Odborárka Nagyová: Štrajk učiteľov bude neúspešný

Časť učiteľov v štrajkovej pohotovosti dala vláde dvojtýždňové ultimátum na splnenie ich požiadaviek. Minister školstva Juraj Draxler označil Iniciatívu slovenských učiteľov, ktorá za hroziacim štrajkom stojí, za politickú manipuláciu. Od vlády žiadajú zvýšenie platov o 140 eur od februára, viac peňazí na vybavenie škôl a zmeny vo vzdelávaní učiteľov. Predsedníčka Regionálnej rady Konfederácie odborového zväzu pracovníkov vedy a školstva v Prešove Darina Nagyová hovorí, že akcia iniciatívy je zle načasovaná a okrem toho jej požiadavky sú nereálne.

14.01.2016 13:00
debata (62)

Šéf Nových školských odborov Ľudovít Sebelédi sa v médiách vyjadril, že štrajk bude úspešný, ak preferencie Smeru klesnú o päť percent. Nezaváňa to využitím akcie na politické účely?
Nemyslím si, že chcel akciu spolitizovať. Učitelia z Iniciatívy slovenských učiteľov ho na sociálnej sieti obhajujú, ale bolo to naozaj veľmi nešťastné vyjadrenie. Robia teraz predvolebný nátlak na vládu.

Nie sú požiadavky iniciatívy tak trochu „naivné“ a neprimerané?
Povedala by som to aj bez tých úvodzoviek. Oni možno nadchnú mladých, neskúsených a nezorientovaných ľudí. Lebo každý chce vyššie platy a ja s tým súhlasím, ale nie takýmto spôsobom. A už vôbec nekvitujem načasovanie týchto aktivít. Veď len zvolať zasadnutie parlamentu, pripraviť podklady nestihne ani superman za dva týždne. To je taký imaginárny nôž na krku, podľa mňa druhá strana má z toho úsmev na tvári.

Ak skutočne pôjdu do štrajku, ako to ovplyvní polročné vysvedčenia?
Školy majú nejaký časový rozsah na to, aby spravili pedagogické porady a uzatvorili známky. 25.1, keď je plánovaný štrajk, to už možno niektoré školy za sebou mať budú a niektoré nie. Ak by štrajkujúci učiteľ nebol v škole a nemal uzatvorené známky, bol by to problém. Nemôže to zaňho uzatvoriť iný kolega. V náplní práce učiteľa sú povinnosti, ktoré musí splniť. Aj keď je v čase uzatvárania známok napríklad na PN, väčšinou si to pripraví z domu. Ako má žiaka ohodnotiť pedagóg, ktorý s ním vôbec neprišiel do styku? V krajnej situácii by sa teda mohlo stať aj to, že by vysvedčenia pripravené neboli.

Mal by štrajk väčšie šance na úspech po voľbách?
S týmito požiadavkami to nebude mať úspech nikdy. Treba ich vypracovať reálne, dať druhej strane reálny časový priestor na to, aby ich riešila. Minister Draxler je očividne otvorený všetkým rokovaniam, ktoré sme aj my zvolali, či už individuálne, alebo v rámci celého zväzu. Má vo svojom rezorte rozhľad, čo o jeho predchodcoch neviem povedať. Chce diskutovať a myslím si, že má záujem na zlepšení celej tejto situácie. Musíme sa však reálne pozerať na celé Slovensko, lebo neexistujú tu len učitelia.

Čo v požiadavkách podľa vás chýba?
Prekáža mi, že absolútne neberú do úvahy nepedagogických zamestnancov, a to je významná súčasť celého školstva. Som si istá, že tento štrajk bude neúspešný. Požiadavky, ktoré si stanovili, sa nepodarí dosiahnuť.

Kedy by sa dalo hovoriť, že sú ich nároky reálne?
Reálne splniteľné by bolo jednorazové navýšenie platov počas asi piatich rokov pravidelne o 10 percent. Dôležité je, aby bol ten záväzok v programovom vyhlásení a vláda sama uznala, že ohodnocovanie učiteľa je dnes úbohé. Každoročne o 10 percent a až potom sledovať vývoj inflácie a iných faktorov, čo sa týka ekonomiky štátu. Toto je skutočne priorita.

Má to byť plošné navýšenie, ako žiada iniciatíva?
Určite nie. Som za zvýšenie platov, ale percentuálne. Vôbec nesúhlasím, aby sa plošne navyšovalo o 140 eur každému zamestnancovi. Zdeformuje nám to platové tabuľky a tam sú logicky nastavené rozdiely medzi platovými triedami.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #štrajk #Školské odbory