Lyžovačku zachraňuje umelý sneh

Lyžovačka tejto sezóny pripomína zatiaľ skôr jarnú ako zimnú. Otvorené strediská pribúdajú len veľmi pomaly, brzdí ich nedostatok snehu.

23.12.2015 06:00
lyžovačka, sneh Foto: ,
Vianočná a novoročná lyžovačka bude možná len na technickom snehu a nie vo všetkých strediskách.
debata (2)

Lyžiarska sezóna na Slovensku sa začala 28. novembra a odvtedy bolo počas ostatného víkendu v prevádzke zatiaľ 11 stredísk. Počas vianočných sviatkov k ním pribudnú ďalšie tri.

Na Slovensku je okolo 180 lyžiarskych stredísk, z toho 80 až 90 je vybavených technickým zasnežovaním. Od 28. novembra začínali sezónu na Donovaloch a v Litmanovej, o týždeň neskôr to boli Roháče – Spálená, Ski Bachledova, Štrbské Pleso a Chopok sever a juh, druhý decembrový víkend sa podarilo pripraviť zjazdovky aj  v Tatranskej Lomnici a uplynulý víkend otvorili lyžiarsky areál  v Jasenskej doline, na Martinských holiach, v Skicentre Strednica – Ždiar a v stredisku Svit – Lopušná dolina. V najbližších sviatočných dňoch ohlásili otvorenie sezóny ďalšie strediská Monkova dolina, Vernár – Studničky a Opalisko – Závažná Poruba. Ľubica Styková zo spoločnosti Sitour poznamenala, že podobne ako pred rokom, keď bolo pred Vianocami otvorených šesť stredísk, sa neskorý nástup sezóny opakuje.

Hoci práve vianočné a novoročné sviatky sú v mnohých strediskách označované ako topsezóna, posledné roky je snehu v tomto období málo alebo v nižšie položených strediskách nie je vôbec. Svahy sú ako-tak zasnežené umelým snehom, no okolitá krajina je bez snehovej periny. Prírodný sneh doplnil ten technický iba v najvyššie položených strediskách.

„Prevádzka v strediskách je zatiaľ čiastočná, z celkového počtu je návštevníkom k dispozícii 20 až 50 percent svahov. Z tohto pohľadu je najviac zjazdoviek pripravených v Jasnej a na Štrbskom Plese – tu už je prevádzka viac ako 50-percentná,“ hovorí Ľubica Styková. Aspoň že inverzné počasie uplynulých dní, ktoré robí horskú krajinu nad oblakmi slnečnou a ponúka nevšedné výhľady do okolia, spríjemňuje atmosféru. „To počasie je naozaj nádherné, úplne iný svet ako dole v mestách. Už len kvôli tomu sa oplatilo ísť hore,“ komentoval otvorenie sezóny počas tohto víkendu na Martinských holiach 39-ročný Martinčan Lukáš.

Po vianočných sviatkoch v pondelok plánujú otvoriť sezónu napríklad v stredisku Orava snow v Oravskej Lesnej. Na avizované ochladenie sa spoliehajú aj na Kubínskej holi, kde by v takom prípade mohli odštartovať prvú lyžovačku ešte do konca roka. Pomohli by celodenné mrazy. „Počkáme si na lepšie podmienky. My dokážeme zjazdovku zasnežiť za tri dni,“ povedal Maroš Badáň zo strediska na Kubínskej holi, s tým, že horná zjazdovka už je predpripravená.

Nočné výdatnejšie mrazy ešte v novembri využili v Jasenskej doline. Cez víkend tak mohli spustiť aspoň dva menšie detské vleky dlhé do 200 metrov. V zasnežovaní chcú pokračovať. „Hlavný faktor je vlhkosť, pokiaľ je nízka vlhkosť vzduchu, tak už sa dá pri tých mínus dvoch až mínus troch stupňoch zasnežovať. Ale pokiaľ je vysoká vlhkosť ako teraz, že sú hmly, nízka oblačnosť, tak musí byť aspoň mínus päť stupňov,“ uviedol Milan Sumka, riaditeľ strediska Jasenská dolina.

Biedu na sneh pocítili aj alpské strediská. „Aj keď tu sa sezónu podarilo asi s dvojtýždňovým oneskorením spustiť už väčšine stredísk. Prevádzka je však i tu čiastočná – dosahuje 30 až 60 percent. Mimo ľadovcov sa tiež lyžuje hlavne na technickom snehu, s priemernou výškou 20 až 50 centimetrov,“ priblížila Styková zo Sitouru. Najmenej snehu je v Taliansku. „Lyžiarske podmienky sú prevažne dobré. V horných staniciach lanoviek v oblasti ľadovcov je 110 až 140 cm snehu – napríklad Sölden a Mölltall hlásia do 140 cm snehu, Matterhorn do 125 cm, Chamonix Mont Blanc do 160 cm,“ doplnila.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sneh #lyžovačka #lyžiarske strediská #lyžiarska sezóna