Riaditeľ NOÚ Dolinský: Išlo o čierne ovce

Na krádeži liekov, ktoré sa používali pri chemoterapii, sa dohodla celá skupina zdravotníkov. V exkluzívnom rozhovore pre denník Pravda to prezradil riaditeľ Národného onkologického ústavu Jozef Dolinský.

28.12.2015 10:00
jozef dolinsky, narodny onkologicky ustav Foto: ,
Najdôležitejšou správou pre verejnosť je, že podľa výsledkov doterajšieho vyšetrovania nedochádzalo k znižovaniu dávok u pacientov, tvrdí riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský.
debata (71)

Máme informácie, že o nelegálnom predaji liekov vedeli zamestnanci už rok. Je to pravda?
Od zamestnancov úseku prípravy cytostatík som obdržal túto informáciu na konci októbra. Oznámili mi, že zvláštne narábanie s originálnymi baleniami liekov si všímajú od začiatku októbra. Koľko presne trvala táto činnosť je predmetom vyšetrovania. Neviem, ako dlho to trvalo.

Kto vám nahlásil tieto krádeže?
Prišli mi to oznámiť farmaceutická laborantka spolu s primárkou nemocničnej lekárne. Úsek prípravy cytostatík organizačne spadá pod nemocničnú lekáreň a primárkou je doktorka farmácie Vlasta Gombárová.

Čo ste urobili predtým, ako ste išli na políciu?
To bol asi týždňový úsek, kedy sme ešte preverovali konanie týchto osôb. Zamestnanci na mňa naliehali, aby som to riešil okamžite. Naznačovali mi, aby sa urobili osobné prehliadky u konkrétnych ľudí, ktorí vynášajú lieky von, či nemôžeme skontrolovať ich izby na ubytovniach, zastaviť ich na vrátnici. Ak by som takto postupoval, prakticky by to nemalo žiadnu právnu silu. Preto som neváhal a oslovil som políciu. Inak som sa zachovať ani nemohol.

Médiá informovali aj o tom, že pacienti, ktorí dostávali cytostatiká, nemali vedľajšie účinky. Znamená to, že mohli dostávať zriedené infúzie?
Ide o nepodložené informácie. Treba rozlišovať, o aké lieky išlo. Chemoterapia nepôsobí cielene, takže zabíja nielen nádorové bunky, ale aj bunky zdravých tkanív, a preto má typické nežiaduce účinky. Pacientom vypadávajú vlasy, môžu mať rôzne zápaly v ústach. Pri nelegálnom predaji išlo o biologické preparáty, ktoré patria do kategórie liekov novej generácie a tým, že majú iný mechanizmus účinku, majú iné nežiaduce účinky ako chemoterapia. Pacientom nemusia vypadať vlasy, nemusia mať infekcie.

Viete zaručiť, že pacienti nedostávali nižšie dávky, ako mali predpísané?
Z doterajšieho vyšetrovania jednoznačne vyplýva, že nedochádzalo k znižovaniu dávok u pacientov. Musím to opakovať, lebo je to najdôležitejšia správa pre verejnosť. Aj obvinenie, ktoré bolo vznesené, smeruje k trestnému činu krádeže a krádeže v organizovanej skupine. Nie je tam obvinenie z ohrozenia na zdraví.

Ako dochádzalo ku krádežiam?
Najpravdepodob­nejšia verzia vyšetrovania je, že napríklad liek XY je na Slovensku dostupný v balení 150 miligramov. Pacientovi sa dávkuje podľa jeho váhy, potrebuje 6 miligramov na kilogram. To znamená, že 80-kilogramový by mal dostať 480 miligramov. Aby mu vedel farmaceutický laborant pripraviť infúziu, potrebuje otvoriť 4 ampulky, t. j. 600 miligramov. Zvyšok je 120 miligramov. Keďže u nás je vysoká frekvencia pacientov, ročne sa podá asi 30-tisíc chemoterapií, o 10–15 minút prichádza ďalší pacient, ktorý má dostať ten istý liek, a laborant už takto mal ušetrených 120 miligramov. Ak pri druhom pacientovi ušetril iba 30 miligramov, už mal pripravenú dávku 150 miligramov, čiže jedno originálne balenie si odkladá a môže ho predať. Pacientom sa podávali nespotrebované množstvá liekov, a tak ušetrili originálne balenia.

