Mení sa zápis prváčikov i maturity

Rodičia budúcich prváčikov sa už nemusia v zimných mesiacoch ponáhľať na zápis do školy. Zmenou školského zákona sa posunul z prelomu januára a februára na apríl.

07.01.2016 04:00
debata

Neskorší zápis bude podľa psychológov a učiteľov vhodnejší najmä pre tie deti, ktoré sa narodili v letných mesiacoch. Dva mesiace v tomto veku vo vývine znamenajú veľa. Deti, pri ktorých sú v januári pochybnosti, či školu zvládnu, môžu v apríli pôsobiť úplne inak.

Zmena termínu zápisu môže tiež ovplyvniť názory rodičov na odklad školskej dochádzky, ak ho uprednostňujú. Mnohým rodičom sa v januári zdá, že dieťa nie je zrelé na školu a tlačia na to, aby dostalo odklad, hoci ho psychológovia neodporúčajú.

Novinky čakajú aj tohtoročných maturantov. Od tohto roka je maturita z cudzieho jazyka povinná pre všetkých, neplatí už možnosť uznania jazykového certifikátu získaného v jazykovej škole ako náhrady maturity. Maturanti budú mať však pri marcových testoch oproti svojim predchodcom menšiu výhodu. Predĺži sa im čas na vypracovanie testov zo slovenčiny o 10 minút a tí, ktorí sa rozhodnú maturovať z matematiky, budú mať na vypracovanie úloh o 30 minút viac.

Od septembra by tiež mali začať platiť stanovené minimálne počty žiakov v triede, čo môže znamenať zánik málotriedok. V rámci školy bude možné spájať viacero ročníkov 1. stupňa do jednej triedy, v takom prípade by trieda mala mať najmenej 12 žiakov, inak by ju musel dofinancovať zriaďovateľ.

Od januára začne zároveň štát prispievať na pobyty žiakov v školách v prírode a na lyžiarske kurzy základných a stredných škôl. Tento rok sa na to chystá vynaložiť 20 miliónov eur – v prípade škôl v prírode by školy mali dostať príspevok 100 eur na žiaka, pri lyžiarskych kurzoch 150 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zápis do prvého ročníka #Zmeny v roku 2016 #maturitné skúšky