Po návrate zo švajčiarskeho väzenia sa cíti byť nevinný

Exstarosta, ktorého švajčiarska polícia zatkla začiatkom decembra, je na slobode. Z väzenia, kde bol zo štyroch obvinených najdlhšie, ho prepustili pred Vianocami. Peter Guzmický vo štvrtok po prvý raz od zatknutia vo Švajčiarsku vystúpil na verejnosti. Tvrdí, že je nevinný.

07.01.2016 16:42 , aktualizované: 18:31
debata (11)

Švajčiarska polícia zadržala a obvinila Guzmického spolu s českým europoslancom Miloslavom Ransdorfom z KSČM a dvomi Slovákmi z toho, že chceli údajne previesť 350 miliónov eur z konta na iný účet, pričom mali použiť falošné doklady. Hovorkyňa švajčiarskej prokuratúry Corinne Bouvard pre Pravdu potvrdila, že všetci štyria muži sú obvinení z majetkovej trestnej činnosti.

Bývalý starosta Ivanky pri Nitre Guzmický tvrdí, že chcel len pomôcť českému občanovi dostať sa k dedičstvu. „Ja som organizátorom akcie, žiadny pán Ransdorf. Chcel som pánovi Huňkovi pomôcť. Jeho prípadu sa venujem od septembra 2014,“ povedal. Dodal, že Ransdorfa mu predstavila ich spoločná známa. „Bola iba náhoda, že sa na jednom mieste stretol čestný rytier a čestný komunista,“ pripomenul Guzmický s tým, že je členom rytierskeho rádu.

„Myslím, že sme sa nedopustili nijakej kriminálnej akcie,“ tvrdil český europoslanec, ktorý mal s Guzmickým vo štvrtok v Prahe spoločnú tlačovú konferenciu. Dlhoročný komunistický politik od začiatku vyhlasuje, že vo švajčiarskej banke konal za Vladimíra Huňka, ktorý bol už predtým odsúdený za to, že sľuboval ľuďom peniaze, ak mu pomôžu získať dedičstvo po príbuznej vo Švajčiarsku.

Guzmický zdôraznil, že do banky museli ísť osobne, aby odovzdali potrebné dokumenty. „Cez právnu kanceláriu, ktorá zastupovala pána Huňka, nebol dlhodobo stanovený termín stretnutia,“ uviedol Guzmický. Zaslanie dokumentov poštou by podľa neho nič nevyriešilo, pretože banka by celú vec iba odložila.

Huňek má podľa Guzmického platné rozhodnutie českého súdu o svojom švajčiarskom dedičstve a má ísť o milión eur. Spolu s Ransdorfom sú aj naďalej presvedčení, že dokumenty, ktoré majú, sú pravé.

V banke, ako tvrdí Ransdorf, chcel hovoriť s kompetentným úradníkom, ale nik taký neprišiel a pracovník ochranky chcel skupinu z banky vykázať. Nakoniec sa všetci ocitli až na polícii, kde im povedali, že dokumenty nie sú pravé.

Za svoju angažovanosť v kauze údajne nemal europoslanec sľúbenú žiadnu províziu. O tom, že bol Huňek viackrát odsúdený za podvody, vie, ale pre Ransdorfa je podstatné, že má nárok na svoj účet.

Český europoslanec v polovici decembra dočasne vystúpil z frakcie Európska zjednotená ľavica-Severská zelená ľavica (GUE/NGL). Pozastavenie členstva bude trvať dovtedy, kým sa vysvetlí zadržanie vo švajčiarskej banke. Naďalej však ostal členom KSČM.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #Ransdorf #Guzmický