Slovensko v premiére povedie úniu

Po viac ako 12 rokoch od vstupu do Európskej únie si Slovensko vyskúša, ako ju viesť. Predsedníctvo v Rade EÚ budeme mať na starosti od 1. júla do 31. decembra 2016.

06.01.2016 04:00
Reduta Foto: ,
O rok prevezme Slovensko od Holandska predsedníctvo v Rade EÚ. Hlavné akcie sa sústredia do bratislavskej Reduty.
debata (8)

Slovenská úloha sa však začína už na Nový rok, sme totiž súčasťou predsedníckeho tria. Prvého januára prevezme úlohu lídra únie na pol roka Holandsko. Po Slovensku to zase bude na šesť mesiacov Malta.

Podľa pravidiel musí predsednícka krajina konať ako čestný a neutrálny sprostredkovateľ. Je teda často v pozícii akéhosi hľadača kompromisov v únii. Slovensko si ešte presnejšie stanoví priority predsedníctva. Je však jasné, že sa budeme musieť zaoberať aj súčasnými problémami, teda aj utečeneckou krízou. Je možné, že počas slovenského predsedníctva sa uskutoční aj referendum o zotrvaní Británie v únii.

"Bude to posledná komnata, do ktorej vstupujeme po rokoch členstva v EÚ. Počas predsedníctva idú trochu do pozadia národné ciele, nad ktoré sa kladie spoločný záujem,” povedal nedávno v rozhovore pre Pravdu štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok.

Predsedníctvo bude cítiť najmä v Bratislave. V záujme šetrenia a jednoduchšej logistiky sa štát rozhodol, že plánovaných 20 zasadnutí na ministerskej úrovni sa uskutoční v hlavnom meste, podobne aj ďalších takmer dvesto podujatí typu konferencií a seminárov. Hlavné akcie a zasadnutia ministrov sa sústredia do bratislavskej Reduty, kde má byť tlačové centrum aj pre zahraničné médiá. Už na začiatku predsedníctva, teda 1. júla, sa ráta s návštevou Európskej komisie, hneď v prvý týždeň by sa malo konať aj neformálne zasadnutie ministrov vnútra a spravodlivosti. Spoločenské a kultúrne podujatia sa pripravujú na Bratislavskom hrade, konferencie a semináre v historickej budove Národnej rady na Župnom námestí, v hoteli Bôrik a v kongresovej sále rezortu zahraničných vecí. Predsedníctvo sa začne slávnostným koncertom v novom Slovenskom národnom divadle, kultúrne a sprievodné akcie by sa mali konať počas celého polroka. Celkovo sa predpokladá účasť zhruba 25-tisíc delegátov zo všetkých kútov EÚ, európskych inštitúcií, ale aj krajín mimo únie, keďže sa ráta napríklad s konferenciou ministrov spravodlivosti EÚ a Strednej Ázie.

Náklady na predsedníctvo vyjdú Slovensko pravdepodobne približne na 60 miliónov eur. Šéf diplomacie Miroslav Lajčák zdôraznil, že vynaložené financie budú najnižšie spomedzi krajín visegrádskej štvorky. Na porovnanie, keď úniu viedlo Česko, použilo v prepočte 130 miliónov eur.

Keď Lajčák hovoril o význame predsedníctva, prízvukoval imidž krajiny: „Prínosov je celý rad. Slovensko bude tvárou a hlasom EÚ 500 miliónov ľudí. Budeme v mene únie vystupovať, výrazným spôsobom sa náš štát zviditeľní.“

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #16 udalostí roka 2016 #predsedníctvo v Rade EÚ