Sestru v práci nemôže nahradiť záchranár

Nedostatok sestier niektoré nemocnice začali riešiť po svojom. Na oddeleniach intenzívnej starostlivosti ich začali nahrádzať zdravotníckymi záchranármi. Podľa Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek záchranári nemajú vzdelanie, aby mohli ošetrovať chorých vo vážnych stavoch, a preto môže prísť k ohrozeniu života pacientov. Ministerstvo zdravotníctva to odmieta. Tvrdí, že komora sestier zavádza.

29.12.2015 20:00
zdravotné sestry, Foto:
Kým záchranár sa stará o pacienta pred príchodom do nemocnice a jeho úlohou je záchrana života, sestra preberá starostlivosť o pacienta po príchode do nemocnice.
debata (81)

Podľa zistení denníka Pravda by záchranári mali posilniť nemocnice v Nitre, Banskej Bystrici, Ružomberku a Prešove. Má ísť o kľúčové oddelenia, na ktorých sa nachádzajú pacienti vo vážnych stavoch, po mozgových porážkach, infarktoch, po operáciách, v kómach, čiže o oddelenia či kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny a jednotky intenzívnej starostlivosti.

Zamestnávateľov chceme upozorniť, že nedostatok sestier nemôže byť kompenzovaný nadbytkom zdravotníckych záchranárov v praxi.
Milan Laurinc, Slovenská komora sestier

Tieto informácie zatiaľ potvrdil riaditeľ Fakultnej nemocnice v Nitre Jozef Valocký. „Z 570 sestier a pôrodných asistentiek v štyroch prípadoch vykonávajú na akútnom oddelení prácu sestry kvalifikovaní záchranári,“ reagoval riaditeľ.

Milan Laurinc zo Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek tvrdí, že nemocníc, ktoré sa chystajú nahradiť sestry záchranármi, je viac. Odvoláva sa na podnety z terénu. Pripomína, že takáto výmena nie je možná, čo odôvodňuje vzdelaním. Sestry, ktoré pracujú na akútnych oddeleniach, majú odborné vzdelanie či vysokú školu v odbore ošetrovateľstvo a so špecializáciou pre anestéziologicko-resuscitačné oddelenie (ARO) a jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS), záchranári podľa Laurinca nie. Tí síce môžu pracovať v nemocnici, ale len na urgentných príjmoch.

Činnosť záchranára na JIS či ARO ani nedovoľuje výnos ministerstva zdravotníctva o minimálnych požiadavkách na personálne zabezpečenie jednotlivých druhov zdravotníckych zariadení. Manažmenty nemocníc podľa Laurinca tak vedome porušujú legislatívu. „Zamestnávateľov chceme upozorniť, že nedostatok sestier nemôže byť kompenzovaný nadbytkom zdravotníckych záchranárov v praxi,“ pripomenul Laurinc.

Riaditeľ nitrianskej nemocnice Jozef Valocký oponuje a hovorí, že záchranár môže zastúpiť zdravotnú sestru na akútnom oddelení, pretože vykonáva prácu podobnú ako v ambulanciách záchrannej zdravotnej služby.

Kompetencie sestier

  • meria fyziologické funkcie a vitálne funkcie, odoberá biologický materiál
  • preväzuje a ošetruje rany
  • zavádza sondy a katétre
  • orientačne vyšetruje zrakovú ostrosť
  • podáva lieky a infúzie podľa pokynov lekára
  • aplikuje kyslíkovú liečbu, enterálnu výživu, klystíry, liečivé kúpele
  • hodnotí a ošetruje poruchy kože a slizníc, dáva zábaly a obklady
  • vykonáva ošetrovateľskú rehabilitáciu, poskytuje ošetrovateľskú starostlivosť
  • rozhoduje o úkonoch v rámci ošetrovateľskej starostlivosti, vedie ošetrovateľskú dokumentáciu
  • zabezpečuje hygienu prostredia
  • odporúča používanie voľnopredajných liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín

Kompetencie záchranárov

  • odoberá základnú anamnézu od osoby, ktorá potrebuje neodkladnú zdravotnú starostlivosť, od jej príbuzných či svedkov udalosti
  • sleduje, hodnotí a zaznamenáva životné funkcie, posudzuje zdravotný stav a stanovuje pracovnú diagnózu
  • vykonáva prvotné ošetrenie poranení, vyčistenie dýchacích ciest, resucitáciu
  • podáva injekcie, fyziologický roztok na udržanie priechodnosti žilového prístupu, kyslíkovú liečbu inhaláciou
  • odvádza pôrod, vykonáva prvé ošetrenie novorodenca, ošetruje rodičku
  • zavádza žalúdočné sondy či močový katéter
  • odoberá biologický materiál v prípade potreby, krv na diagnostické účely
  • znehybňuje poranené časti tela osoby, ohrieva alebo chladí osobu pri úrazoch
  • zabezpečuje transport osoby
  • záchranár s vysokoškolským vzdelaním môže podávať niektoré druhy liekov bez pokynov lekára (analgetiká, diazepam, magnézium, antihistaminiká, heparíny)

