Hlásia sa prví regrúti. Od výcviku čakajú viac

Prví regrúti, ktorí by si trúfli na dobrovoľnú vojenčinu, sa už ozývajú. O budíček, rozcvičku, beh či pochod na povel veliteľov majú podľa ministerstva obrany záujem desiatky občanov. A to aj napriek tomu, že rezort oficiálny nábor ešte nespustil. Urobiť tak plánuje v najbližších dňoch. Podľa prvých ohlasov však mladí ľudia čakajú od tohto výcviku viac, ako ponúka.

11.01.2016 13:00
debata (66)

„Už máme desiatky občanov, ktorí prejavili záujem o základný vojenský výcvik. Ďalší sa pýtajú, čo treba spraviť, aby sa na ňom mohli zúčastniť,“ uviedla hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková. Presné čísla neprezradila.

Viacerí záujemcovia sa obrátili aj na denník Pravda. Zaujímalo ich, akým spôsobom a kde sa môžu prihlásiť. Väčšina pochádza zo stredného Slovenska najmä z okresov s vysokou nezamestnanosťou ako napríklad okres Veľký Krtíš.

Zákon, ktorý zavádza dobrovoľnú vojenčinu, platí od 2. januára, nábor sa zatiaľ nespustil. „O oficiálnom štarte a o tom, ako sa prihlásiť a o konkrétnych termínoch budeme v najbližších dňoch informovať,“ dodala Balleková.

Základné informácie o podmienkach, ktoré musia uchádzači spĺňať a ako bude výcvik prebiehať, sú zverejnené na webe ministerstva alebo na jednotlivých regrutačných skupinách v ôsmich krajských mestách.

Tie budú robiť konkurzy a už dnes sa dá v nich registrovať. „Po registrácii bude záujemca informovaný o zaradení do zoznamu žiadateľov a po vyhlásení výberu bude vyzvaný, aby sa dostavil na regrutačnú skupinu, kde prebehne lekárska prehliadka,“ spresnilo ministerstvo.

Regrutačné skupiny, ktoré sú súčasťou personálnych úradov Ozbrojených síl, vedú takzvanú knihu prvého kontaktu. V nej evidujú každého, kto sa na nich v súvislosti s dobrovoľnou vojenčinou obrátil. Na otázku, koľko ich presne bolo, neodpovedali.

Viac o dobrovoľnej vojenčine

  • Uchádzači o výcvik musia mať vek minimálne 19 rokov, byť bezúhonní, mať skončené minimálne stredné odborné vzdelanie, mali by ovládať štátny jazyk. Na prijatie do dobrovoľnej prípravy musia byť zdravotne a psychicky spôsobilí.
  • Výcvik nemôžu absolvovať tí, ktorí odopreli výkon mimoriadnej služby alebo vykonávajú štátnu službu v služobnom pomere (napr. colníci, policajti, profesionálni vojaci).
  • Záujemcovia o dobrovoľnú vojenskú prípravu sa už môžu registrovať osobne, poštou alebo e-mailom na krajských regrutačných skupinách, online pomocou webového formulára na www.vojak.mil.sk alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie.
  • Po registrácii bude záujemca informovaný o zaradení do zoznamu žiadateľov, po vyhlásení výberového konania dostane výzvu, aby sa dostavil na regrutačnú skupinu.

ZDROJ: mosr.sk

„Informujú sa v súvislosti s tým, či im absolvovanie dobrovoľnej prípravy pomôže pri uchádzaní sa o zamestnanie v Policajnom či hasičskom zbore,“ reagoval na otázky o dopyte jeden zo zamestnancov z oslovených úradov. Takúto možnosť im však zákon neumožňuje.

Rezort obrany plánuje v tomto roku vycvičiť 150 ľudí. „Prial by som si, aby sa naplnil tento počet, ale nie som o tom presvedčený,“ obáva sa prezident Zväzu vojakov Tomáš Švec. Vojenský žold je totiž nízky. Za 12-týždňový výcvik je to 375 eur, ktoré nebudú zdanené.

Okrem toho štát platí ubytovanie, stravu i cestovné náklady. „Keby mali výhodu aj v tom, že kto absolvuje dobrovoľný výcvik, má väčšiu šancu uplatniť sa trebárs v policajných zboroch alebo v iných bezpečnostných zložkách, ten výcvik by bol pre nich prínosom a bolo by to pre nich zaujímavé,“ myslí si Švec.

Pôvodne sa pri príprave zákona s podobnou myšlienkou pracovalo. „Bol som pri prvotných návrhoch a skutočne to bolo takto koncipované, dokonca to išlo do väčšej šírky. Počítalo sa s tým, že absolvovanie dobrovoľnej vojenskej prípravy bude nutnou podmienkou na vstup do štátneho aparátu v prípade, že by sa človek chcel stať policajtom alebo hasičom,“ priblížil bývalý náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Peter Vojtek.

Táto podmienka podľa neho neprešla, pretože sa javila ako príliš tvrdá. „Kto chce absolvovať dobrovoľnú vojenskú službu, musí spĺňať množstvo kritérií, ktoré radový zamestnanec v štátnej správe nemusí,“ odôvodnil Vojtek. Upozornil, že hlavnou myšlienkou projektu je služba vlasti a pomoc v krízových situáciách, ktorá by mala ľudí najviac motivovať k prihláseniu sa na dobrovoľnú vojenčinu.

Návrat k pôvodnej koncepcii rezort obrany úplne nezavrhol. Hovorkyňa Balleková pripomenula, že zatiaľ ide o pilotný projekt, ktorý sa neskôr môže meniť. Výcvik by malo za rok absolvovať 150 ľudí bez rozdielu pohlavia. Mali by byť fyzicky a psychicky zdatní, starší ako 18 rokov. Kurz bude trvať 12 týždňov, bude mať dve časti.

„Ráno budíček, raňajky, rozcvička, beh, pochod, streľba a tak ďalej až do večera, 12 týždňov za sebou. To všetko samozrejme s výzbrojou a výbavou, ktoré poskytnú Ozbrojené sily,“ priblížila Balleková.

Deväť týždňov potrvá vojenský výcvik, kde sa absolventi naučia strieľať, naberú kondičku a osvoja si pohyb v teréne. Ďalšie tri týždne sú vyčlenené na odbornú prípravu, kde podobne ako vojaci získajú vedomosti a návyky pri plnení konkrétnych úloh.

Všetko to prebehne v prápore výcviku v Martine, v ktorom cvičia profesionálnych vojakov a tých, ktorí sa zúčastňujú na zahraničných misiách. „Je tam dobre nastavený systém a martinský prápor má veľmi vysoký kredit v Ozbrojených silách,“ poznamenal Vojtek.

Absolventi dobrovoľnej vojenčiny budú povýšení do hodnosti vojaka 2. stupňa a po súhlase sa zaradia medzi aktívne zálohy, ktoré budú v čase vojny povolané do boja medzi prvými.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #dobrovoľná vojenská príprava