Z biskupov bol na rozlúčke so Srholcom len Haľko, Ficov poradca neprišiel

V mene predsedu vlády SR Roberta Fica sa mal v utorok na poslednej rozlúčke so zosnulým kňazom Antonom Srholcom zúčastniť predseda Zboru poradcov premiéra Vladimír Faič, ktorý však na rozlúčku neprišiel.

12.01.2016 13:35
Anton Srholec, rozlúčka, Blumental, pohreb Foto: ,
Posledná rozlúčka s Antonom Srholcom v bratislavskom kostole Blumentál.
debata (110)

Faič mal v rámci spomienkového obradu v bratislavskom kostole Blumentál položiť veniec predsedu vlády. Niektoré médiá kritizovali, že Fico poslal na rozlúčku absolventa Vysokej školy politickej ÚV KSČ. Srholec bol pritom v bývalom režime politický väzeň. Odsúdili ho za pokus emigrovať do zahraničia.

Na obrade sa zúčastnil prezident SR Andrej Kiska, ktorý vystúpil aj s príhovorom. Na rozlúčke bol z najvyšších ústavných činiteľov aj podpredseda NR SR a predseda KDH Ján Figeľ.

Haľko prišiel ako jediný biskup

Jediným biskupom na zádušnej svätej omši za katolíckeho kňaza a saleziána Antona Srholca, ktorý zomrel 7. januára, bol bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko. Ten koncelebroval aj omšu spolu so saleziánskym provinciálom Jozefom Ižoldom a katolíckym kňazom Jánom Sucháňom. „Ja som tu bol a modlil som sa za otca Srholca,“ odpovedal Haľko na novinársku otázku, prečo tu neboli iní biskupi.

Podľa Haľka je veľkosťou každého kňaza, že môže na každej svätej omši držať v ruke chlieb, ktorý sa mení na prítomnosť Ježiša Krista. „V tomto je veľkosť kňaza, že Ježiša Krista ponúka druhým ľuďom,“ povedal o Srholcovi s tým, že je nesporné, že každý, kto sa ujme chudobného človeka, plní príkaz evanjelia: „Bol som hladný, dali ste mi jesť. Bol som smädný, dali ste mi piť“. Pripomenul tiež fotografiu Srholca pred Bránou slobody na Devíne. „Roztrhnuté mreže pod bránou sa mi zdali byť symbolické, ako priezor k slobode. Modlili sme sa dnes za to, aby mu Pán otvoril aj poslednú bránu milosrdenstva, bránu do nebeského kráľovstva,“ dodal.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Anton Srholec #Andrej Kiska #Ján Figeľ