Ministerstvo zdravotníctva odmieta, že by nemocnice porušovali zákon. „Predstavitelia sestier sa aspoň počas sviatkov mohli vzdať klamania a zavádzania, každá nemocnica sa musí riadiť platnou legislatívou a dodržiavaním personálnych normatívov, čo sa aj deje,“ uviedol hovorca rezortu Peter Bubla. Na otázku, či ministerstvo vie o tom, že záchranári sú na týchto oddeleniach, neodpovedal.

Zamestnať záchranárov na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny plánuje aj Univerzitná nemocnica v Košiciach. Na svojej webovej stránke zverejnila inzerát, v ktorom im ponúka prácu. Sľubuje tiež výhody nad rámec Zákonníka práce, skrátený týždenný pracovný čas, týždeň dovolenky navyše, príplatky za soboty, nedele, za prácu nadčas aj za odpracované roky. Výšku mzdy neuvádza. Jej hovorkyňa Ladislava Šustová vysvetlila, že plánujú doplniť stav na urgentnom príjme a novoprijatí zamestnanci nebudú kompenzovať prácu sestier.

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Prešove informácie o tom, že prijíma záchranárov namiesto sestier, nepotvrdila, ale ani nevyvrátila. Nemocnica v Banskej Bystrici nereagovala vôbec. Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku takéto tvrdenia zase poprela.

Základný rozdiel medzi týmito dvoma zdravotníckymi profesiami je, že kým záchranár sa stará o pacienta pred príchodom do nemocnice a jeho úlohou je záchrana života, po ňom už preberá starostlivosť sestra. Tá na rozdiel od iných zdravotníkov vie napríklad, ako pacienta ošetrovať, polohovať na posteli, starať sa, aby nemal preležaniny. Štúdium oboch povolaní je preto rozdielne. „Každý má iný študijný plán, sestry študujú ošetrovateľstvo, záchranári prednemocničnú zdravotnú starostlivosť. To znamená, každý má zadefinovaný svoj študijný program, ktorý je rozdielny, každý má iné predmety a potom aj iné kompetencie,“ vysvetlila Zuzana Rybárová, sestra so špecializáciou z anesteziológie. Napríklad pri pacientovi so zástavou dýchania musí záchranár okamžite spriechodniť cesty a udržať ho pri živote. Sestra má oveľa širší rozsah výkonov. Najskôr musí posúdiť pacienta, napríklad či nemá bolesti brucha, diagnostikovať problém, stanoviť sesterskú diagnózu, naplánovať, ako bude postupovať pri ošetrovaní. Je to komplexnejší prístup, ako robí záchranár.

Ak už nemocnice prijali záchranárov namiesto sestier, prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov Marián Hudák si myslí, že to asi konzultovali s ministerstvom. To je totiž jediné, ktoré by mohlo právny predpis o personálnych normatívoch zmeniť. Zatiaľ sa tak nestalo.

Záchranári majú podľa Hudáka stredoškolské aj vysokoškolské vzdelanie. Oproti sestrám však majú menšiu výhodu v tom, že ako jediná nelekárska profesia môžu samostatne podávať niektoré lieky. Sestra tak môže urobiť iba vtedy, keď to naordinuje lekár. „Napriek tomu nie je možné, aby záchranár vykonával prácu na oddelení ARO alebo JIS,“ podčiarkol šéf komory. Sestry začali v novembri podávať hromadné výpovede, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. V Košiciach, Trnave, Poprade, Bojniciach, Žiline, Prešove, Martine, Trenčíne, ako aj v Dolnom Kubíne a Trstenej pôvodne padlo 1 397 výpovedí. Ministerstvo zdravotníctva avizuje, že už takmer 40 percent sestier ich stiahlo späť. Podľa Laurinca ich však stále okolo tisíc zostalo. Ak sestry vo výpovediach zotrvajú, v práci začnú chýbať od začiatku februára. Pre niektoré nemocnice to môže znamenať zatvorenie oddelení.

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #zdravotníctvo #zdravotné sestry