Politika bola aj o bláznoch, klamároch a kecoch

Politici si nezostali veru nič dlžní ani v tomto roku. Na politickej scéne sa to znovu hemžilo výrokmi, ktoré neraz išli súperom pod kožu a boli aj také, ktoré ani papier neznesie. Výrazy ako „pošahanci", blázni, klamári, zlodeji či Judáši boli „argumentačnou výbavou“, ktorú si vymieňali oba tábory. Zvyčajne sa najviac iskrilo, keď išlo o odvolávanie členov vlády či komentovanie rôznych káuz.

31.12.2015 10:00
budova, parlament Foto: ,
O konflikty v politike nebola ani tento rok núdza. Otázkou je, ako verejnosť vníma hádky a expresívne slová politikov.
debata (4)

Hoci tento rok sa poslanci v parlamente nepobili (legendárna je bitka z roku 2013 medzi Alojzom Hlinom a Antonom Martvoňom, pozn. red.), takmer sa k tomu schyľovalo vo februári pri snahe opozície dostať z postu ministra hospodárstva Pavla Pavlisa. Vtedy útoky Ľubomíra Galka z SaS dvíhali zo stoličky v rokovacej sále ministra dopravy Jána Počiatka. Padali slová ako „neklam", „nevyhukuj", na päste však nakoniec nedošlo.

Jazda poslancov pokračovala ďalej, v apríli bol na stole návrh na odvolanie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka. Stanovisko vlády, ktorá ministra obhajovala, predniesol vicepremiér Ľubomír Vážny. Jeho reč naštartovala Hlinu vyhlásením: „Pán Vážny, dovoľte mi uviesť, že prehlasujem, že som riadne ukončil základné školské vzdelanie, riadne ukončil stredoškolské vzdelanie. Áno, priznávam, že som odišiel z 3. ročníka vysokej školy, lebo som nestíhal, ma to tam nebavilo, ale garantujem vám, že také vysoké školy, ako majú vaši poslanci, by som skončil aj štyri. Ďalej prehlasujem, že som nikdy nebol na osobitnej škole, nikdy som sa neliečil na debilitu, imbecilitu a nejaké iné záležitosti.“

Záťažovým obdobím boli aj debaty o kauze Váhostav a zámere Smeru odvolať podpredsedu parlamentu za KDH Jána Figeľa z funkcie. Smer tvrdil, že práve Figeľ ako minister dopravy bol politicky zodpovedný za to, že viacerí podnikatelia a živnostníci nedostali zaplatené od Váhostavu. Vtedy si poslanci vyčítali všeličo. Alojz Přidal z KDH reči Smeru prirovnal k „plesnivému senu“. Premiér Robert Fico v TA3 zase hovoril, že chodia za ním poslanci KDH a tvrdia, že v tajnom hlasovaní by neboli za Figeľov pád iba poslanci Smeru. „Hrozné kecy,“ reagoval Figeľ na Fica. Od Smeru sa ušlo aj novému členovi klubu KDH Alojzovi Hlinovi, že kedysi predával tričká s nápisom Milujem Mečiara. Nahnevaný Hlina to odmietol s tvrdením, že keď mu to dokážu, bude dva týždne nosiť tričká s nápisom Milujem Smer. Hlinu „ocenil“ v jednej z debát aj poslanec Smeru Ľuboš Blaha: „Už to nie je len ručanie, tlieskanie ako taký orangutan, už dokonca ani nebúchate tými topánkami, už dokonca viete zložiť aj súvetie.“

Mesiac máj nebol mesiacom lásky ani osobitne v radoch opozície. Tá sa pohádala pri voľbe predsedu NKÚ. Proti vôli väčšiny opozície totiž navrhol za predsedu NKÚ Karola Mitríka šéf SDKÚ Pavol Frešo. S ďalšou kandidátkou Henrietou Crkoňovou prišli opoziční poslanci Marián Kvasnička z KDH a Štefan Kuffa z Obyčajných ľudí. Kvasnička v obsiahlom prejave okrem iného povedal: „Po prvé, nikdy som netrpel patriarchálnym šovinizmom. A v tomto som vždy bol viac mamin ako otcov. Rovnako som nikdy v zmysle politickej korektnosti nepodliezal morbídnej ideológii rodovej rovnakosti, zameniteľnosti, či, nedajboh, voliteľnosti. Som zástancom komplementarity, rovnocennosti mužského a ženského princípu v súlade s prirodzeným zákonom a zdravým rozumom.“ Opozícia však Kvasničku akosi nechápala. „Je tu veľká časť poslancov, ktorí možno ani dnes vám nerozumeli,“ povedal poslanec Juraj Droba. Naopak, poslanec Smeru Dušan Jarjabek sa snažil Kvasničku zastať: „Ja vás nechcem chváliť za tento prejav, aby som vám nepoškodil, preto, lebo niektorí poslanci v tomto parlamente sú natoľko politicky perverzní, že by to tak chápali.“ Za zmienku stojí, že Kvasnička pod tlakom vlastných neskôr odišiel z klubu a ani nekandiduje do parlamentu.

