Vzniká na Slovensku nelegálna armáda?

Nelegálna armáda, ktorá chce chrániť Slovensko pred teroristami či násilným islamom. Takáto skupina sa viac ako mesiac formovala na sociálnej sieti a do svojich radov verbovala mladých ľudí, vojakov v zálohe či profesionálov.

12.01.2016 07:00
debata (209)

Jej zakladatelia sa netajili ani svojím radikálnym postojom voči NATO, Európskej únii či migrantom. Napriek tomu sa o nich polícia len „zaujíma“. Či to postačuje, je otázne. Podľa právnikov sa totiž mohli dopustiť viacerých trestných činov.

„V záujme polície sú všetky zoskupenia osôb, u ktorých je podozrenie, že by sa mohli dopustiť niektorého z trestných činov, prípadne priestupkov,“ reagoval na vznik skupiny, ktorá si hovorila Slovenská oslobodenecká armáda, hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Viac z taktických dôvodov neprezradil.

Zakladatelia ilegálnej armády na sociálnej sieti písali, že ich cieľom je udržať v krajine spravodlivosť a poriadok. Členovia tohto zoskupenia mali pozostávať z bývalých vojakov v zálohe, policajtov či radových občanov. Uprednostňovali však vojakov či policajtov, ktorí vlastnia zbrojný preukaz, ovládajú sebaobranu či majú skúsenosti so zbraňami. Ak by prešli testom, mali dostať odev, muníciu i zbrane a za svoju službu aj finančnú odmenu.

Stránka mala k pondelku vyše 470 prívržencov, no ich počet priebežne narastal. Ponúkal sa im aj strelec tanku T-55 v zálohe. V diskusiách, ktoré na nej prebiehali, ju zastupovala istá pani Daniela M. z Prievidze. Na otázky denníka Pravda však neodpovedala. Poobede bola stránka záhadne zrušená.

Skupina tancovala na tenkom ľade, keďže armáda môže byť zriadená len na základe zákona o ozbrojených silách. Akákoľvek iná sa považuje za nelegálnu, rovnako ako aj snaha o jej založenie. Podľa odborníka na extrémizmus Daniela Mila sa to môže považovať za trestný čin úkladu proti Slovenskej republike. „V prípade, ak by založenie takejto ozbrojenej skupiny zahŕňalo aj získanie zbraní a streliva bez povolenia, by to mohlo byť klasifikované ako trestný čin nedovoleného ozbrojovania,“ dodal Milo.

Advokát a bývalý právnik Ozbrojených síl SR Roman Rybák tvrdí, že môže ísť o viaceré trestné činy. Okrem nedovoleného ozbrojovania aj trestný čin organizovanej zločineckej skupiny. „Oni sa tvária ako nejaké oslobodzovacie hnutie, ale to v našich podmienkach nemá dôvod vzniknúť,“ myslí si advokát.

Ak by polícia zistila, že sa takýto trestný čin stal, problém by podľa Rybáka mohla mať pri odhalení páchateľov. „Je ťažké dokázať, kto je vinník, kto to organizoval a je ťažké ho dohľadať,“ vysvetlil Rybák. Najmä keď sa čin stal prostredníctvom sociálnych sietí, ktoré sídlia v zahraničí. Ťažkosti totiž robí zhromažďovanie dôkazových materiálov.

Zakázať stránku ilegálnej armády by mohla Slovenská informačná služba (SIS). „SIS má právomoc požiadať súd o vydanie príkazu na zamedzenie prevádzky webového sídla alebo zamedzenie prístupu na doménové meno,“ uviedol rezort vnútra. Takúto právomoc by mala SIS v prípade, že stránka šíri myšlienky propagujúce terorizmus, politický alebo náboženský extrémizmus. „Problémom ostáva však skutočnosť, že takýto príkaz slovenského súdu by nemuseli prevádzkovatelia sociálnych sietí, ktorí majú sídlo v USA, rešpektovať,“ priznáva ministerstvo. SIS na naše otázky neodpovedala.

Dostupné informácie z aktuálnej stránky podľa Mila naznačujú, že zatiaľ nejde o žiadnu existujúcu organizáciu. „Okrem fotiek vojenskej techniky a videí z dielne známeho neonacistického servera nie je na stránke nič konkrétne, čiže celá táto aktivita je v štádiu prípravy,“ dodal Milo, podľa ktorého je zatiaľ ťažké zhodnotiť, či predstavujú hrozbu pre Slovensko.

Nejde pritom o prvú takúto aktivitu u nás. Vlani médiá upozornili na skupinu, ktorá nacvičuje so zbraňami a podarilo sa je preniknúť aj do škôl, kde medzi deťmi šírila radikálne myšlienky. Za takýmito snahami je podľa predsedníčky združenia Ľudia proti rasizmu Ireny Biháriovej túžba po sebarealizácii. „Chlapské hry so zbraňami im dávajú pocit novej identity,“ mieni Bihariová.

© Autorské práva vyhradené

209 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #armáda #extrémizmus