Zvyšky liekov mali byť zlikvidované. Ak sa používali, boli ešte sterilné?
Príprava infúzií prebieha v uzatvorenom systéme takzvaného izolátora, čo je bezbaktériové aseptické prostredie s najvyšším stupňom čistoty. Vyzerá ako box pripomínajúci inkubátor. Najpravdepodob­nejšia verzia, ku ktorej smeruje doterajšie vyšetrovanie, ukazuje, že aj keď zamestnanci podávali nespotrebované množstvá liekov, nedochádzalo k ohrozeniu pacienta, pretože všetko bolo pripravované v uzatvorenom systéme. Zvyšok nešiel von z antibakteriálneho systému. Mali ich tam odložené naboku, kým neprišla ďalšia požiadavka na prípravu ďalšej infúzie, v ktorej mohli zvyšok použiť.

K odhaleniu zlodejov prišlo tak, že si niekto všimol odložené ampulky?
V danom priestore sa nikdy zamestnanec nenachádza sám. V miestnosti sú dva alebo tri spomínané boxy, a nelegálnu manipuláciu si všimla iná skupina zamestnancov, čiže druhý tím. Ide o systém krížovej kontroly.

Na krádeži bol dohodnutý jeden celý tím?
Na príprave cytostatík sa podieľa magister farmácie, ktorý kontroluje recept a pozná dávkovanie pre pacienta. Potom farmaceutický laborant, ktorý pripravuje samotnú infúziu a sanitár, ten prináša a odnáša lieky. Aj táto takzvaná skupina pri nelegálnom predaji fungovala preto, lebo si v podstate vytvorili akoby reťaz, do ktorej boli zainteresované všetky tieto tri články – päť laborantov, ďalej magister farmácie a sanitár. Poslední dvaja mali prehľad o tom, či si laboranti odkladali nespotrebované li­eky.

Ako sa kontrolujú zvyšky liekov?
Zvyšok, teda nespotrebované množstvo lieku, sa nekontroluje, pretože podľa predpisov sa má likvidovať.

Kto je za to zodpovedný?
Zodpovedný za likvidáciu je farmaceutický laborant. Nespotrebovanú časť lieku, ktorú pripravil a nepoužil, mal zlikvidovať. To, že sa tak nedialo, bolo hrubé porušenie disciplíny zamestnancov.

Aké opatrenia ste prijali po prevalení tejto kauzy?
Predovšetkým také, ktoré zabezpečili ďalšiu prevádzku oddelenia. Zo 17 ľudí bolo prepustených sedem ľudí, takže sme museli zabezpečiť chod oddelenia. Ešte viac sme posilnili interné kontrolné mechanizmy, ktoré z pochopiteľných dôvodov nemôžem konkretizovať.

Nezlyhali v ústave kontrolné mechanizmy?
Nesúhlasím s tým, že zlyhali naše kontrolné mechanizmy, práve naopak. Prišli na to naši zamestnanci, bol som na takéto konanie upozornený a oznámil som to polícii. Podľa mňa v tomto prípade nejde o systemové zlyhanie, ale o individuálne, morálne zlyhanie jednotlivých zamestnancov s cieľom obohatenia sa. Firmy, ktoré majú záujem na výkupe týchto liekov, ponúkajú rôzne lákadlá. U nás pracuje takmer 900 ľudí. Nemôžem kontrolovať každého jedného, v každom kolektíve sa vyskytnú čierne ovce. Tak sa to stalo aj tu.

Nemali by ste vyvodiť osobnú zodpovednosť a odstúpiť z funkcie?
Požiadavku na svoje odstúpenie považujem za absurdnú. Mám potom odvolať primárku nemocničnej lekárne, ktorá je zodpovedná za chod pracoviska, kde ku krádežiam dochádzalo – teda človeka, ktorý mi to aj so svojou podriadenou prišiel povedať? Navyše, nešlo o systémové zlyhanie. Mohol som prípad potichu zamiesť pod koberec a nikto by sa nič nedozvedel. Mám za to, že som sa zachoval zodpovedne, profesionálne. Je mi ľúto, že tento prípad vrhá zlé svetlo na všetkých.

Môže podobný nelegálny obchod prebiehať aj v iných nemocniciach?
Myslím si, že vo veľkých ústavoch to takto môže fungovať aj inde. Je otázne, či by postupoval každý riaditeľ tým, že iniciuje vyšetrovanie políciou vo vlastnej inštitúcii, lebo to nie je nič príjemné.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #chemoterapia #NOÚ #krádež liekov