Karanténa v tábore v Humennom by sa mala skončiť 10. januára

Karanténa v záchytnom tábore pre žiadateľov o azyl v Humennom by mala byť v prípade 25 kresťanských rodín z Iraku ukončená 10. januára budúceho roku. Mimo karantény je už teraz 30 detí. V prípade ďalších azylantov sa na vyšetrenia ešte čaká, informoval agentúru SITA hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík.

29.12.2015 14:21
debata (6)

Asýrski kresťania z Iraku musia podstúpiť komplexnú zdravotnú prehliadku vrátane odberu krvi, röntgenu pľúc, ako aj iných vyšetrení. Po skočení karantény a vybavení štandardných procesných úkonov žiadateľov o azyl nebude ich sloboda obmedzená, budú mať voľný pohyb.

Ministerstvo vnútra nepustilo v pondelok 28. decembra do tábora v Humennom prezidenta Andreja Kisku, ktorý chcel dať asýrskym kresťanom darčeky a zhovárať sa s nimi. Rezort argumentoval tým, že utečenci sú v karanténe. Podľa medializovaných informácií však záchytný tábor nedávno navštívili cirkevní duchovní na čele s prešovským arcibiskupom alebo predstaviteľ združenia Pokoj a dobro Peter Brenkus.

Skupina 149 asýrskych kresťanov, a teda 25 kresťanských rodín, prišla na Slovensko 11. decembra. Pochádza z Iraku z oblasti pri meste Mosul, ktoré obsadil Islamský štát a kresťanov z nej vyhnal. Prijatie kresťanských rodín je súčasťou dobrovoľného príspevku Slovenska k riešeniu migračnej krízy.

Podľa Ivana Netíka k nám prišli dospelí muži, ženy, deti aj starší. "Momentálne ide o jedinú skupinu, ktorá prišla na Slovensko. V súčasnosti je to jediná kapacita, ktorú vieme poskytnúť, aby integrácia týchto ľudí bola úspešná,“ uviedol. Skupinu podľa neho tvoria preverení ľudia, ktorí žili 15 mesiacov v kláštore, no keby v ňom zostali, hrozila by im smrť. Hovorca rezortu vnútra ďalej vysvetlil, že projekt je financovaný z viacerých zdrojov – jednak sú to americkí donori a slovenskí prispievatelia, pričom na financovaní sa podieľa i slovenský migračný úrad. Ako Netík dodal, integračný proces tejto skupiny potrvá približne dva roky.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Humenné