Patologickí hráči ohrozujú aj svoje rodiny

Podľa odborníčky na liečbu závislostí môže úbytok herní znížiť počet závislých hráčov. Zjednodušene sa dá povedať, že aj v tomto prípade platí, ak klesne ponuka, klesne aj dopyt. „Je predpoklad, že keby sa obmedzila ponuka, čiže keby klesol počet napríklad herní v meste, klesol by aj počet ľudí, ktorí by žiadali o liečbu hráčstva," konštatovala Zuzana Alexanderčíková z Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave.

12.01.2016 16:30
debata (10)

Každý rok sa na Slovensku zo závislosti od hrania hazardných hier lieči približne tristo pacientov. Za posledné roky počet gamblerov mierne stúpa. V roku 2012 sa podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácii na diagnózu patologické hráčstvo liečilo 265 Slovákov. O rok neskôr 290. V roku 2014 stúpol počet liečených gamblerov na 349.

Podľa Alexanderčíkovej mohlo tento nárast spôsobiť aj spustenie linky pomoci pre závislých. Centrum pre liečbu drogových závislostí poskytuje závislým prostredníctvom linky základné poradenstvo a odporúča im najbližšie zariadenia na prípadnú liečbu.

„Od zavedenia linky sme aj v našom Centre zaznamenali zvýšenie počtu prvokontaktov. Viac ľudí, ktorí prichádzajú so záujmom liečiť sa z patologického hráčstva. Z pôvodných asi 70 na približne 90 pacientov ročne. Je možné, že toto sa prejavilo aj na celoslovenskom raste počtu pacientov," zdôvodnila Alexanderčíková.

Závislosť od hrania hazardných hier pritom spôsobuje problémy nielen závislému, ale často aj celej jeho rodine. „Mám skúsenosti s gamblerstvom. Môj syn mu prepadol a mali sme s ním nesmierne veľké problémy. Doteraz splácame, čo prehral. Našťastie som ho z toho dostala svojím pričinením, ale stálo ma to nesmierne veľa financií. Teraz bývam v podnájme, pretože sme prišli aj o byt. V podstate sme stratili všetko. Naozaj by som bola šťastná, aj za druhé rodiny, keby sa hazard obmedzil," opísala svoju skúsenosť so závislosťou Bratislavčanka Daniela Priechodská.

Gamblerstvo je diagnóza a má rovnako ako iné choroby svoje charakteristické príznaky. Liečbu patologických hráčov v plnom rozsahu hradí zdravotná poisťovňa.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #závislosť #hazard #herne #gamblerstvo