Do Macedónska odíde 25 policajtov 1. februára

V rámci pomoci s migračnou krízou odíde prvý februárový deň do Macedónska, na hranicu s Gréckom, 25 slovenských policajtov. O pomoc Slovensko požiadal 9. decembra 2015 macedónsky minister vnútra. Na hraniciach budú naši strážcovia zákona pomáhať do 29. februára. Vyplýva to z materiálu, ktorý vzala vláda na vedomie na stredajšom rokovaní. Po skončení misie sa môže pôsobenie policajtov v Macedónsku predĺžiť.

13.01.2016 13:55
debata

Slovenskí policajti budú v spoločnej hliadke s maďarskými a českými kolegami, komunikačným jazykom bude angličtina. Macedónsko nás požiadalo o aj o konkrétnu výstroj a výzbroj, na hranicu tak pôjdu s terénnymi autami, zariadením na denné a nočné videnie, ako je ručná termovízna kamera s ďalekým a krátkym dosahom či ďalekohľad na nočné a denné videnie, dostanú tiež osobnú zbraň ako aj ochranné prostriedky, vestu, obušok a putá. „Spôsob vyslania sa navrhuje riešiť formou zahraničnej služobnej cesty, pričom sa navrhuje poskytnúť vyslaným policajtom vreckové vo výške 40 percent stravného,“ píše sa v materiáli.

Macedónska strana našim policajtom zabezpečí stravu, ubytovanie, pohonné hmoty, bežné opravy služobných áut a potrebné zákroky v rámci prvej pomoci. Naši policajti budú môcť použiť služobnú zbraň a donucovacie prostriedky výhradne len v prípade nutnej obrany a krajnej núdze.

Naši policajti však okrem Macedónska odídu opäť aj do Slovinska na slovinsko-chorvátsku hranicu. Ich pôsobenie od 6. novembra do 20. decembra 2015 bolo totiž hodnotené pozitívne. Generálny riaditeľ polície Slovinskej republiky Marjan Fanka oficiálne požiadal prezidenta Policajného zboru SR Tibora Gašpara o pokračovanie misie na hranici. Do Slovinska by malo odísť opäť 20 policajtov, pôsobiť budú v prijímacích centrách Gruškovje a Središče ob Dravi. Je to uvedené v materiáli, ktorý v stredu vzala vláda na vedomie.

Slovenskí policajti budú slúžiť 12-hodinové zmeny v spoločných zmiešaných hliadkach, komunikovať budú po anglicky. Slovenská strana zabezpečí výstroj a výzbroj a podľa možností aj zariadenia na nočné videnie a autá. Vyslanie bude takisto vo forme zahraničnej služobnej cesty, pričom sa navrhuje poskytnúť strážcom zákona vreckové vo výške 40 percent stravného. Slovinská strana zabezpečí stravu, ubytovanie, pohonné hmoty a zdravotnú starostlivosť.

Naši policajti vlani pomáhali pri migračnej kríze i na maďarsko-srbských, ako aj na slovinsko-chorvátskych hraniciach. Pre obe skupiny sa misie skončili 20. decembra 2015. Do Maďarska odišlo 50 policajtov, do Slovinska 20. Na slovinsko-chorvátskej hranici pôsobili naši policajti od 6. novembra. V prípade misie na maďarsko-srbskej hranici bola situácia iná. Prvých 50 policajtov odišlo na hranicu pomáhať 20. októbra, avšak 20. novembra ich nahradila ďalšia päťdesiatka. V Maďarsku policajti aktívne nezasahovali, len pomáhali. V Slovinsku okrem monitorovania hranice zabezpečovali i verejný poriadok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Slovensko #policajti #Macedónsko