Vianoce pre našinca v Nórsku? Často pracovné

Byť pred Vianocami v Nórsku znamená počítať tisíce trblietavých hviezd v oblokoch a piecť tradičný medovníkový domček, Pepepperkakehus. Oslo je plné elegantne oblečených mužov a žien, ktoré si aj v decembri obúvajú lodičky. Ich prípravy na sviatky, rovnako ako u nás, sa začínajú prvou adventnou nedeľou. Tradície dodržiavajú aj tu žijúci Slováci, mnohí z nich však počas Vianoc pracujú, inak by tam neostávali.

29.12.2015 12:00
vianocne trhy, Oslo Foto: ,
Vianočné trhy v centre Osla sú zážitkom pre domácich aj turistov.
debata (3)

Viacerí pracujú ako šoféri autobusov a služby si berú aj cez sviatky. Finančne sa to totiž oplatí. Zárobok za dni odpracované počas nich je raz taký ako v bežný deň. A to je pre ľudí, ktorí odišli do cudzej krajiny za prácou, dostatočná motivácia na to, aby sa zriekli Vianoc na Slovensku.

„Sviatky máme v práci veľmi dobre zaplatené. Nie je to ako na Slovensku, že človek robí za základnú mzdu. Hoci mi vyšla služba na Vianoce, aspoň viem, že to bude patrične ohodnotené,“ hovorí Martin, vodič autobusu.

Jeho kolega si bol doma vyzdvihnúť svoju rodinu, aby si mohli vychutnať spoločné Vianoce v Osle. Štedrý deň strávil za volantom, a tak večerali až po deviatej. Manželke ani deťom to však neprekážalo, hlavné je, že boli spolu. Jediné, čo im tento rok chýbalo, bol sneh. Miestne médiá označili tohtoročný december za najteplejší, aký si za dlhý čas pamätajú.

Slovenská štedrá večera sa v tamojších podmienkach pripravuje bez väčších problémov. Kapor sa tu síce kúpiť nedá, nahrádza ho však čerstvá treska. Zohnať sa dá aj strúhanka na trojobal, ktorá je však badateľne iná, pretože v Nórsku nepoznajú rožky a vyrábajú ju z chleba a žemlí. Slováci si ju preto často nosia z domu alebo nakupujú v poľských obchodoch, ktorých je v Osle viacero. Vzácnou komoditou pred sviatkami je kondenzované mlieko a oblátky. Našinci si na internetových fórach radia, kde sa dajú kúpiť, aby si mohli pripraviť typické slovenské šuhajdy.

Manželia Janka a Janko pracujú v upratovacej firme. Ich byt bol krásne vyzdobený a nechýbajú ani linecké koláčiky a vytlačených niekoľko slovenských receptov na slané i sladké dobroty. Koláčiky piekla Janka neskoro večer po práci. Ich sviatky boli pracovné a Štedrý večer strávili sami vo dvojici. Keďže svojim blízkym nemohli dať darčeky osobne, poslali domov aspoň balík a pár pohľadníc. Na Slovensko sa chystajú až v novom roku.

zväčšiť Nóri si dávajú na vianočnej výzdobe záležať. Foto: Nikola Bučeková, Pravda
vianocna vyzdoba, Norsko Nóri si dávajú na vianočnej výzdobe záležať.

Nóri si sviatky pokoja a mieru užívajú. Len ťažko by sa od začiatku decembra do Troch kráľov našlo okno, v ktorom by nežiaril typický oblúkovitý svietnik alebo hviezda.

V týchto mesiacoch sú dni príliš krátke a s Vianocami prichádza čas zvykania si na skorú tmu. V Osle je šero, rozvidnieva sa až po deviatej, zato tma prichádza už o tretej. Na severe Nórska sa začali polárne noci a slnko tam nevyjde až do konca januára. Preto Nóri hovoria, že potrebujú svätú Luciu, ktorá odplaší temnotu a utešuje prísľubom Vianoc.

Rovnako ako na Slovensku aj v Nórsku sú Vianoce dôležitým rodinným, ale aj kresťanským sviatkom. Štedrý večer otvára o piatej večer známy mužský a chlapčenský spevácky zbor Sølvguttene. Vysiela ho televízia v priamom prenose. Na Štedrý večer sú miestne kostoly doslova preplnené. Aj tí, ktorí tam cez rok nechodia, sa oblečú do krojov alebo slávnostných šiat a zúčastnia sa na omši.

Napriek tomu, že sa o severanoch často hovorí ako o chladných ľuďoch, mnohí Slováci tvrdia opak. „Ešte sa mi nestalo, že by som mal zlú skúsenosť v rámci medziľudských vzťahov,“ hovorí vodič Martin. Podľa neho sú Nóri priateľskí a na ich spôsob života sa dá ľahko navyknúť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #práca v zahraničí #Vianoce #Oslo