Turany a Gabčíkovo začínajú odznova

Turany a Gabčíkovo chceli byť mestami. Sú nimi opäť od Nového roka. Tento deň tak pre ne znamenal symbolický nový začiatok. Na Slovensku je 2 890 obcí, z nich malo ešte vlani 138 štatút mesta. Po 15 rokoch sa ich počet teraz rozšíril na 140.

04.01.2016 07:00
Turany, mesto, dedina, kostol, Foto: ,
Turany boli obcou do roku 2015. Po Novom roku sa stanú mestom. Už v stredoveku mali však udelené mestské výsady.
debata (7)

Z vidiečanov mešťania. V Turanoch (okres Martin) aj Gabčíkove (okres Dunajská Streda) snívali o postavení mesta najmä preto, že nimi už boli. Kedysi. Mestské výsady získali ešte v stredoveku. V Turanoch majú o tom najstaršiu listinu vystavenú v miestnom múzeu.

Na mesto ich v roku 1397 povýšil kráľ Žigmund Luxemburský. "Nedopátrali sme sa, ako sa mohlo stať, že už sme neskôr neboli mestom. Máme aj mapu z 19. storočia, kde je uvedený názov Turan város, po maďarsky mesto Turany.

Zrejme pri zostavovaní lexikónu obcí za prvej Československej republiky nielen Turany, ale viaceré mestečká boli vynechané z tohto zoznamu miest," mieni poslanec Ľubomír Liskaj. Pripomenie, že z ich blízkeho regiónu tak dopadli napríklad Sučany, Kláštor pod Znievom či Mošovce. Všetky sú naďalej dedinami.

Aj Gabčíkovo bolo voľakedy mestom, presnejšie zemepánskym mestečkom. Tiež tam majú uchovaný dokument, ako kráľ Matej udelil v roku 1468 poľnému mestečku Gabčíkovu právo na usporiadanie týždenných trhov. Obe samosprávy podali žiadosti o zmenu štatútu už dávnejšie, Turany v roku 2009, Gabčíkovo pred dvomi rokmi.

Ak chce byť dedina mestom, musí spĺňať určité kritériá, ktoré potvrdí v žiadosti, a tú dáva aj s územným plánom na okresný úrad. Odtiaľ to úradníci postúpia na ministerstvo vnútra a následne vláde.

„Musí ísť o obec, ktorá je hospodárskym, administratívnym a kultúrnym centrom alebo centrom cestovného ruchu, alebo kúpeľným miestom a ktorá zabezpečuje služby aj pre obyvateľov okolitých obcí. Ďalej musí mať dopravné spojenie s okolitými obcami, aspoň v časti územia mestský charakter zástavby a najmenej 5-tisíc obyvateľov,“ vysvetľuje tlačový odbor ministerstva vnútra. Počet obyvateľov nie je limitujúci, zákon pozná výnimku, ak obec spĺňa ostatné podmienky.

Aj Gabčíkovo bolo voľakedy mestom, presnejšie... Foto: GABCIKOVO.SK
gabčíkovo, mesto, dedina, kostol, Aj Gabčíkovo bolo voľakedy mestom, presnejšie zemepánskym mestečkom.

Takúto výnimku dostali Turany, ktoré majú 4 400 obyvateľov. Nie sú však jediné. „Na Slovensku má 21 miest menej ako päťtisíc obyvateľov,“ pripomenul Marián Jánošík, hovorca Štatistického úradu. Napríklad v Leopoldove je to 4 143, Modrom Kameni 1 615 či v Dudinciach 1 444 obyvateľov (stav k 31. 12. 2014).

Obyvatelia nových miest zmenu prijali dosť rozpačito. Obávajú sa, že im stúpnu dane a poplatky. Skôr ako v meste sa cítia vo veľkej dedine. „Uvidíme po Novom roku, či nás to bude tešiť a aký to bude mať dopad aj pre naše peňaženky, či nám náhodou nestúpnu poplatky,“ komentovala staršia pani z Turian. Podobné otázky majú aj obyvatelia Gabčíkova.

Obaja v bývalom roku starostovia, po novom primátori ubezpečujú, že zmena štatútu vyššie dane neprinesie. „To s tým nesúvisí. Dane nemôžu byť vyššie, nakoľko to upravuje zákon podľa počtu obyvateľov. Ani plat primátora nebude iný, ako bol doteraz plat starostu,“ hovorí primátor Gabčíkova Iván Fenes (SMK). Podobne prisľúbil aj primátor Turian Miroslav Blahušiak (Smer).

Primátori zhodne tvrdia, že ide skôr o administratívnu zmenu, zo starostu bude po novom primátor, z obecného mestské zastupiteľstvo, úrad nebude obecný, ale mestský. Musia vymeniť informačné tabule a pečiatky, na čo sa už pripravili. „My sa skôr budeme považovať nie za mesto, ale za mestečko,“ hovorí šéf samosprávy v Turanoch.

Blahušiak verí, že zmenu ocenia najmä budúce generácie. Rozhodnutie stať sa opäť mestom je podľa neho dobré pre ďalší rozvoj. Zlepšenie podmienok má priniesť nielen zmena štatútu, ale aj nedávno otvorená diaľnica, dobrá infraštruktúra, spojenie s okresným mestom Martin a po dostavaní tunela Višňové aj s krajskou Žilinou. Dúfajú v nových investorov, chýba totiž väčší zamestnávateľ, ako bol niekdajší drevársky podnik.

Dnes väčšina Turancov chodí za prácou do blízkeho okolia alebo do Žiliny. „Očakávame zvýšenie zamestnanosti, lepšie životné podmienky v našej obci. Je to nielen prinavrátenie štatútu, ale je to nová čiara, nová etapa do budúcnosti, nechceme, aby sme stagnovali, ale aby sa tu dobre žilo,“ nádeja sa primátor Turian.

Nové mestá

Návrh na vyhlásenie Gabčíkova a Turian za mestá schválila vláda vlani 21. októbra, o mesiac po nej aj parlament. Návrh vypracovalo ministerstvo vnútra na základe žiadostí obcí a na základe odporúčania príslušných okresných úradov v sídle kraja. Gabčíkovo má 5 397 obyvateľov, Turany zas 4 332 obyvateľov (údaj k 31. decembru 2014.) Naposledy nové mestá pribudli pred 15 rokmi, boli to Šaštín-Stráže a Krásno nad Kysucou.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Gabčíkovo #Turany