Odnaučia ľudí fajčiť obrázky?

Na škatuľky cigariet od budúceho roka pribudnú popri varovných textoch o škodlivých účinkoch fajčenia aj odstrašujúce obrázky. Tri série ilustrácií, ktoré sa budú obmieňať, majú pripomínať, aké zdravotné komplikácie túto závislosť sprevádzajú. Spotrebitelia tvrdia, že počet fajčiarov sa tým nezníži a nový vizuál obalov prinúti zamyslieť sa len malé percento ľudí. Podľa odborníka na závislosti by však mali osloviť najmä mladých.

31.12.2015 12:00
08-hlavna 4x Foto:
Ilustračná snímka.
debata (8)

K súčasným nápisom ako „Fajčenie vážne škodí vám a ostatným okolo vás" budú pribúdať obrázky postupne od budúceho roka. „Na dopredaj balení tabakových výrobkov bol stanovený termín 20. mája 2017," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická. Do tohto dátumu sa teda môže stať, že v obchodoch nájdu zákazníci staré aj nové balenia.

Odstrašujúce ilustrácie zavádza novela zákona o výrobe, označovaní a predaji tabakových výrobkov, ktorá bude účinná od 20.¤mája 2016. Rezort zdravotníctva ňou reaguje na novú európsku tabakovú smernicu, podľa ktorej sú členské štáty EÚ povinné umiestniť na obaloch výraznejšie zdravotné varovania.

Na každom obale bude musieť byť po novom kombinované varovanie, teda slovné upozornenie a k nemu prislúchajúci obrázok. To bude pokrývať 65 percent vonkajšej plochy škatuľky. Potlačená bude predná i zadná časť. Na oboch stranách budú obrázky aj texty zhodné. Na obale bude vytlačené tiež telefónne číslo 0908 222 722 na Linku pomoci, na ktorej môžu ľudia získať informácie o odvykaní od fajčenia. Ak kontrolóri Slovenskej obchodnej inšpekcie zistia, že varovania na škatuľkách chýbajú, výrobcovi hrozí pokuta od 100 do 10-tisíc eur.

Ilustrácie na obaloch, ktoré sú prebraté zo smernice EÚ, budú výrobcovia každoročne povinne obmieňať, pripravené sú pre nich tri série. „Vo väčšej miere sa podobné varovania využívajú napríklad v Austrálii. V praxi sa zistilo, že je lepšie obrázky obmieňať. Keď človek vidí zakaždým tie isté, po čase ich už prestáva vnímať. Najprv ho vystrašia, zamyslí sa nad tým, že prestane fajčiť, ale po čase ho prejde strach a obava," vysvetlil potrebu viacerých sérií riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave Ľubomír Okruhlica.

Či sa tieto zmeny odrazia na cenách cigariet, výrobcovia zatiaľ neprezradili. „K cenám našich výrobkov sa nevyjadrujeme," odpovedala hovorkyňa spoločnosti Imperial Tobacco Slovakia Klára Priecelová. To, či obrázky odradia ľudí od fajčenia, bude podľa nej závisieť od postoja samotných fajčiarov. Podobne reagoval aj manažér spoločnosti Philip Morris Slovakia Petr Šebek, podľa ktorého je skoro hovoriť o dosahoch novej legislatívy.

Zástupca spotrebiteľov si myslí, že peňaženky fajčiarov úpravy škatuliek nepocítia. „Je to jednorazová zmena a náklady sa rozložia na milióny balení. Ide o zlomky centov na jedno balenie," myslí si prezident Združenia slovenských spotrebiteľov Miroslav Tulák, podľa ktorého sa varovania dotknú len malej skupiny ľudí. „Bude to mať len čiastočný efekt. Na niekoho to pôsobiť bude a na niekoho nie. Je to podobne ako so závislosťou od alkoholu. Taká je naša štruktúra spoločnosti, určité percento si to všimne, uvedomí si posolstvo, a niekto nie," dodal prezident združenia.

Predsavzatie do nového roka má význam

Novoročné predsavzatia sú dôležité. Ako ukázala britská štúdia, každému desiatemu človeku sa záväzok dodržať v nasledujúcom roku podarí. Riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica pripomína, že v takýchto prípadoch je dôležité, aby boli ľudia motivovaní zmeniť svoj životný štýl. Medzi najčastejšie sľuby patrí asi skoncovanie s fajčením. Tí, ktorí sa chcú zbaviť iných závislostí, ako je alkohol či drogy, potrebujú aj odbornú pomoc. Podľa riaditeľa centra je u nás najväčším problémom alkohol. V pití sa približujeme k Rusom či Ukrajincom. Na Slovensku sa za rok vypije 13 litrov čistého alkoholu na osobu, vo svete je však priemer šesť litrov. Na rozdiel napríklad od Čechov či Talianov, ktorí preferujú pivo či víno, Slováci siahajú najmä po liehovinách alebo destilátoch. Až 46 percent tých, ktorí pijú, si vyberá vodku, fernet či borovičku, nasleduje pivo a víno. „Nie každý človek u nás pije alkohol,“ poznamenal Okruhlica. Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie abstinuje 29 percent mužov a 39 percent žien.

(odu)

„Prečo podobné obrázky nepridajú aj na klobásu či sladkosti, ktoré rovnako škodia zdraviu? Nemyslím si, že takýmto spôsobom sa im podarí ľudí odnaučiť od fajčenia," mieni fajčiarka Diana (28) zo Zvolena, ktorá si na nové balenia cigariet plánuje zaobstarať špeciálny obal. „Príde mi to neefektívne. Ľudia, ktorí sú tuhí fajčiari, zo dňa na deň neprecitnú len kvôli nechutným obrázkom," myslí si zase Peter (32) z Bratislavy, ktorý tejto závislosti neholduje. Podľa Lucie (45) z Banskej Bystrice si fajčiari uvedomujú zdravotné riziká, ktorým sa vystavujú. „Osloví to možno mizivé percento ľudí, možno tie slabšie povahy to odstraší, ale dlhoročných fajčiarov asi nie," zhodnotila Lucia.

Podľa Okruhlicu sa majú varovania dotknúť najmä mladých ľudí. „Nebude to určite absolútny prostriedok. Očakáva sa najmä vplyv na mladých ľudí, ktorí len začínajú a fajčia občasne, ale aj na tých, ktorí už majú nejaké zdravotné problémy a chcú prestať," vysvetlil Okruhlica. Pripomenul, že počet fajčiarov na Slovensku každý rok klesá.

Podľa štatistík Úradu verejného zdravotníctva zomrie na Slovensku ročne na následky fajčenia asi 11-tisíc ľudí. Ide najmä o rakovinu pľúc, ústnej dutiny, hrdla, fajčenie tiež prispieva k upchávaniu ciev, poškodeniu zraku či vzniku infarktu. Znižujúci sa počet dospelých fajčiarov síce štatistiky potvrdzujú, ale počet mladých, ktorí fajčia, je stále vysoký. S cigaretami podľa prieskumov prichádza do kontaktu každý druhý stredoškolák.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #ilustrácie #cigarety #krabičky