Horský vodca Pavol Rajtár: Podmienky nie sú vhodné na lezenie

Dlhoročný horolezec a horský vodca Pavol Rajtár považuje za príčinu množstva tragických nehôd v Tatrách počasie a nedostatok skúseností horolezcov. Horská služba mala podľa neho o výnimočne zlých podmienkach informovať výraznejšie a včas.

05.01.2016 13:00
debata (5)

V čom vidíte príčinu takého množstva tragických nehôd v posledných dňoch v Tatrách?

Vidím ju v motivácii mladých ľudí hlavne v období vianočných sviatkov a na prelome rokov ísť do hôr. Spomínam si na moju mladosť, cez Vianoce sme vždy na niečo vyliezli. Avšak za iných podmienok, ako sú teraz. Momentálne sú absolútne nevhodné podmienky. Z dôvodu zaľadnenia je málo snehu, takže aj žľabovité terény sú poprerastané skalnými ostrovmi. Keď dôjde k pádu, na ľade sa nedá ubrzdiť. Pri nárazoch do vyčnievajúcich skál nemôžeme byť prekvapení, že dochádza k smrteľným úrazom. Myslím si, že v tomto smere je príliš málo vhodnej osvety, pretože nestačí návštevníkom hôr povedať, aby nepreceňovali svoje sily. Napríklad pri ceste po chodníku na Zelené pleso si sily vôbec nepreceňujete, ale chodník je pod takým množstvom ľadu, že rozumný človek, ktorý tadiaľ pôjde, si zoberie stúpacie železá a na zľadovatených miestach si ich založí.

Teda podmienky na lezenie nie sú v súčasnosti vyhovujúce?

Čítal som vyjadrenie, že podmienky sú vhodné, lebo sneh je naviazaný. To je hlúposť. Je málo snehu a veľa ľadu. Teplé počasie bolo takmer celú prvú časť Vianoc. Potom prišlo prudké ochladenie, takže voda sa premenila na ľad, skaly sú potiahnuté ľadovou vrstvou pri teplotách – 15 stupňov aj nižšie. Podmienky sú teda absolútne nevyhovujúce. Všade na chodníkoch je zľadovatený sneh a ľad. Azda na južnej strane Tatier by si horolezec vedel nájsť vhodnú túru, ale je to relatívne.

Takže horolezci by teraz nemali pokúšať šťastie?

Skúsený človek volí taký program, v ktorom nachádza vhodné podmienky. Za nevhodných podmienok nevlezie do terénu, kde vie, že by si mohol privodiť pád alebo úraz.

Podľa čoho si má vybrať bezpečnú trasu?

Musí sa opierať jedine o skúsenosti a vyžiadať si podrobné informácie o podmienkach či už od Horskej služby, alebo infocentra. Horolezec musí mať skúsenosti, výstroj a, samozrejme, ho vedieť aj použiť.

Čo presne znamená mať skúsenosti?

Najmä ide o poznatky vo vzťahu k súčasným podmienkam. Ak horolezci majú vylezených veľa túr v zime, tak ich môžeme pokladať za skúsených. Ale ak si niekto kúpi výstroj a v lete liezol, za jednu zimu nezíska prax. Myslím si, že tu absentuje osveta nielen v oblasti turistiky a horolezectva, ale aj v oblasti lyžovania. To, čo sa deje na tatranských svahoch, nemá s lyžovaním nič spoločné. Karvingová lyža sa ľahšie ovláda a mnohí začiatočníci púšťajú lyže do neprimeraných rýchlostí a tam môžeme hľadať príčiny veľkého množstva úrazov na svahoch. Opäť tu chýba osveta, ale nie iba keď sa stanú nehody, ale aj pred sezónou a v priebehu sezóny.

Kto by mal robiť osvetu?

Predovšetkým Horská záchranná služba. Turisti, lyžiari a horolezci sa môžu obracať aj na horských vodcov. Takmer každý má svoju stránku a majú veľa skúseností. Infocentrá, ktoré sú v Tatrách, by mali v takýchto špičkových dňoch, ako sú Vianoce, požiadať o spoluprácu horských vodcov. Povedzme prideliť jedného do každého z nich, aby informovali v priebehu dní v špičke. Tu vidím obrovský rozdiel medzi Tatrami a Alpami. Naposledy som bol v Alpách pred mesiacom a všimol som si nové veci, ktoré ponúkajú návštevníkom. Majú množstvo údajov na kvalitných prospektoch, a keď aj človek príde osobne, tak dostane zodpovednú správu. Toto v Tatrách absentuje.

