Prichádza mráz, po ňom môžeme čakať sneženie

Prelom rokov prinesie prelom aj v počasí. Začne prituhovať, žiadne treskúce mrazy však očakávať nemôžeme. Chýba snehová prikrývka, na ktorej by sa vzduch v noci ďalej ochladzoval. Nasnežiť by mohlo až na budúci týždeň.

30.12.2015 07:00
pocasie, zima Foto: ,
Tento rok si udržal svoj nadnormálne teplý charakter až do posledného dňa.
debata (4)

Zlom v charaktere počasia na konci roka je veľmi podobný tomu, čo sa stalo pred rokom, aj keď ochladenie prišlo trošku skôr. Tento rok bude na Silvestra citeľný mráz, tí, čo sa chystajú vítať Nový rok vonku, by s tým mali počítať. Teplota vzduchu na väčšine územia Slovenska klesne pod mínus desať stupňov.

„Počasie bude také, aké by v zime malo byť, až na to, že zatiaľ chýba sneh. Ale v Trojkráľovom týždni sa k nám dostanú poveternostné fronty, a tie by mali priniesť v studenom vzduchu aj zrážky vo forme snehu. Síce to bude na záver vianočných a novoročných prázdnin, ale aj tak je šanca, že si ľudia ešte užijú sneh, nielen technický, ale aj prírodný,“ vraví Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Tento rok si udržal svoj nadnormálne teplý charakter až do posledného dňa. V rámci Európy to bol druhý najteplejší v histórii meteorologických meraní, a to isté platí aj pre územie Slovenska, či sú to vysokohorské polohy, alebo bežne obývané oblasti. Držiteľom rekordu je vlaňajší rok, aj keď rozdiel v teplote vzduchu medzi rokom 2015 a 2014 nebude veľmi výrazný, len niekoľko desatín stupňa.

Klimatológ upozorňuje, že dva mimoriadne teplé roky po sebe nie je len náhoda, je to výrazné upozornenie. V histórii sa objavili takéto roky, ale vždy to bola len nejaká výnimka, výstrelok. Ostatné roky už také výrazne teplé neboli.

Ako bude?

  • Streda Slnečno, ochladenie. Najvyššia denná teplota od 0 do mínus 5 stupňov, na juhu a západe do +2 stupňov.
  • Štvrtok Jasno alebo malá oblačnosť. Denná teplota od +1 do –4 stupňov.
  • Piatok Jasno až polooblačno, na západe pribúdanie oblačnosti, miestami sneženie. Denná teplota 0 do –5 stupňov.
  • Sobota Jasno až polojasno, na západe zväčšená oblačnosť, ojedinele sneženie. Denná teplota od –3 do –8 stupňov.
  • Nedeľa Jasno až polojasno, na západe a juhu zväčšená oblačnosť, ojedinele sneženie. Denná teplota od –2 do –8 stupňov.
  • Pondelok Jasno až polojasno, miestami zväčšená oblačnosť, ojedinele sneženie. Denná teplota od 0 do –6 stupňov.

Zdroj: SHMÚ

„A zdá sa, že aj nasledujúci rok sa zaradí do tejto skupiny. Vzhľadom na to, že El Niňo stále trvá, tak jeho vplyv sa bude prejavovať aj v roku 2016. To znamená, že aj ďalší rok môže dosiahnuť vysoké hodnoty, čo sa týka globálnej teploty vo svete,“ predpokladá Faško.

Teoreticky to teda môžu byť až tri mimoriadne teplé roky po sebe. Mali by sme sa pripraviť na to, že takýchto prípadov bude pribúdať, je to dôsledok globálneho otepľovania. Rok 2015 bol zvláštny aj v iných oblastiach. Predovšetkým chýbal sneh, bolo ho málo na začiatku tohto roka aj na jeho konci. Na Slovensku boli regióny, napríklad okolie Rimavskej Soboty, kde zaznamenali iba 10 dní so snehovou pokrývkou. Ďalším výrazným znakom roka 2015 bolo extrémne sucho v lete, poznačené kombináciou nedostatku zrážok a horúceho počasia. Počet dní, keď maximálna denná teplota vzduchu dosiahla 35 stupňov a viac, bol v tomto roku rekordný, v niektorých oblastiach vyše dvadsať. Najviac ich bolo v Dudinciach a Orechovej na krajnom východe Slovenska, kde zaznamenali 23 takýchto dní.

Aj prelom rokov priniesol v minulosti rekordy. Najteplejšie bolo na Silvestra 31. decembra v roku 2002, v Bratislave na letisku vtedy namerali plus 14,3 stupňa Celzia. Najmrazivejší Silvester mali v Oravskej Lesnej v roku 1968, keď tam bolo mínus 29,7 stupňa.

Najviac snehu na Silvestra v horských polohách zaznamenali v roku 1974. Na Chopku bolo vtedy 248 centimetrov. A veľmi zaujímavý je údaj z Poľany, keď na Silvestra v roku 2005 tam bolo 171 centimetrov snehu. Podobne to tam potom vyzeralo aj na Nový rok. V Lome nad Rimavicou, ktorý je východnejšie od Poľany a v menšej nadmorskej výške, 1. januára 2006 namerali 153 centimetrov snehu. To si teraz nevieme ani predstaviť, a pritom to bolo len pred desiatimi rokmi.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #zima 2016