Tragický deň v Tatrách: Zahynuli horolezec a turista

Tragický týždeň v Tatrách sa neskončil. Okrem horolezca, ktorý zahynul na poľskej strane Tatier, vo štvrtok tragicky skončil aj turista v Belianskych Tatrách.

31.12.2015 13:57 , aktualizované: 16:44
debata (5)

O pomoc pre svojho kolegu požiadali záchranárov Horskej záchrannej služby (HZS) turisti ubytovaní v obci Ždiar (okres Poprad) ešte v stredu vo večerných hodinách. Ich kolega sa ráno vybral na Havran, najvyšší vrch Belianskych Tatier, kam nevedie žiaden značený turistický chodník. Z túry sa však 26-ročný Slovák nevrátil, nedvíhal ani mobilný telefón. Záchranári HZS v spolupráci s Letkou Ministerstva vnútra SR po ňom pátrali v nočných hodinách, vybavení prístrojmi na nočné videnie a termovíziou. Ako informovali, zo vzduchu prehľadávali oblasť Havrana zo severnej i z južnej strany.

Z pátracej akcie sa presunuli do oblasti Čierneho Mengusovského štítu v Poľsku, aby poľským kolegom pomohli pri hľadaní zraneného horolezca. Po skončení záchrannej akcie v Poľsku pokračovalo v skorých ranných hodinách opäť pátranie v Belianskych Tatrách. Záchranárom HZS sa zo vzduchu podarilo nájsť hľadaného turistu v Hlásnom žľabe na severovýchodnom úbočí Ždiarskej vidly. Záchranári po vysadení na mieste zistili, že turista mal po páde zranenia nezlučiteľné zo životom. Telesné pozostatky transportovali vrtuľníkom do Ždiaru.

V stredu 30. decembra prišli o život vo Vysokých Tatrách traja slovenskí horolezci, ďalšiu obeť si v rovnaký deň vyžiadali aj Západné Tatry. Záchranári HZS zasahovali aj na lyžiarskych svahoch, na ktorých vzrástol počet úrazov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #turista #horolezec