Zábava na policajnej stanici môže stáť policajtov miesta

Dvojica policajtov má čo vysvetľovať. Počas služby sa zabávali s mladými ženami, a to priamo na žilinskej policajnej stanici. Tie sa fotili v ich uniformách aj so zbraňou a fotografiami sa pochválili na sociálnej sieti. Reakcie policajného prezídia nedali na seba dlho čakať, okolnosti prípadu už preverujú.

08.01.2016 13:00
debata (83)
Mladé ženy uverejnili fotografie z policajnej... Foto: facebook
Polícia, Žilina, ženy, policajné uniformy a zbrane Mladé ženy uverejnili fotografie z policajnej stanice na sociálnej sieti.

Dve zamestnankyne košickej spoločnosti, ktorá prevádzkuje reštauračné vozne, sa zoznámili s policajtmi vo vlaku počas svojej služby na trase Bratislava – Žilina – Košice. Stretnutie vyvrcholilo zábavou, na ktorej sa slečny v rôznych zvodných pózach fotili v policajných tričkách, vestách a s výstrojom.

Na fotografiách, ktoré zverejnil portál čas.sk, je vidieť, ako za pózujúcimi ženami sedí za stolom policajt v uniforme. Muži zákona im dokonca mali ponúknuť uniformy aj domov, tentoraz bez zbraní a pút.

Dotyční policajti boli zamestnancami policajného prezídia. "V tomto prípade už Prezídium Policajného zboru vykonáva kontrolu, ktorej výsledky budú známe až po jej skončení,“ uviedol vo štvrtok 7. januára 2016 hovorca prezídia Michal Slivka.

„Je to hrubé porušenie pracovnej disciplíny. V lepšom prípade im na niekoľko mesiacov percentuálne znížia plat, ale ak je ich nadriadený prísnejší, môžu ich zo zboru aj vyhodiť,“ upozorňuje bývalý policajt Martin. Podľa neho nemali ženy na policajnej stanici čo robiť, pokiaľ s nimi neboli vykonávané pracovné úkony.

Bývalý policajný detektív Martin Kubík si myslí, že mladí policajti dosť dobre nezvážili, aké následky bude takáto zábavka pre nich mať. „Nikto nemôže používať označenie polícia, uniformy a oblečenie zameniteľné s odevom policajtov. V tomto prípade ide o porušenie interných predpisov a určite je to aj v rozpore so zákonom,“ hovorí Kubík. Ako zdôraznil, zákon o policajnom zbore zakazuje na odeve používať označenia "Policajný zbor“ alebo "Polícia“ vo všetkých tvaroch, vrátane zmien v ich diakritike a so začiatočnými malými písmenami.

Podľa Kubíka by mal nadriadený policajtom minimálne poriadne prehovoriť do duše. „Tento prípad môže slúžiť na výstrahu aj iným policajtom a vysvetlenie by mohlo byť aj preventívnym výchovným opatrením,“ dodáva Kubík.

Policajt sa totiž v službe i mimo nej má zdržiavať konania, ktoré by mohlo narušiť vážnosť Policajného zboru alebo ohroziť dôveru v tento zbor. Pavol, ktorý pracuje v štátnych službách, pre Pravdu uviedol, že s podobnými prípadmi sa nestretávajú často, ale z času na čas sa vyskytnú.

Pred niekoľkými mesiacmi riešili v Bankobystrickom kraji situáciu, keď jeho kolega spal u svojej priateľky a tá sa bez jeho vedomia odfotila v jeho čiapke a s putami vo vyzývavej póze a fotku zverejnila tiež na sociálnej sieti. „Skôr ako on, všimol si ju náš nadriadený,“ spomína na jeden z nedávnych prípadov Pavol. Prehrešok sa v tomto prípade riešil percentuálnym znížením platu na tri mesiace.

Na podobné nerozvážne konanie doplatil pred takmer rokom aj teraz už bývalý policajt Marek, ktorý požičal služobné auto do videoklipu nitrianskeho rapera Rakbyho. Vyhodili ho z polície a navyše mu súd udelil sedemstoeurovú pokutu. Inšpekcia ministerstva vnútra tohto už bývalého policajta obvinila hneď z dvoch skutkov, z porušovania služobných povinností a neoprávneného používania cudzieho vozidla.

© Autorské práva vyhradené

83 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #zbrane #policajné uniformy #zábava so ženami