemeckom Kolíne nad Rýnom. Bihári sa v zahraničí skrýval päť rokov, Kýbel od začiatku roka 2012. Na oboch bolo vydaných viacero zatykačov.

Prokuratúra a polícia Lališa označuje za najvyššieho šéfa skupiny podsvetia sýkorovcov. Prezývku Kýbel dostal pre nízky vzrast. Volali ho aj Malý, alebo Krpatý či iba On. Pre jeho krutosť aj Gestapák.

Lališ sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Lališa spájajú s celým radom trestných činov. Podľa polície ide o zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, vraždu Eduarda Diniča z roku 1998 pri výbuchu na bratislavských Zlatých pieskoch, vraždu Róberta Diniča z roku 1999, keď bol zastrelený v Karlovej Vsi, vraždu Romana Deáka, ktorého zastrelili v bratislavskej Dúbravke v roku 1999, vraždu Ukrajinca Dalera Hlavačku zastreleného v roku 1999 v Pezinku, Alojza Házyho, zastreleného v roku 1998 v Ivanke pri Dunaji a vraždu Miloša Piliara zo skupiny Mikuláša Černáka v roku 1998.

Skupina sýkorovcov fungovala od deväťdesiatych rokov minulého storočia. Kýblova zločinecká družina pôsobila v Bratislave, na Záhorí a v okolí Senca. Základné nástroje ich obživy boli výpalné, vydieranie a drogy. Podľa prokuratúry vraždili konkurentov i vlastných a ľudí „odstraňovali“ aj na objednávku.

Proces so „sýkorkami“ pokračuje v Banskej Bystrici v januári budúceho roku.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #sýkorovci #Róbert Lališ