Násilie ani cez sviatky nemá dovolenku

Navonok sviatky pokoja, za dverami niektorých domácností však o to viac napätia. Aj tieto sviatky boli pre niektoré ženy pohromou.

05.01.2016 16:00
vianoce, vianocne ozdoby, vianocny stromcek,... Foto: ,
Aj tieto sviatky boli pre niektoré ženy pohromou. Násilie totiž zažívali aj počas Vianoc.
debata (2)

Bezplatná nonstop telefonická linka pre ženy zažívajúce násilie síce nezvonila od rána do večera či celé noci, no viaceré ženy, ktoré sa ozvali, už boli na pokraji síl a potrebovali urgentnú pomoc.

„Počas troch vianočných dní bolo oveľa viac krízových hovorov. Mali sme až päť žien, ktoré volali po útoku, ďalším trom ženám sme vybavovali krízové ubytovanie,“ hovorí Mária Ďurčíková, vedúca Národnej linky pre ženy zažívajúce násilie. Na čísle 0800 212 212 mali celkovo počas Vianoc 47 volaní, pričom niektoré ženy volali viackrát. Cez Silvester a predĺžený novoročný víkend, spolu za štyri dni, zaznamenali až 85 telefonátov.

V prípadoch útokov k niektorým ženám s ich súhlasom posielali policajnú hliadku a záchranku. „V takých situáciách riešime bezpečnostný plán. Nie vždy žena súhlasí s tým, aby sa zavolala polícia, nechávame to na jej zváženie. Ona najlepšie vie, čo ju môže ohroziť a čo jej môže pomôcť. My s ňou preberieme všetky možnosti, aby bola s deťmi v bezpečí, jej rozhodnutie potom rešpektujeme,“ vysvetľuje postup Ďurčíková. V takýchto situáciách sa zvažuje, kde by mohla žena odísť, ale aj možnosť policajného vykázania tyrana z domácnosti.

Ženám, ktoré počas týchto sviatkov potrebovali krízové ubytovanie, sa ho podarilo nájsť. Aj keď drvivá väčšina krízových zariadení je plná, pred Vianocami ich poradkyne na linke obvolali, aby zistili, kde v čase núdze nájdu voľné miesto.

Počas troch vianočných dní bolo oveľa viac krízových hovorov. Mali sme až päť žien, ktoré volali po útoku.
Mária Ďurčíková, vedúca Národnej linky pre ženy zažívajúce násilie

Viac telefonátov mali už pred Vianocami. „Vtedy napätie narastá, ženy cítia riziko, že partner sa bude správať násilne a aj viac volajú,“ dodala Ďurčíková. Linka sa rozozvučala tiež v pracovných dňoch medzi sviatkami. „Ženy mali väčší priestor zavolať, ako keď sú ich partneri doma. Už v pondelok sme evidovali 27 telefonátov,“ hovorí Ďurčíková. Ani prvý pracovný deň v novom roku nebol výnimkou. Včera doobeda sa telefón rozdrnčal trinásťkrát, do večera na linke očakávali ďalšie. „Pondelky máme vždy viac vyťažené,“ poznamenala.

Vôbec prvá bezplatná nepretržitá anonymná linka funguje od marca a odvtedy zaznamenala takmer tritisíc volaní. Špeciálne vyškolené poradkyne hovorili celkovo s takmer 500 ženami, ktoré vo väčšine prípadov zažívali závažné fyzické násilie.

„Sme veľmi rady, že rezort práce urobil všetko preto, aby sa linka zriadila. Ukázalo sa, že je skutočne efektívna,“ uviedla Barbora Holubová z Inštitútu pre výskum práce a rodiny, pod ktorý linka spadá. Jej prevádzka je financovaná z Európskeho sociálneho fondu, robí tam sedem poradkýň. Z eurofondov boli tento rok podporené poradne a z nórskych grantov zasa bolo zabezpečené aj vytvorenie nových špecializovaných poradenských centier a bezpečných ženských domov v Nitre, Prešove a v Bratislave. Ako však pripomína Holubová, v niektorých regiónoch zostávajú tzv. biele miesta. „Vytvára sa sieť, ale stále sú miesta, kde takéto špecializované zariadenia chýbajú. V ďalšom období by sa možno mal dávať dôraz práve na vyplnenie takýchto bielych miest,“ upozornila Holubová.

Eurofondy nie sú nevyčerpateľné a tok financií závisí od toho, ktorý región má záujem o tento projekt. Do budúcnosti by mal preto linku aj poradne zabezpečovať štát. Podľa Holubovej by to mohol riešiť pripravovaný zákon o násilí páchanom na ženách a o domácom násilí. „Návrh zákona prešiel niekoľkými pripomienkovacími kolami, ale zatiaľ sa nedostal do finálneho schvaľovacieho procesu. Máme ale prísľub, že sa k nemu určite vrátime a v novom roku sa opätovne otvorí o ňom diskusia. Ak budú mať súčasné aj nové poradenské centrá, bezpečné ženské domy, linka a ďalšie opatrenia ukotvenie v zákone s jasným rozpočtom, celý systém špecializovanej ochrany a podpory bude udržateľný,“ uzatvorila Holubová.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #domáce násilie #vianočné sviatky