Dva mesiace voľna pre parlament?

Z parlamentu už arénu predvolebných zápasov neurobia. Najbližšie dva mesiace sa budú môcť strany voličom predstaviť len mimo rokovacej sály Národnej rady. Výnimkou by mala byť slávnostná schôdza poslancov, ktorá sa bude konať vo februári.

06.01.2016 09:00
parlament, vláda, NRSR Foto: ,
Národná rada sa najbližšie zíde až na februárovej slávnostnej schôdzi.
debata (56)

Vláda má, naopak, v pláne zasadať až do 5. marca, keď občania rozhodnú o novej podobe zákonodarného zbo­ru.

Kabinet sa naposledy stretol vlani 16. decembra. Najbližšie rokovanie ho čaká na budúci týždeň v stredu. Nové návrhy zákonov však už poslancom nepredloží, pretože by sa nestihli schváliť. V prípade nečakaných udalostí, by sa o nich rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní.

Premiér Robert Fico vyhlásil, že vláda pôjde "na plný výkon“ až do volieb. "Mandát vlády naplníme, do posledného dňa budeme normálne pracovať, budeme mať normálny režim, aký sme mali hneď po parlamentných voľbách 2012. Zasadnutie vlády nebude teda vôbec ovplyvnené volebnou kampaňou,“ povedal Fico.

Parlament je však v inej situácii. Pôvodne zamýšľaná pracovná schôdza na prelome januára a februára nie je nateraz vo výhľade. Nie je totiž o čom rokovať. Odbor komunikácie Národnej rady uviedol, že predseda parlamentu Peter Pellegrini zvolá riadnu schôdzu operatívne podľa potreby. Slávnostné zasadnutie k ukončeniu volebného obdobia, kde sa zhodnotí činnosť parlamentu a práca poslancov, by sa malo uskutočniť v priebehu februára. V zákulisí sa však špekuluje o tom, že by sa mohli poslanci predsa len mimoriadne stretnúť pri odvolávaní premiéra alebo niektorého člena vlády.

Šéfka poslaneckého klubu Smeru Jana Laššáková nevylúčila, že by taká situácia mohla nastať. "Zdalo by sa mi to však zvláštne. Po 6. januári sa naplno rozbehne kampaň. Politici, ktorí nechcú chodiť medzi ľudí, tak im je na propagáciu možno výhodnejšie zvolať schôdzu,“ poznamenala Laššáková. Predseda klubu KDH Pavol Abrhan si myslí, že ak sa nič nestane, bude asi len slávnostná schôdza. Podotkol, že zatiaľ nie je dohoda o návrhu odvolať člena vlády. "Dôležitý by bol dôvod. Musel by byť veľmi vážny, aby som dva mesiace pred voľbami takýto krok podporil,“ uviedol Abrhan. Ani líder Obyčajných ľudí Igor Matovič, ani predseda klubu Mostu-Híd László Solymos nevedeli o tom, že by niekto z opozície chcel zosadiť člena vlády. Solymos však označil za neštandardnú situáciu, že parlament už nebude do volieb rokovať.

Politické dianie pred Vianocami utíchlo. Premiér Fico je však s ministrami v akcii už od 2. januára. Najskôr s ministrom financií Petrom Kažimírom informovali o hospodárení štátu za uplynulý rok. Na ďalší deň premiér v prítomnosti ministra Kažimíra a šéfa rezortu pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka referovali o zníženej DPH na niektoré druhy potravín. Včera sa zase Fico s ministrom práce Jánom Richterom vyjadrovali o sociálnych opatreniach, ktoré nadobudli účinnosť v tomto roku.

Podľa politológa Tomáša Koziaka vláda je výkonnou zložkou moci a je potrebné, aby fungovala na dennej báze. "Nielenže by bolo neracionálne, keby nepracovala, ale pripravila by sa o predvolebnú výhodu, ktorú má každá vláda v predvolebnom čase,“ mienil politológ. Za luxus však považuje, že parlament už nebude zasadať, pretože má pracovať nepretržite. Podľa Koziaka v predvolebnom čase by atmosféra na schôdzi bola mimoriadne nervózna a Smer zrejme uvažuje tak, že nechce, aby sa Národná rada stala arénou prezentovania strán pred voličmi. "Dá sa to chápať, ale platí argument, že ľudia sa budú pozerať zvláštne na to, že poslanci budú mať platené voľno, aby sa venovali iným záležitostiam ako príprave zákonov,“ dodal politológ.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR