Hákové kríže sú späť, ich šírenie sa nedá zastaviť

Zatrú ich a objavia sa znova. Už roky niekto maľuje hákové kríže najmä na stromy pri cestách v Topoľčianskom a Nitrianskom okrese. Nedávno to bolo pri obci Malé Ripňany. Doteraz sa šíreniu nacistických symbolov nepodarilo zabrániť.

07.01.2016 14:00
hákové kríže Foto: ,
Nové hákové kríže sú pri obci Malé Ripňany.
debata (145)

Hákové kríže sa vlani v lete objavili aj medzi obcami Veľké Ripňany a Horné Obdokovce, tentoraz pribudli v aleji, ktorá lemuje cestu do Malých Ripnian v okrese Topoľčany. Na prvý pohľad vidieť, že stromy boli viackrát zatreté. Je na nich biela, sivá a čierna farba. Staršie nacistické symboly sú premaľované na štvorce.

Hoci krajský policajný vyšetrovateľ z Nitry už vedie trestné stíhanie za prečin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd, zatiaľ nikoho neobvinil. Za tento trestný čin hrozí páchateľovi až trojročné väzenie. Polícia podľa nitrianskej krajskej hovorkyne Renáty Čuhákovej zvýšila v lokalite hliadkovú činnosť najmä v noci. „Hliadky sa zameriavali na poľné, účelové komunikácie, okolie stromoradí a hájov,“ vysvetľuje hovorkyňa. V minulosti zorganizovali aj stretnutia s obecnými zastupiteľstvami, ktoré mali za cieľ získať informácie o možných páchateľoch.

Obyvatelia Malých Ripnian hovoria, že hákové kríže sa v okolí objavujú už niekoľko rokov. Podľa jedného z nich by museli stromy vyrúbať, ale ani to by nebolo riešením. „Bolo to namaľované aj na asfalte,“ dopĺňa. „Ľudí to pohoršuje,“ hovorí predavačka v potravinách. „Je to množstvo pomaľovaných stromov, čo si vyžaduje čas, ale aj peniaze na farbu.“ Ľudia si na to však za tie roky „zvykli“. Žena za pultom si myslí, že niekto na to navádza muža, ktorý nie je duševne v poriadku a ktorého polícia v tejto súvislosti aj vyšetrovala.

Starosta obce Pavol Gubáň viackrát podával podnet na políciu. „Je to síce v našom katastri, ale majetkovoprávne ani kompetenčne sa nás to netýka. Ja môžem robiť len to, čo mi dovoľuje zákon,“ vyjadril sa.

O cestu, pri ktorej sa kríže objavujú, sa stará Regionálna správa a údržba ciest Nitra, ktorá patrí pod Nitriansky samosprávny kraj. Do uzávierky nám však jeho hovorkyňa Oľga Prekopová na otázky neodpovedala. V minulosti sa vyjadrila, že hákové kríže cestári zatrú na vlastné náklady vždy, keď sa objavia.

Prvé maľby zaznamenali v lokalite v roku 2006. Opakovane sa vyskytujú najmä na stromoch, ale aj na stĺpoch elektrického vedenia. Polícia eviduje už asi 20 prípadov. V minulosti vyšetrovala muža z Horných Obdokoviec, ktorého v roku 2012 aj obvinili. „Trestné stíhanie bolo zastavené. Muž bol v čase spáchania činu nepríčetný, teda nebol trestne zodpovedný,“ povedala Čuháková. Za opatrovníka ustanovil súd podľa našich informácií jeho matku. Tá však nespolupracuje.

„Súd môže rozhodnúť o povinnom ochrannom liečení, ak je konanie páchateľa pre spoločnosť nebezpečné,“ hovorí docentka trestného práva na Univerzite Komenského v Bratislave Margita Prokeinová. Týka sa to najmä ohrozenia života či zdravia. Pokiaľ ide o majetok, muselo by ísť o veľkú škodu. Maľovanie nacistických symbolov môže spoločnosť poburovať, nebezpečenstvo pre život či zdravie podľa Prokeinovej nepredstavuje.

Polícia pracuje podľa Čuhákovej s viacerými verziami. Jednou z nich môže byť aj to, že muža a jeho stav niekto zneužíva. „Ak niekto navádza nepríčetnú osobu na spáchanie trestného činu, je za to trestne zodpovedný ako nepriamy páchateľ,“ vysvetľuje Prokeinová. Nezáleží na tom, či ide o priameho, alebo nepriameho páchateľa, trestná sadzba je podľa nej rovnaká.

© Autorské práva vyhradené

145 debata chyba
Viac na túto tému: #nacizmus #hákové kríže