Ochladí sa až na Silvestra

Počasie na Vianoce sa nebude príliš líšiť od toho, aké tu bolo dosiaľ. Inverzie sa síce rozpadli, ale v priebehu sviatočných dní sa objavia opäť.

23.12.2015 07:00
debata (18)

To znamená, že na horách bude chvíľami svietiť slnko a bude tam teplejšie ako v nižších polohách. Väčšine ľudí bude na Vianoce chýbať sneh. Tento problém nemáme len na Slovensku, v Alpách je to ešte vypuklejšie ako u nás. „Vo väčších nadmorských výškach v Alpách je snehu ešte menej ako u nás. V Tatrách aspoň niekde je trochu prírodného snehu. Je to spôsobené tým, že prúdenie teplého vzduchu prichádza od juhozápadu, Alpy sú južnejšie od nás, a preto sú tam teploty výraznejšie,“ pripomína Pavol Faško, klimatológ SHMÚ.

Teplota vzduchu cez sviatky bude závisieť od toho, či bude, alebo nebude svietiť slnko. Ak zasvieti, môže sa stať, že sa teplota dostane aj nad 10 stupňov Celzia. Je veľká šanca, že v stredných horských polohách bude v niektorých dňoch aj teplejšie ako v nížinách. Presne to sa stalo aj na Zlatú nedeľu, keď najteplejšie na celom Slovensku bolo na Štrbskom Plese, kde namerali 9,9 stupňa.

Počas Štedrého dňa by malo byť bezvetrie a teploty vystúpia na 8 stupňov. „Po sviatkoch sa zrejme stane to, čo sa zvykne stávať dosť pravidelne, a to, že v týždni medzi Vianocami a Silvestrom sa ochladí. S ochladením existuje šanca, že pri nižších teplotách vzduchu na rozhraní starého a nového roka sa môže niekde vyskytnúť sneženie,“ predpokladá klimatológ.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #sneh #Vianoce #chladné počasie