Penzistom aj deťom začnú poisťovne vracať doplatky

Najneskôr do konca marca môžu rodičia detí do šesť rokov a penzisti čakať peniaze od zdravotnej poisťovne. Tá im bude vracať doplatky, ktoré zaplatili za lieky.

07.01.2016 03:00
lieky, lekáreň, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Tento rok sa prvýkrát počítajú podľa nových pravidiel a týkajú sa vyššieho počtu poistencov ako vlani. Po novom sú do tejto skupiny zaradené práve deti, doplatky dostane späť aj viac dôchodcov, pretože poisťovne už nezohľadňujú výšku penzií.

Vláda ešte v minulom roku v rámci druhého sociálneho balíčka Roberta Fica (Smer) znížila takzvané ochranné limity na lieky. Ich účinky pocítia poistenci až v tomto roku, keďže doplatky sa vyplácajú do 90 dní po skončení štvrťroka. Teraz začnú poisťovne posielať peniaze za vlaňajší október, november a december. Ak podľa nových pravidiel invalidi, postihnutí a dôchodcovia nad 62 rokov zaplatili za toto obdobie viac ako 25 eur, zdravotné poisťovne im doplatky vrátia do tejto hranice späť. Napríklad ak výdavky za lieky boli u jedného penzistu 40 eur, od poisťovne dostane 15 eur. Deti majú ochranný limit ešte nižší, osem eur za štvrťrok.

Za posledné tri mesiace minulého roka má nárok na vrátenie doplatkov viac ako 120 600 poistencov. Naspäť im pôjde takmer dva milióny eur. Predtým malo túto výhodu len 68-tisíc poistencov.

„Tento krok ochráni pred vysokými doplatkami občanov s najnižšími príjmami a na doplatkoch za lieky zaplatia oveľa menej ako doteraz. Týka sa to starobných dôchodcov, invalidných dôchodcov a držiteľov preukazu ťažko zdravotne postihnutých – nebudú platiť za lieky viac ako 100 eur ročne,“ konštatoval hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla.

Štvrťročný limit sa u starobných dôchodcov znížil zo 45 eur na 25 eur, u invalidných penzistov a držiteľov preukazu ŤZP je pokles z 30 eur na 25 eur. Okruh poistencov, na ktorých sa vzťahuje limit spoluúčasti pri doplatkoch za lieky, sa rozšíril na deti do šesť rokov. Majú limit osem eur, zdravotne postihnutým deťom mladším ako šesť rokov uhradí poisťovňa plnú výšku doplatkov.

Ochranná hranica sa však týka iba najlacnejších generických liekov. O výplatu doplatkov ľudia nemusia žiadať, peniaze im poisťovne automaticky vrátia. Od januára začala platiť aj novela zákona, ktorá stanovuje minimálne mzdy zdravotníkov okrem lekárov. Ministerstvo zdravotníctva sľubuje vyššie platy, ktoré by si mali sestry, laboranti, farmaceuti, asistenti či sanitári nájsť vo februárovej výplate. Celkovo by si malo polepšiť 24 skupín zdravotníckych pracovníkov v univerzitných, fakultných, ale aj súkromných nemocniciach. Rezort na to vyčlenil 50 mil. eur.

Novela, na ktorú sa čakalo takmer tri roky, vyvolala najvýraznejší odpor zdravotníkov za posledné tri roky, keď kvôli platom štrajkovali lekári. Tentoraz po hromadných výpovediach siahli sestry. Ako prvé tak urobili v žilinskej nemocnici koncom novembra. Následne na to sa pridali v Prešove, Bojniciach, Košiciach, Trnave, Trenčíne, Martine, Dolnom Kubíne a Trstenej. Celkovo by malo byť vo výpovednej lehote asi tisíc sestier.

Najviac im prekážajú nízke koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy. Sestry v štátnych nemocniciach, ako tvrdia sesterské odbory a komora, pôjdu do mínusu. Kým dnes zarobia cez tisíc eur, podľa novej legislatívy im mzdy klesnú aj o dvesto eur. Okrem toho jej tiež vyčítajú, že neplatí pre všetky sestry bez ohľadu na to, kde pracujú a nezohľadňuje ani dĺžku praxe.

Minister Viliam Čislák považuje novelu za korektnú a solídnu. Garantuje, že sestrám platy neklesnú. Svedčí o tom podľa neho aj fakt, že výpovede začali postupne sťahovať. Podľa sesterskej komory je sestier na Slovensku nedostatok. Ak vytrvajú vo svojich výpovediach, nemocnice môžu mať problém so zabezpečením personálu na oddeleniach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #doplatky za lieky #Zmeny v roku 2016