Vojenskú pohotovosť únie drží na pol roka V4

Bojová jednotka štátov visegrádskej štvorky (V4) drží od začiatku januára nepretržitú vojenskú pohotovosť Európskej únie. Trvať bude pol roka.

05.01.2016 12:00
mo sr vojsko vojak odchod glvac fico Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (63)

Slovensko do takzvanej Battle Group EU vyčleňuje 560 vojakov, Česi 728, Maďarsko 640 a Poľsko ako vedúca krajina 1 800 vojakov.

V prípade potreby ich únia môže vyslať až 6-tisíc kilometrov ďaleko od Bruselu na tridsať dní. Misia však môže byť predĺžená až na 120 dní. Doteraz Battle Group nebola nikdy aktivovaná.

Bezpečnostný analytik Jaroslav Naď zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku pokladá tento už takmer 10 rokov trvajúci projekt za vynikajúci. Problémom podľa neho je len to, že za tie roky nebol ešte nikde aktívne použitý. „Náklady na jeho nasadenie sa rátajú od 150 do 200 miliónov eur. Pre každú zo zúčastnených krajín by to bola štvrtina, čo je pre slovenský rezort obrany veľká suma,“ upozornil analytik. Naď pripomenul, že Battle Group EU mohla byť už v minulosti vyslaná či už do Gruzínska pri konflikte v Osetsku, alebo Mali či do Sudánu. Nakoniec to riešili jednotlivé štáty, ako napríklad Francúzsko nasadením svojich vojakov v Mali. Ak táto bojová skupina za tie roky nebola ani raz nasadená, je podľa Naďa zbytočná. V súčasnosti sa diskutuje o tom, že by neslúžila len pre Európsku úniu, ale aj pre NATO.

Battle Group EU mohla byť už v minulosti vyslaná či už do Gruzínska pri konflikte v Osetsku, alebo Mali či do Sudánu.

Za Slovensko bude v bojovej jednotke pôsobiť mechanizovaná rota s vlastnou čatou, rota radiačnej, chemickej a biologickej ochrany, dopravná rota, taktický psychologický tím, čata vojenskej polície, tím riadenia presunov a tímov na zneškodňovanie nástražných výbušných systémov. V oblasti rádiologickej, chemickej a biologickej ochrany bude slovenská armáda vedúcou krajinou pre celú bojovú jednotku. „Po polroku túto skupinu vystrieda ďalšia v súlade s plánom prípravy a nasadzovania bojových skupín Európskej únie,“ uviedol hovorca Ozbrojených síl Štefan Zemanovič. Opätovne by mala byť spoločná jednotka krajín V 4 v bojovej pohotovosti podľa predbežnej dohody v roku 2019. Ešte vlani v novembri sa uskutočnila v rámci medzinárodného cvičenia Common Challenge 2015 v Poľsku certifikácia tejto bojovej skupiny.

Podľa hovorcu armády v prípade nasadenia jednotky by bolo aktivované jej veliteľstvo, za jeho sídlo bol vybraný poľský Krakov. Počas pohotovosti budú vyčlenení vojaci plniť bežné výcvikové úlohy. Po skončení pohotovosti prejdú do štandardného cyklu prípravy jednotiek armády.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #V4 #Battle Group #vojenská pohotovosť