Asociácia na ochranu práv pacientov upozorňuje na ich možné ohrozenie

Pacienti môžu byť ohrození pre nedostatok sestier v nemocniciach, upozorňuje Asociácia na ochranu práv pacientov SR (AOPP). Pacientska organizácia preto vyzýva na rokovania všetky strany. Čakanie na parlamentné voľby a nového ministra zdravotníctva, ktorý by mal situáciu vyriešiť, považuje AOPP za veľmi zlý krok.

14.01.2016 12:28
debata (9)

Prezidentka asociácie Katarína Kafková upozorňuje, že kríza v zdravotníckych zariadeniach je už citeľná, čo dokazujú prvé problémy so zabezpečením zdravotnej starostlivosti, ktoré hlási niekoľko nemocníc. Pre nedostatok sestier budú musieť prejsť do krízových režimov. „Kompetentní by si mali uvedomiť, že práve oni nesú zodpovednosť za životy pacientov a túto situáciu ihneď vyriešiť,“ apeluje Kafková. Zdravie pacientov je podľa nej ohrozené. "Odkladanie liečby, operácií, či prevážanie pacientov na dlhé vzdialenosti môže byť životu nebezpečné,“ vysvetlila prezidentka.

Kafková dodáva, že ani nahradenie sestier iným zdravotníckym personálom nie je dobrým riešením, pretože títo zamestnanci často nemajú dostatočné vzdelanie a hlavne skúsenosti. "Pacient si nevie skontrolovať, či ten, kto mu ide brať krv alebo podať infúziu má dostatočnú kvalifikáciu. Spolieha sa na rozhodnutie odborníkov v nemocnici,” upozornila na možné problémy Kafková. Štát aj nemocnice by sa mali preto podľa nej primárne zamerať na udržanie sestier v nemocniciach, a nie na ich nahrádzanie menej skúseným personálom.

Podľa šéfky asociácie je situácia v slovenských nemocniciach vážna, pričom sťažnosti pacientov súvisiace s obmedzením zdravotnej starostlivosti pribúdajú. „Je pritom veľmi pravdepodobné, že v najbližších dňoch vzniknú podobné problémy aj v ďalších zdravotníckych zariadeniach. Ošetrenie všetkých pacientov sa tak stane nesmierne komplikovaným,“ uzavrela Kafková.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnice #pacienti