Kaliňák: Budúci rok by mohlo byť vo Frontexe 100 našich policajtov

V budúcom roku by mohlo byť v európskej agentúre Frontex, ktorá pomáha s riešením migračnej krízy na hraniciach schengenu, približne 100 slovenských policajtov. Ako ďalej povedal minister vnútra Robert Kaliňák, "to, kam policajti pôjdu, bude závisieť od Frontexu, pretože to je pod jeho velením“.

26.12.2015 16:30
Kaliňák, policajti Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák s policajtmi.
debata (5)

Naši policajti však v Grécku už sú, a tiež ako súčasť Frontexu. Pôsobia najmä v tzv. hotspotoch, ktoré sú bezpečnými miestami, kde migrantov identifikujú a posudzujú. "Naši policajti by mali monitorovať najmä registráciu a prácu s nelegálnymi migrantmi, ktorí prekročili hranicu, pričom v januári máme záujem doplniť tento počet o ďalších,“ poznamenal.

Tí však budú podľa jeho slov už vyslovene hraniční, pričom zatiaľ sa práca slovenských policajtov týkala práce s databázami, ako je napríklad Eurodac. Na to mali byť podľa Roberta Kaliňáka najviac vyškolení, aby dokázali robiť registráciu a aby tak nebol tok nelegálnej migrácie anonymný. "A to je ten najväčší problém, najväčšia hrozba, pričom nielen bezpečnostná. Dnes nevieme o niekoľkých stovkách či tisíckach ľudí v Európe vôbec nič,“ pripustil v rozhovore. Ako pokračoval, "potom sa nemožno čudovať, že obavy ľudí sú veľké, pričom i radikalizácia v niektorých krajinách je spôsobená práve tým, že štandardné strany zlyhali v politickej korektnosti a báli sa pomenovať problém pravým menom, čím dali priestor extrémnej pravici“.

Slovensko pomáha v migračnej kríze okrem iného i poskytnutím policajtov na ochranu hraníc, pôsobili napríklad v Maďarsku či Slovinsku. Misia na maďarsko-srbských ako aj na slovinsko-chorvátskych hraniciach sa pre dve skupiny našich policajtov skončila 20. decembra. "Myslím si, že Vianoce budú všeobecne pokojnejšie, a tak budú mať všetci prestávku. Uvidíme, či sa budú misie v januári obnovovať,“ poznamenal. Tlak bol podľa neho teraz najväčší, a tak sa uvidí, čo bude v novom roku.

Minister vnútra ďalej uviedol, že v prípade, ak by prestala byť situácia na vonkajších hraniciach Európskej únie zvládnuteľná, prišli by jednotky z agentúry Frontex, ktoré sú vždy poskladané z policajtov zo všetkých členských štátov únie. Tie sa postarajú o to, aby doplnili miestne policajné jednotky a boli tak schopné chrániť hranicu oveľa intenzívnejšie. "Prvýkrát sme počuli od Grékov, že sú pripravení takúto pomoc prijať a že môžeme začať s ochranou hranice, no jej ochrana je stále len jednou polovičkou úspechu,“ zdôraznil šéf rezortu. Druhou polovičkou je podľa neho bežná práca s Tureckom. "Pričom aj napriek tomu, že sme všetci už na jar vedeli, že problém existuje, do Turecka sa išlo po prvýkrát na rokovanie až v októbri. A to je deväť mesiacov od začiatku problému veľmi neskoro,“ poznamenal s tým, že keď sa však tieto dve polovičky spoja, situácia vie byť dobrá.

"Gumené člny plávajú popri veľkých tureckých vojnových lodiach, ktoré by bez problémov dokázali hranicu uzavrieť a obrátiť migrantov späť“. Takto popísal Kaliňák postrehy z misií na jednotlivých gréckych ostrovoch. "Našou úlohou je finančne prispieť na to, aby bola životná úroveň v táboroch vyššia, aby sa to tam aspoň trochu podobalo civilizovanému životu. No stabilizovanie situácie v samotnej Sýrii nie je úlohou ministra vnútra. Nechcem byť odborníkom na zahraničnú politiku, no po stabilizácii situácie v krajine sa môžu ľudia vrátiť do svojich domovov. A o to tu presne ide, takáto snaha musí byť,“ povedal pre agentúru SITA. Ak chce byť podľa neho Európa veľmocou, musí konať takýmto spôsobom.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #Frontex