Prvým dieťaťom roka 2016 je Patrícia, narodila sa 24 minút po polnoci

Prvé dieťa roka 2016 v Bratislave sa narodilo 58 minút po polnoci a volá sa Mariana. Ako informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská, 25-ročnú matku dieťaťa priviezla do Nemocnice sv. Cyrila a Metoda záchranka.

01.01.2016 14:31 , aktualizované: 17:08
debata (4)

Dievčatko váži 2 670 gramov a meria 47 centimetrov. „Pôrod bol spontánny, rýchly a bezproblémový. Matka aj dieťa sú v poriadku,“ uviedla Maťašovská.

Prvou Popradčankou je Patrícia

Prvou narodenou Popradčankou v tomto roku je Patrícia, ktorá prišla na svet 24 minút po polnoci v nemocnici v Poprade. Narodila sa prvorodičke, obaja rodičia sú z Popradu. „Nebol to prirodzený pôrod, dieťatko prišlo na svet cisárskym rezom. Obe sú v poriadku,“ informovala hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda.

Dieťatko váži 3 320 gramov a meria 40 centimetrov. Podľa hovorkyne ide pravdepodobne aj o prvé tohtoročné dieťa narodené na Slovensku. Ďalšie dievčatko prišlo v popradskej nemocnici na svet o 6:51, volá sa Milica.

Banská Bystrica: Prvým dieťatkom kraja je Veronika

Prvým novoročným bábätkom Banskobystrického kraja je Veronika, ktoré sa narodilo vo zvolenskej nemocnici. Veronika prišla na svet o 2:20, váži 3 820 gramov a meria 56 centimetrov.

Ako informovala tlačová hovorkyňa spoločnosti AGEL SK Marta Csergeová, druhým novorodencom je chlapec Alex, ktorý sa narodil o piatej hodine ráno. O 6:10 sa narodilo dievčatko Lucia. Prvým tohtoročným Zvolenčanom je Maxim, ktorý prišiel na svet o 8:25.

„V piatok sme priviedli na svet už štyroch novorodencov a ešte predpokladáme jeden pôrod,“ uviedol službukonajúci lekár pôrodníckeho oddelenia Nemocnice Zvolen Andrej Jenčo.

Prvým Banskobystričanom v roku 2016 bol Alex Bučko. Narodil sa o 07:40 v Rooseveltovej nemocnici. Má 3 800 gramov a 58 centimetrov. S mamičkou Lýdiou Bučkovou sú zdraví a v poriadku. Predpoludním ich navštívil aj primátor mesta Ján Nosko.

„Zaželal som mamičke aj s bábätkom veľa zdravia a úspechov v živote. To je v tejto chvíli to najdôležitejšie, čo potrebujú, aby ten pobyt v nemocnici prebehol bez komplikácií a aby sa čím skôr vrátili do svojho prostredia,“ povedal primátor.

Prvý Košičan sa narodil v nemocnici Košice – Šaca

Prvý tohtoročný Košičan sa narodil v piatok o 3:20 v Nemocnici Košice – Šaca. Chlapček je zdravý, meria 50 cm a váži 2 760 g. Je druhým bábätkom v rodine Kondášovcov z košickej mestskej časti Barca.

Primár gynekologicko-pôrodníckej kliniky nemocnice v Šaci Erik Dosedla uviedol, že pôrod bol spontánny, bez komplikácií. Mamička i dieťatko sú v poriadku. Doplnil, že na Nový rok pribudli na klinike dve deti, rušnejší bol silvestrovský deň, na svet v tunajšej pôrodnici prišlo osem detí.

„Pôrod sme očakávali až okolo desiateho januára, takže je to pre nás prekvapenie, ale aj veľká radosť. Chlapčekovi sme dali meno Samuel. Doma už na neho čaká jeden a polročný braček Jurko,“ prezradila novinárom mamička Etela Kondášová. Doložila, že až dopoludnia sa dozvedela, že Samko je prvý tohtoročný Košičan.

Samkov otec Peter Kondáš má 45 rokov a profesionálne sa venuje chovu včiel. „My sme neplánovali, či to bude chlapec, alebo dievča, hlavne aby bolo dieťa zdravé,“ povedal otec.

Košický primátor Richard Raši bol dnes podľa tradície privítať prvého Košičana a zablahoželať rodičom. „Rodičom blahoželám a malému Samkovi prajem veľa zdravia, lásky, radosti a pokoja. Rodinu Kondášovcov poznám, otca z džuda, ale stretávali sme sa aj v barčianskom parku na detských ihriskách,“ povedal Raši.

Tohtoročný prvorodený Košičan dostal ako darček plyšového medvedíka a ďalšie drobnosti, ako aj tristo eur. Je to dar mesta, ktorý tradične dostáva malý Košičan, ktorý sa ako prvý narodí v novom roku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Silvester #Nový rok #bábätká