Špeciálnou kapitolou boli v snemovni kazítka, a tak aj skončili. Poslanci Smeru Otto Brixi a Anton Martvoň prišli s víziou, že výrobcovia zakomponujú tzv. kazítka do výrobkov, aby im skrátili životnosť, a preto ich chceli zakázať. Kazítka-nekazítka, spoločná reč s opozíciou sa nenašla. Poslanec KDH Július Brocka hovoril, že si ešte v roku 1988 kúpil oceľový fúrik a dodnes mu funguje. „Moje deti mi pred niekoľkými rokmi kúpili pod stromček, asi si chceli zo mňa vystreliť, nový fúrik, hliníková korba. Koliesko sa dá hustiť, no vydržal dva roky. A ja teraz naozaj neviem, proste ten môj pôvodný, ktorý funguje, kazítko nemal a tento hliníkový asi mal. Čiže som teraz na pochybách, ja mám hlasovať za ten návrh alebo nemám hlasovať za ten návrh?“ pýtal sa Brocka. Na sériu výčitiek sa ozval Brixi, že „irónie a sarkazmu bolo asi dosť“ a návrh stiahol.

A asi najväčší exhibicionista Igor Matovič si na záver roku vyrobil tričko s nápisom Fico chráni zlodejov a uprene v ňom zvykol hľadieť na šéfa Smeru, keď bol v parlamente. Ten mu lakonicky odkázal, že je blázon. To nebolo nič v porovnaní s pokračujúcim súbojom Matoviča s Radoslavom Procházkom. Kým vlani sa hádali o financovaní Procházkovej prezidentskej kampane, tento rok mu Matovič rátal volebné bilbordy.

Aj tento neúplný výber konfliktov ukazuje, že v politike nebola o ne núdza. Otázkou je, ako verejnosť vníma hádky a expresívne slová politikov? Sociológ Pavel Haulík povedal, že ak je terčom útoku niekto, s kým človek z duše nesympatizuje a je nepredstaviteľné, že by ho volil, vtedy takýto výrok politika prijíma. „Nie je to však obecný prístup. Väčšinou ľudia nemajú radi, ak politici používajú príliš emotívne výroky. Ľudia majú radšej, ak politici vystupujú solídne, uhladene a konštruktívne,“ zhodnotil sociológ. Podľa neho verejnosť má skôr pocit, že politici by mali navzájom viac spolupracovať preto, aby dosiahli zlepšenie stavu vecí v rámci spoločnosti.

Výber z výrokov roka 2015

„Budeš Judášom,“ povedal Martin Poliačik zo SaS Mariánovi Kvasničkovi z KDH, ktorý navrhol spolu so Štefanom Kuffom proti vôli opozície vlastnú kandidátku na post šéfa Najvyššieho kontrolného úradu.

„Nevyhukuj po mne, lebo narobím s tebou poriadok,“ povedal poslanec SaS Ľubomír Galko ministrovi dopravy Jánovi Počiatkovi počas debaty pri odvolávaní ministra hospodárstva Pavla Pavlisa z funkcie.

„No tak poď,“ odpovedal Galkovi minister Počiatek a zdvihol sa zo stoličky.

„Pán Fico urazil voličov Smeru. Oni nie sú takí sprostí. Toto vám nezežerú. Jednoducho to seno, čo im chcete dať, je plesnivé," vravel poslanec KDH Alojz Přidal počas odvolávania Jána Figeľa z postu podpredsedu parlamentu.

„Ak mi nájdete jedno alebo potvrdíte jedno jediné tričko, ak to dokážete cez fotku, cez niečo, cez výpovede svedkov, že ja som niekedy predával tričká – I love Mečiar – tak vám sľubujem tu, teraz v tomto auditóriu, že dva týždne budem chodiť v tričku – Milujem Smer,“ vyhlásil poslanec Alojz Hlina v reakcii na obvinenie, že predával tričká s nápisom Milujem Mečiara.

„Ja sa týmto pošahancom už nebudem venovať. Oni urobia tlačovú konferenciu o tom, že mám 750 miliónov dolárov na Belize, potom sa ukáže, že to je blbosť, nepovedia potom ani prepáčte. Čo má Slovensko s Pandurmi? Slovensko nikdy nechcelo kupovať nijaké Pandury. Mali sme tu pandúrov za Jánošíka, ale nie teraz," takto reagoval premiér Robert Fico na vyjadrenia poslancov Igora Matoviča a Daniela Lipšica, podľa ktorých sú indície, že jedným z obvinených má byť aj premiérov priateľ v kauze nákupu obrnených vozidiel Pandur pre českú armádu.

„Vy palčeková slečna, vy chcete ísť na Ústavný súd? Ste normálna?“ Kričal šéf OĽaNO Igor Matovič na predsedajúcu parlamentu Janu Laššákovú zo Smeru, keď mu vypla mikrofón.

„Naším cieľom bude dostať pravý stred pod jednu strechu s jednou kúpeľňou, kuchyňou a obývačkou. Teda s jednotným velením, jednotným programom a ťahom na bránu,“ povedal šéf Siete Radoslav Procházka po stretnutí s lídrami KDH a Mostu-Híd.

Zdroj: Pravda, Sita

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #politici #NR SR #hádky #Igor Matovič #výroky #kauza Váhostav #kazítka