V prešovskej nemocnici nenastúpilo do práce 136 sestier

Vo Fakultnej nemocnici Jána Adama Reimana v Prešove nenastúpilo do práce 136 sestier, ktoré sú vo výpovedi.

12.01.2016 18:15
Viliam Čislák Foto: ,
Minister zdravotníctva Viliam Čislák.
debata (188)
Minister zdravotníctva SR Viliam Čislák však na tlačovej besede ubezpečil novinárov, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti vo FNsP Prešov je zabezpečené. Šéf rezortu dnes absolvoval pracovný výjazd do prešovskej nemocnice.

"Som traumatológ, začínal som ako ošetrovateľ, prešiel som celé Slovensko ako záchranár v sanitke, lietal som k najvážnejším prípadom vo vrtuľníku. Neviem si predstaviť, že by som opustil pacienta a bez oznámenia neprišiel do práce. Ľudsky neviem takýto čin pochopiť a podľa mňa je za hranicou etiky,” povedal minister. Čislák opätovne pripomenul, že vláda vyčlenila 55 miliónov eur na zvýšenie miezd sestier ako aj všetkých zdravotníckych pracovníkov na celom Slovensku.

Predseda zdravotníckeho výboru NR SR Richard Raši k situácii v Prešove uviedol, že akciu zorganizovali odborárske predáčky, ktoré majú politické ambície a nič neriskujú. “Na rozdiel od sestier túto prácu už nerobia a zrejme si mysleli, že opustením pacienta a nenastúpením do práce nemocnica skolabuje. Nestalo sa tak, zvíťazil zdravý rozum a vďaka zodpovednému prístupu zamestnancov a aj prístupu okolitých nemocníc je o pacienta postarané," povedal Raši.

Riaditeľ FNsP Prešov Radoslav Čuha potvrdil, že nemocnica funguje a pacientom poskytne potrebnú zdravotnú starostlivosť. “Ak 1. februára 333 sestier u nás skončí, nemocnica bude fungovať ďalej, pretože sme pripravení aj na takýto scenár. Zmena sa v žiadnom prípade nedotkne pacienta," doplnil. V prípade potreby sú pripravené prijať pacientov z FNsP Prešov aj nemocnice združené v Asociácii nemocníc Slovenska.

Počet stiahnutých výpovedí sestier podľa ministerstva zdravotníctva naďalej rastie. Rezort eviduje 550 späťvzatí výpovedí, pričom nemocnice zároveň prijali do pracovného pomeru 125 nových sestier.

188 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #zdravotné sestry #Viliam Čislák