Iniciatíva učiteľov vyhlásila štrajkovú pohotovosť

Niektorí učitelia základných alebo stredných škôl koncom roka protestovali darovaním krvi a varovaním detí, teraz chcú prejsť k ostrému štrajku. Neformálne združenie Iniciatíva slovenských učiteľov včera vyhlásilo štrajkovú pohotovosť. Odôvodňuje to tým, že vláda prehliada problémy v školstve.

11.01.2016 11:35 , aktualizované: 12.01.2016 12:00
debata (520)

Adresovalo jej tri základné požiadavky. Ak do dvoch týždňov neprijme zmeny v zákonoch, ktorými by ich požiadavky splnila ešte v tomto volebnom období, učitelia vstúpia 25. januára do ostrého štrajku. Rezort školstva sa k vyhláseniu štrajkovej pohotovosti učiteľov vyjadrí v utorok.

Koľko pedagógov sa do ostrého protestu zapojí, nie je jasné. Vladimír Crmoman z iniciatívy odhaduje, že ich počet by mohol byť podobný ako pri predchádzajúcich akciách. „Pri Dni varovania a predtým pri učiteľskej kvapke krvi vznikla sieť učiteľov, s ktorými sme v kontakte. Mnohí z nich sami už vtedy hovorili, že toto sú mäkké akcie a pomôže len štrajk,“ hovorí Crmoman. Do predchádzajúcich protestov podľa neho vstúpilo 200 neskôr až 500 škôl, do decembrovej akcie Deň varovania sa zapojilo 9¤000 učiteľov. Na Slovensku je celkom vyše 2 000 základných škôl a 700 stredných, na ktorých učí vyše 55-tisíc pedagógov.

Medzi tri požiadavky iniciatívy patrí v prvom rade zvýšenie platov o 140 eur od februára tohto roka a od januára budúceho o ďalších 90 eur, ďalej o 400 miliónov vyšší rozpočet na vybavenie škôl. Treťou požiadavkou učiteľov je prehodnotenie systému doplňujúceho vzdelávania učiteľov. Nástupný plat učiteľa je dnes necelých 630 eur, s 30-ročnou praxou vyše 800 eur.

Štrajkovú pohotovosť podporili Nové školské odbory, naopak, najväčší odborový zväz zamestnancov v školstve je zdržanlivý. „Zväz nemôže brániť svojim členom využiť svoje ústavné práva, avšak v momentálnej situácii odporúča zvážiť efektívnosť zapojenia sa do uvedených aktivít,“ reagoval šéf zväzu Pavel Ondek.

Avízo štrajku len pár dní pred polročným vysvedčením bolo pre oslovených riaditeľov škôl zatiaľ novinkou. „Zatiaľ sa k nám táto informácia nedostala, ale zapojili sme sa aj do predchádzajúcich akcií,“ povedala včera krátko po poludní riaditeľka Základnej školy na Kupeckého ulici v Pezinku Katarína Volanková. Pripustila pritom, že učitelia školy sa do tejto akcie možno zapoja. „Brániť nikomu nemôžem,“ dodala s tým, že ako učiteľka by tiež do štrajku šla, ako riaditeľka si to nemôže dovoliť. V iniciatíve sú zastúpení pedagógovia z rôznych regiónov Slovenska prevažne zo západnej časti, ale aj zo Žiliny a z Banskej Bystrice, menej ich je z východu Slovenska. Preto aj štrajková pohotovosť tam zrejme bude mať menší ohlas.

„Pripojili sme sa k Dňu varovania, ale nemalo to efekt,“ povedal riaditeľ Základnej školy na Prostějovskej ulici v Prešove Marián Molčan. Skeptický je aj pri štrajku. „Vidím, že vláda nemá o túto oblasť záujem, neviem, či štrajk môže priniesť nejaké výsledky,“ podotkol riaditeľ prešovskej školy.

(Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.)

520 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #platy učiteľov #štrajková pohotovosť