Sú horolezci dostatočne vybavení?

Áno, pretože športové obchody sú plné horolezeckých pomôcok a materiálov. Vidím, že mladí ľudia si hľadajú kvalitný výstroj. Lenže výstroj je predovšetkým potrebné vedieť správne používať a opäť sme pri skúsenostiach.

Pamätáte si podobne tragické obdobie v horách?

Takéto množstvo úrazov si nepamätám už roky. Pamätám si veľa úrazov pri lavínach, keď napadlo množstvo snehu. Ale, čo sa týka schodnosti terénu, pripomína mi to dávnu zimu v rokoch 1960 – 1961. Ale vtedy nechodila do Tatier ani desatina ľudí, ktorí ich navštevujú dnes. Pribudlo veľa agresívnych ľudí, ktorí nerešpektujú nič.

Čo všetko by mali vedieť skialpinisti predtým, že než sa vydajú do hôr?

Skialpinizmus je lyžiarska turistika. Lyžiarske túry boli veľmi populárne už v minulosti. Potom sa ľudia viac orientovali na lyžovanie na svahoch. Po vyvinutí moderných technických pomôcok, lyží a viazania sa každý hrá na takzvaného skialpinistu. Lyžiarske túry sú kráľovskou disciplínou zo všetkých zimných športov, ale nesú aj veľké riziká najmä vo vzťahu k lavínam. Skialpinisti by mali mať skúsenosti, ako viesť lyžiarsku stopu, mali by vedieť veľa o počasí, o snežení a mali by používať informácie horskej služby a horských informačných centier.

Dá sa skialpinizmus porovnať s horolezectvom?

Skialpinizmus si rovnako ako horolezectvo vyžaduje skúsenosť. Pokiaľ človek robí lyžiarske túry v normálnych zimných podmienkach, keď je veľa snehu, musí si zistiť, aká je situácia s lavínovým nebezpečenstvom, a potom ešte aj vizuálne skúmať podmienky. Ak narazí na informácie o lavínovom nebezpečenstve alebo uzavretí oblasti, mal by sa otočiť a ísť dolu.

Kto sa môže stať horolezcom?

Každý zdravý vyšportovaný človek, ktorý sa chce stať horolezcom, by mal byť členom horolezeckého oddielu. Mal by absolvovať prácu a výchovu v oddiele, nielen technické veci týkajúce sa samotného lezenia, ale aj posudzovanie počasia a podmienok. To všetko ide ruka v ruke. Horolezectvo je rizikový šport. S rizikom treba počítať a zima je niečo úplne iné ako leto. Aj tak sa môže stať nehoda, pretože každý je iba človek. Potrebná je pokora a skúsenosti.

Na niektorých chodníkoch platí zimná uzávera. Sú podľa vás miesta, kam by horolezci nemali liezť?

Horolezci môžu chodiť aj počas uzávery. Tie platia hlavne pre turistov, lebo turista nie je profesionálny lezec a mnohé chodníky cez horské sedlá sú náročnejším terénom pre exponovanosť, strmosť a podobne. Horolezci môžu ísť všade, kde sú poveternostné a technické podmienky na lezenie.

Patria oblasti, v ktorých došlo v posledných dňoch k smrteľným úrazom, medzi náročné a nebezpečné pre horolezcov?

Pokiaľ sú vhodné podmienky, tak sú to ľahké horolezecké oblasti. Posledný smrteľný úraz bol na Prednej Bašte. To je terén, ktorý pri normálnych snehových podmienkach nie je náročný. Samozrejme, že sa musíte vedieť v takejto oblasti v zime pohybovať. Každý úraz sa stal v inom teréne a na inom mieste. Je teda veľmi ťažké posudzovať konkrétne príčiny, ale pravdepodobne išlo o technické nezvládnutie.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #skialpinizmus #horolezectvo